Egy új sport, amiben a legjobbak között vagyunk

2017. szeptember 19. - Kontent

Idén nyáron, júniusban zajlott Magyarországon az első Teqball világkupa, ahol csaknem húsz ország játékosai vettek részt, ami az elmúlt öt év sikeres fejlesztéseinek köszönhetően. Egyre több helyen található meg a játékszer, ott volt fesztiválokon, strandokon is a nyár folyamán. De mi is az a Teqball?

A Teqball, mint sportág két magyar ötletgazda, Borsányi Gábor, egykori NB II-es játékos és Huszár Viktor Dénes, a BME futsalcsapat elnökének a fejéből pattant ki pár évvel ezelőtt, Gattyán György, befektetővel kiegészülve. Lényege: vegyél egy focilabdát, hívj még három havert, és mehet is a tengó egy meghajlított síkú pingpong asztalon, azaz Teqboard-on. Az asztalnak jelenleg két típusa van, az összecsukható, és a fixen telepíthető, melyek akár közterületre, iskolákba, parkokba is alkalmasak.

A játék rendkívül intenzív, a koncentrációs készséget, állóképességet, labdatechnikát és a érzékenységet is fejlesztu, ezért kiválóan alkalmazható edzések során is. Azonban nem csak profiknak kedvez a Teqball, amatőr futballkedvelőknek is szórakoztató, különleges élményt nyújt, mint szabadidős sporttevékenység. Az új sporteszközt hivatalosan 2016-ban mutattak be, Ronaldinho, világhírű brazil futballista segítségével. Azóta akkorát ment a Teqball híre, hogy lassan a világ minden pontján, de legalábbis Angliától Ausztráliág ismerik már. Ez annak is köszönhető, hogy a Teqballt rengeteg neves edző, sportoló próbálta ki és véleményezte.

A Teqball ketten és négyen is kiválóan játszható sport, az asztal domború hajlításának köszönhetően a labda szinte mindig a játékoshoz pattan, így a szerencse sem nagyon állhat a játékosok közé, csak az asztal közepén elhelyezett plexi. Utóbbiból következik, hogy a pingponggal ellentétben itt a „csusza” ki van zárva. További nehezítő körülmény, hogy egy labdamenet során egy játékos csupán háromszor érhet a labdához, valamint a szabályok szerint a labdaérintésnek mindig más testrésszel kell történnie, így a mérkőzés során óhatatlan, hogy a gyengébbik lábát is igénybe vegye a játékos, a technikai tudás fejlesztése gyakorlatilag elkerülhetetlen. Fejenként négy szerva van, egy menet 12 pontig tart.

A most nyáron megrendezett I. Teqball világkupa óriási sikerrel zajlott, melynek helyszíne az Elek Gyula Aréna volt. A sporteseményre több mint 20 országból érkeztek játékosok. Még olyan világklasszisok is megfordultak, mint William Gallas. A résztvevő országok között ott volt például Brazília, Anglia, Franciaország, Lengyelország, Kanada, Mexikó. Magyarország pedig dobogós volt az egyéni- és a páros versenyszámban is. Előbbin az első helyen Blázsovics Ádám, a második helyen Szolga Máté kitűnő játékának köszönhetően. Párosban pedig az első helyezett Románia és a harmadik helyezett Szerbia között végeztünk.

Ha kedvet kaptál a Teqballhoz, jelenleg ezeken a helyeken tudjátok kipróbálni Budapesten: Bogdánfy utca 12., BME Sporttelep, Városháza Park, PopUP pihenőpark, a Fehér Marcell Emlékpark mellett, amit a BME I és Q épülete mögött találtok, valamint még Székesfehérváron, a Halesz Parkban.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr912877202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maathorusz 2017.09.21. 12:26:08

Ugyanaz a mozgásforma, mint a lábtenisz, csak kisebb helyen egy asztal körül. Abból is rendeznek bajnokságot, ebből is. Abban is hasonlít, hogy mindkettő egy igen szűk kört érdekel csak.
süti beállítások módosítása