A kék ezer árnyalata

2016. december 22. - Kontent

Szardínia alig 190 km-re található Olaszország partjaitól, mégis olyan, mintha egy másik kontinensre érkeznénk. A sziget legendásan tiszta vízű strandjaihoz gránitsziklák adnak vadregényes hátteret, a misztikus, ősi kőépítmények és „Európa Grand Canyonja” miatt pedig érdemes elszakadni a tengertől, legalább egy kis időre.

panoramio9.jpg

Kép forrása: Pinterest.com

Kevés olyan úti cél van, ahol a mesés tengerpartok, a kihívásokat tartogató túrautak, a misztikus régészeti emlékek és a shoppingolás szerelmesei is megtalálják, amit akarnak. De kezdjük a tengerpartokkal! A nyugati part legfelkapottabb partszakasza Is Arutas, ahol az egyébként is gyönyörű színű víz vakítóan kéknek tűnik a strandot borító apró fehér kavicsoknak, kvarckristályoknak köszönhetően. A különleges mini kavicsokat tilos hazavinni, az északi Budelli strandját már bezárták amiatt, hogy a helyiek és a turisták széthordták a rózsaszín fövenyt, ami egy különleges csiga miatt kapta a mesebeli színt.

2_19.jpg

Kép forrása: Pintrest.com

Bidderosa strandján még meg lehet csodálni a jelenséget, és ha már a sziget keleti partján járunk, a Golfo di Orosei eldugott, a szárazföldről elérhetetlen kis strandjait érdemes felderíteni, motorcsónakkal, kajakon, csoportos kirándulások alkalmával. Szintén csak hajóról lehet megközelíteni az öböl barlangjait.

A Costa Smeralda, vagyis Smaragd-part a dizájnerüzletek, a sztárok és a csillogás hazája, ahol a lesifotósok követik a jachtjaikon relaxáló hírességeket, az árak pedig a többszörösei is lehetnek a sziget más részein megszokottnak. A partszakasz csak az 1960-as években került fel a milliomosok trendi nyaralóhely-térképére, IV. Karim aga kán dúsgazdag herceg jóvoltából, aki felfedezte és luxus üdülőkomplexummá változtatta a környéket.

Van, amiért érdemes elhagyni a hihetetlenül szép partokat is: a Világörökség részét képező nuraghék egy megalit-kori civilizáció emlékei. A 3-5000 éves csonkolt kúp alakú erődítményeket kötőanyag nélkül, hatalmas bazaltkövekből építették fel, nemcsak építőikről, hanem funkciójukról sincsenek ismereteink. Kb. 7000 nuraghe található Szardínián, különféle állapotban. A legmagasabb északon, Torralba mellett, a leginkább kiterjedt épületegyüttes pedig Barumini közelében, a sziget belsejében van.

barumini2.jpgBarumini- nuraghe (Kép forrása: charmingsardinia.com)

Az „európai Grand Canyon”, a Gola Su Gorropu bejáratához kétórás túrával lehet eljutni, innen még kb. fél óráig tart a könnyű szakasz. A sárga jelzést a mezei kirándulóknak már egyáltalán nem javasolják, a kanyon utolsó szakaszának pedig csak profi mászófelszereléssel lehet nekivágni. És hogy mi lesz a visszaúttal? Aki nem akar visszasétálni, dzsipekkel is megteheti az utat, persze nem ingyen. A sziget számos természeti csodája közül a Molentargius-mocsár az, amit nem szabad kihagyni, itt ugyanis flamingók ezrei költenek. A nemzeti park a főváros, Cagliari területén belül van.

4_7.jpg

Szardínia kulináris szempontból is egy külön világ, ételeiben fellelhetők a hódítók (rómaiak, arabok, osztrákok, stb.) hagyományai is, de a nyárson sütött húsok (vaddisznó, kecske, bárány, szopósmalac) például a pásztorok konyhájának emlékeit őrzik. Ha az éttermekben a malloreddus nevet látjuk, a nokedli durumlisztből készült szárd változatára kell gondolnunk. Kolbászos, paradicsomos fűszeres szósszal vagy bárányraguval kínálják. A culingionis pedig a ravioli rokona, juhtúróval vagy burgonyával töltött, derelye jellegű kifőtt tésztáról van szó. A pane carasau nevű lepénykenyér másik neve a carta da musica, vagyis kottapapír, mert olyan vékony és áttetsző, hogy a papírra emlékeztet. Az étkezéseknél az asztal közepére helyezik, hogy bármikor kiszolgáljuk magunkat.

immagini_cucina_152.jpg

Malloreddus (Kép forrása: lapanciadellupo.blogspot.hu)

Szardínia legmegosztóbb specialitása a casumarzu nevű sajt, ami tulajdonképpen egy érett pecorino, amelybe készítői nyüveket juttatnak. És igen, a lakókkal együtt fogyasztják el, amikor megérlelték. Ennél egy fokkal könnyebben befogadható a bottarga di muggine, ami a tengeri pérhal ikráiból készülő, sózott, és négy hónapig érlelt massza. Amilyen rosszul hangzik, olyan finom ízt ad a mártásoknak. A legfinomabb ciambellét (lekváros kekszet) állítólag az apácák sütik, a pizza pedig itt nem kerek, hanem szögletes, és hatalmas.

A legjobb kávézók Cagliariban ás Algheróban vannak, érdemes elolvasni a TripAdvisor értékeléseit. Már csak azért is, mert az Olaszországból érkezők a legkeményebb kritikusok, és biztosan nem csábulnak el a rusztikus, vintage, stb. dizájntól és a napfényben fürdő teraszoktól, mint a hozzánk hasonló legtöbb utazó.

Az olasz életérzés támogatója a De'Longhi PrimaDonna ELITE automata kávéfőzőgép

Egyedi, csakúgy mint az ízlésed. Hagyd, hogy lenyűgözzön a végtelen italvariációval. Próbáld ki az exkluzív forrócsoki funkciót vagy a vadonat új receptek egyikét: Coffee, Cappuccino+ és CappuccinoMix.

- 4,3" színes érintőképernyő

- személyre szabható receptek

- forró csoki funkció

- coffee link telefonos alkalmazás

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr9512060857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2016.12.22. 15:59:47

Csak egy megjegyzés: Európa Grand Canyonjaként a Verdon-szurdok ismert, ami valóban lenyűgöző. Volt szerencsém bejárni, gyönyörű a táj, több panorámaút is van, le lehet sétálni egészen a folyópartig, de szédítő magasságokban is autózhatunk. A Lac de Sainte-Croix ((Szent-Kereszt tó) színei csodálatosak és nagyon ajánlom Moustiers Sainte-Marie falucska bejárását is.

Kyria 2016.12.22. 16:03:58

Bocsánat, az előbb nem írtam, de a félreértések elkerülése végett: a Verdon-szurdok Franciaország déli részén van!

ekat 2016.12.23. 16:48:12

Engem idáig Európában csak a (szlovéniai) Skocjan-barlang nyűgözött le annyira, mint a Grand Canyon.

ilo 2016.12.24. 21:53:16

Igaza van Kyrianak, "Grand Canyon du Verdon ". Szerintem a Verdon talán Európa egyetlen olyan része ahova bármikor szívesen megyek akár autóval, de motorral az igazi.
Ekat, talán ha megnéznéd megváltozna a véleményed. :) Ja és ha arra jársz a Dolomitokat se hagyd ki.
süti beállítások módosítása