Miért fut mindenki 2016-ban?

2016. szeptember 11. - Kontent

Ahogy pár éve hirtelen elszaporodtak a városi bringázók, akik a tömegközlekedés helyett kerestek valami jobb opciót, úgy az edzőtermes futópados izzadást is felváltotta a szabadtéri futás. De miért jobb ma ezt a mozgásformát választani, mint mondjuk 8-10 éve?

Benedek Tiborral a ma megrendezett 31. Wizz Air félmaratonon beszélgettünk a vízilabda és a futás kapcsolatáról.

A videót a Dentsu Aegis Network készítette.

Mi az első futással kapcsolatos élményed? Az iskolai Cooper-tesztes szenvedés, a 60 méteres sprint (ami akkor jó, ha 10 mp alatt sikerül ugyebár), jó esetben pedig a fogócska. Honnan jutunk el odáig, hogy hobbiként gondoljunk erre a sportra? Mi történt, hogy egyre több a futóklub és a városi verseny? Nyilván vannak praktikus okok, viszonylag olcsó sport, egy közepes minőségű futócipővel már lehet kényelmesen futni. Rugalmas időtöltés, hiszen nem kell nyitva tartáshoz igazodni, mint az edzőtermeknél, és nem szükséges hozzá több ember, mint mondjuk a kosárnál, focinál, tenisznél. Ezek a jellemzők megvoltak 10 évvel ezelőtt is, mégis most szaporodtak el a futóklubok.
Mini statisztikánkból kiderült (megkérdeztünk pár indulót a mai Wizz Air Budapest Félmaratonon előtt), miért szeretik a sportolók a közösségi futást:

  • ösztönzően hat a társaság
  • a kezdő tanácsokat kaphat
  • a tapasztalt futónak jó motiváció az újakat segíteni
  • társaságban gyorsabban telik az idő, nem olyan monoton a kocogás

Többen könnyebb

9879611_a928f6d6427e04e5ebe3f4e89a7294ed_o.jpg

Van a Városligetben olyan klub, amit két hobbifutó alapított, nekik is nehéz volt annak idején elkezdeni a futást: nem kaptak tanácsokat, rossz időben el sem indultak, nem fejlődtek. Aztán persze annyira megszerették a sportot, hogy semmi sem akadályozhatja meg őket, hogy lemenjenek pár körre. Tavasszal eldöntötték, csak az ismerősöknek meghirdetnek egy fix időpontot, amikor ők is a ligetben edzenek, így azok a barátok, akinek csak az utolsó lökés hiányzik, le merjenek menni kocogni. A társaság első alkalommal 10 perc futástól már kikészült, most ott tartanak, hogy többen is indulnak a hétvégi félmaraton rövidebb szakaszain. Az egyik tag, Vera azt állítja, mindig talált valami kifogást, hogy miért nem megy le futni. „Régebben csak futópadon kocogtam, 20-20 percet súlyzós edzés előtt és után, de persze mindig terveztem, hogy majd egyszer rendesen elkezdek futni a szabadban is. Egyre több ismerősöm posztolt magáról kocogós képet, volt köztük magányos futó és csoportos is, de nem tudtam, én hogyan kezdjek bele, végül csatlakoztam a városligeti lányokhoz, és azóta is velük edzem” – meséli Vera.


Városnézés és sport

Emese lakásokat ad ki rövid távra Budapestre érkező turistáknak, és mivel egyre több külföldi érdeklődött jó futóútvonalak után, a kedvükért készített 3 olyan verziót, amivel a különböző igényű futók is elégedettek lehetnek. Más-más a terep, a táv és a látnivalók típusa. Van emelkedős a Budai Várban, egy a Duna-part–Margitsziget és egy Libegő-Normafa útvonal. „Adott esetben én is velük tartok, ezek nagyon jó hangulatú edzések, mert nemcsak sportolunk, hanem megismerkedünk, várost nézünk, és általában nagyon hálásak, hogy nem kell térképet vagy GPS-t csekkolniuk kocogás közben, hanem én vezetem őket. Nekem ez szórakozás, nem kérek tőlük ezért pénzt, de bevallom, már megfordult a fejemben, hogy ezzel a szolgáltatással lehetne kezdeni valamit” – teszi hozzá nevetve Emese.

Early birdöknek

9879625_a686d131e1fe141584b09beae02e00b5_o.jpg

Ugye te is sokszor hallottad, hogy a Margitszigeten mekkora tömeg? Viszont az tudod, hogy hajnali fél 7-kor mennyien futnak kint? Nem tippelnél nagy számra, igaz? Az egyik klub egy baráti körből alakult, de idegeneket is szívesen befogadnak. Egész évben heti több hajnalon is találkoznak a szökőkútnál, és futnak együtt pár szigetkört. Persze Budapesten, nemcsak a Margitszigeten és a Ligetben lehet edzeni, egy Index-cikk már egyszer szuperül összefoglalta, melyek a legjobb helyszínek a városban, ha újakat szeretnél kipróbálni, válogass te is!

Kell a zöld...

… a szemednek! Nemcsak az idegeidet simítja ki a sport, persze a sportolás alatt felszabaduló endorfin is lényeges, de van még olyan mellékhatása a szabadban futásnak, ami nem elhanyagolható. Ha sokat nézel közelre, számítógépezel egész nap, a szemizmok merevek, görcsösek lesznek, a szemed kiszáradhat és viszkethet. Ha munka után legalább egy órát töltesz a zöldben, és messzire nézel, a szemizmok ellazulnak, megtornáztatod ezt a sok pici izmot, így megelőzheted vele az esti szem- és fejfájást is. Nyilván erre a közparkok a legjobbak Budapesten. A pesti részen Népliget, Városliget, Margitsziget a legnépszerűbb. Budán több a lehetőség a hegyek miatt, de nehezebb is a terep, amennyiben síkon futnál, akkor a Vérmező, Városmajor jó választás lehet. Ha szükséged van egy kis infrastruktúrára (mosdó, öltözőszekrény), mert mondjuk edzés után programod van, dolgozni mész, akkor a legtöbb sportpályán már vehetsz futóbérletet, ami azt jelenti, hogy nagyon olcsón igénybe veheted a salak- vagy rekortánpályát, a zuhanyzót, öltözőt, viszont más szolgáltatást nem. Egy-két sportklubnak nagyobb a zöldterülete, mint egy játszótérnek vagy parknak.

Ne várj holnapig!

És hogy miért lenne jó, ha most azonnal elkezdenél rendszeresen futni? Részletesen már foglalkoztunk egy előző bejegyzésben azzal témával, miért érdemes ősszel sportosabb életmódra váltani, azért gondolj bele gyorsan. Egy sötét, nyirkos, hideg novemberi reggelen több kedved lesz hozzá? Biztosan nem! Használd ki a jó időt, hogy lendületet vegyél, hozzászoktasd a szervezetedet a mozgáshoz, pár hét múlva pedig már egyenesen vágysz majd rá!

Fotók forrása: Index.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr2611694149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egyallampolgar 2016.09.11. 13:39:01

Azért futnak egyre többen, mert futni jó dolog. Aki nem atléta típus annak nem kell sietni, de mindenkire ráfér egy könnyed laza kocogás ami kiválóan kikapcsol és jó közérzetet ad munka után, vagy előtt.
Élsport szinten sehol nincs most Magyarország, de ez nem is fontos, hiszen egyre többen futnak. A posztkommunista állampropaganda közpénzellopást pedig be kéne fejezni. Benedeket is fizzessék inkább a szurkolók, ne az állam.

z8 2016.09.11. 13:55:54

A lényeg aki elkezni ne adja fel! A futás megtanulásához(kocogáson túl) több hónap kell, és még több pl. ha valaki terepre vágyik, a nehéz terephez 1-2 év mire élevezni kezdi igazán az ember, ennyi kell hogy izmok fejlődjenek....

Andy73 2016.09.11. 15:55:07

@Egyallampolgar: Nem kell szembeállítani a tömegsportot az élsporttal, mindkettőnek megvan a maga helye, és van köztük átjárás is. Rengeteg gyerek kezd el vízilabdázni vagy pl. kajakozni, közülük csak kevés lesz élsportoló, de a többiek is sokat profitálnak a sportból, egészségesebb felnőttek lesznek.
Egyébként a 8 olimpiai arany után nevetséges az állításod, a lakosság számához képes hagyományosan mi szerepeltünk a legjobban az olimpiákon..

Ami a mai futóversenyt illeti, a népszerűség növekedését alaposan kihasználják a szervezők, néhány éve már horribilis nevezési díjakat szednek. De ezen kívül is egyre több rendezvény van az országban, ahol azért nem kérnek ennyit.
Összességében azonban mégis a futás a legolcsóbb sport, mert csak egy jó futócipő kell hozzá. Persze aki akar még sok más spéci szerelésre is költhet, de azok jó része szerintem szintén csak divat és üzlet.

Andy73 2016.09.11. 16:12:10

Egyébként futóversenyek és szabadban futók már a futópadok elterjedése előtt is voltak, jó időben szerintem is sokkal jobb szabadban futni. Bár sokszor már túl meleg is van az ilyen futóversenyekhez.
Szerintem nem éppen ideális 30 fokos hőségben délelőtt félmaratont futni, amikor a befutó éppen dél körül van, ehhez már tényleg elszántság kell. Én legalábbis jobban szeretek este futni, amikor már nem tűz a nap és már nincs olyan meleg, jó levezetés és feltöltődés a nap végén.
A futás elterjedése egyébként örvendetes egy olyan országban, ahol ennyi kövér ember van, és az elhízottság már népbetegség, Jó, hogy egyre többen adnak magukra.

Egyallampolgar 2016.09.12. 10:04:47

@Andy73:
Én nem állítom, hogy semmi összefüggés nincs a médiából kifolyó élsport és a gyerekek inspirációja között.
Csak azt állítom, az összefüggés nagyon alacsony. Ezt támasztja alá a hazai futók emelkedő száma.
Hagyjuk kérem az érmeket. Beteges állítás, hogy többet ér egy 1. mint egy 31. helyezés. Ezt az állampárti bunkóságot az államnak nem kéne támogatni. Ajánlom ide Az öreg halász és a tengert.
Nem a hazavitt hús mennyisége számít. Mindig a beletett meló becsülete hordozza az értéket. A 89. nap után is korai felkelés, az egyedül is kihajózás, a függőleges zsinór, a friss csali, a harc a cápákkal. Utána bizony húsmennyiségtől függetlenül édes a pihenés.
A magyar állam támogat bizonyos szabadidős tevékenységeket felnőtt emberek esetén (foci, evezés, vízilabda) míg másokat nem: frizbi, jóga, repülő modellezés. Nyilvánvaló az állam pénzügyi kapacitása szerint a 0 Ft/sportág lenne az egyetlen fenntartható összeg. Katinka pedig akkor is hős ha 29. helyet éri el mert az nagy eredmény, és drukkolok az Ironlady vállalkozásának is, de életjáradék: LoL ?!

Itthon persze minden más. Idén a két legnépszerűbb IronMan esemény is egy napra szerveződött. Igen, sokan pofátlanul lehúzzák az amatőr futókat nevezési díjjal. De szerencsére egyre több a verseny, remélem lassan kihullanak a legnagyobb rablók.
süti beállítások módosítása