A reproduktív rendszer és a D-vitamin kapcsolata

2020. február 28. - Kontent

A folsav mellett a D-vitamin az egyik legfontosabb vitamin a várandósság alatt. Utóbbi nem csak a terhesség bizonyos szakaszaiban, hanem végig szükséges a mamának és babának is, jelentősége a fogantatás előtt és a szoptatás alatt sem elhanyagolható.

shutterstock_229050187.jpg


A D-vitamin különleges anyag. Tulajdonképpen nem is vitamin, hanem hormonelőanyag, ami nagyon szerteágazó hatással van a szervezetünkre. Természetesen nem kivétel ez alól a reproduktív rendszer sem – a nőknek több szempontból is nagyon fontos a megfelelő D-vitaminszint fenntartása. Már magára a termékenységre, a fogantatásra is hatással van – tudjuk meg dr. Lakatos Pétertől, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának egyetemi tanárától.

„Nőknél a policisztás ovárium szindróma a meddőség egyik legfontosabb oka, Magyarországon pedig a nők nagyjából hatoda szenved ebben a betegségben. A D-vitamin azonban ezekben az esetekben is tud javítani a helyzeten: nem csak a hiány megszüntetése fontos, hanem nagyobb dózis adásával a nők tekintélyes része elkezd menstruálni és peteérése lehet. A D-vitamin hiány megszüntetésével egyéb kezelések is sikeresebbek lehetnek.”

A hormonoknál maradva megemlíthetjük még a pajzsmirigy rendellenes működéseit. „A Basedow-kór (az autoimmun pajzsmirigy-túlműködés leggyakoribb formája), a Hashimoto-betegség (a pajzsmirigy autoimmun gyulladása és destrukciója), illetve a post-partum thyreoiditis (PPT, azaz a szülés utáni pajzsmirigy-gyulladás, amely a nők 12-15 százalékát érinti a szülés utáni első éven belül, egyeseknél tartós betegséget okozva) kockázata jelentősen csökkenthető a D-vitamin hiány megszüntetésével.”

Lakatos Péter leszögezte, hogy fontos, hogy a terhes nők ne maradjanak D-vitaminhiányosak – a saját és a magzat érdekében egyaránt. Az anya vérében mérhető szint befolyásolja a köldökvér D-vitamin szintjét, ha pedig az anya jól ellátott, akkor abból a magzatnak előnye származik. Hogy csak az egyik legfontosabbat említsük: a megfelelő D-vitamin szinttel kihordott terhesség esetén a gyerekeknek 70-80 százalékkal csökkent az esélyük az 1-es típusú cukorbetegség kialakulására.

Ezen kívül az anya és a magzat csontanyagcseréjére is előnytelenül hat a szükségesnél alacsonyabb D-vitaminszint. A vitamin megfelelő koncentrációja a magzatnál elengedhetetlen a csontok megfelelő fejlődéséhez. Később az édesanyának a szoptatás miatt is több D-vitaminra van szüksége, mivel az anyatejjel biztosítja a kicsi D-vitamin ellátását.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr6015495590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása