A félmaraton is csak egy edzés

2016. szeptember 09. - Kontent

Hétvégén újra lezárják a belváros legforgalmasabb részét, elárasztja a tömeg a belvárost, de nem tüntetni igyekeznek a Hősök teréhez, hanem sportolnak majd. Van, aki élete első félmaratonjára készül, más visszatér a rendszeres kocogáshoz, és akad, aki csak szakaszidőket méri, mert hamarosan maratont szeretne futni.9879611_a928f6d6427e04e5ebe3f4e89a7294ed_o.jpg

Vasárnap rendezik meg a 31. Wizz Air Budapest Félmaratont, tavaly rekordszámú, 16 ezres nevezéssel startolt a verseny, idén is legalább ennyi futóval számolnak. Megkérdeztünk néhány indulót, miért méretteti meg magát, mennyire komolyan kell készülni erre a távra hobbifutóként, hiszen lehet választani egyéni, páros és trió felosztást is, aminek megfelelően a táv is változó.

Futva nyaralók
Birta Brigi már évek óta rendszeresen fut, félmaratonon is indult már legalább tízszer, ez a verseny mégis más. „Egy októberi 30km-es versenyre készülök edzővel már hat hete, ez a félmaraton az edzésterv része, meg szeretném tudni, javult-e a teljesítményem a kőkemény tréning mellett. – meséli a Runner's World bloggere (#brigi30k hashtaggel rá tudsz keresni). – Heti hat napon futok, plusz járok erőnlétire is, a felksézülés legnehezebb része az volt, amikor a nyaralásomon nagyjából ugyanazokat a távokat várta el az edzőm. Mivel kimerülten indultam nyaralni, vágytam a láblógatásra, de a trénerem azt mondta, »A vakációra tekintettel a 18 km-es napon elég, ha csak 16-ot futsz«. Ugye mennyivel jobban hangzik? Régebben heti 2-3 alkalommal kocogtam, és annyit, amennyi éppen jól eset, kb. 10 kilométereket reggelente. Az étkezésemen tudatosan nem változtattam, mert egyébként is odafigyelek, hogy egészségesen egyek, viszont a sok edzés miatt most híztam pár kilót, mert sokkal nagyobb az étvágyam. Nem elég a saláta-csirke kombó főétkezésnek, kell a sok szénhidrát, rizs vagy tészta köretnek, hogy legyen energiám, de közvetlenül futás előtt már csak egy banánt eszem.” Brigi nem áll le, jövő tavasszal még egy maratonon is szeretné megmérettetni magát, arra majd télen kezdi el a felkészülést.

Kell a dráma és Monspart Sarolta
Ijesztőnek tűnhet a teljes, 21 km-es táv, ha nem futsz rendszeresen vagy soha nem versenyeztél, pedig valójában sokan csak résztávon indulnak, a legrövidebb etap 5,9 km, ha trióban futsz még két versenyzővel. Lehetséges, hogy egy hobbifutónak egyáltalán nem jelent kihívást lefutni a 21 km-es félmaratoni távot? Részben igaz, hogy a tömeg spannolja a sportolókat, de azért könnyen lesérülhet, aki hirtelen ekkora távval akar megbirkózni. Váradi Ágnes majdnem 7 éve fut heti 40km-t öt napra elosztva, így ő a jóledzett, ismeri a teste, képessége határait. Az otthonához közel, a Városligetben edz rendszeresen, éppen ezért neki már az is kényelmes, hogy a start és a befutó is a ligetben van, egyébként viszont végig megy a városon, és nem ugyanaz a díszlet, mint minden hétköznap. „A tömegnek hihetetlen húzóereje van, 3 éve minden tavaszi és őszi félmaratonon indulok, de mindig látok személyes drámákat, sokan feszegetik a határaikat – sorolja Ágnes. – Mivel én viszonylag gyorsan futok, előfordul, hogy mások rácsatlakoznak a tempómra, vagy éppen én megyek más hátszelében. Még ma is libabőrös leszek, amikor belegondolok, hogy ennyi ember egyszerre fut velem, nem tudom megunni. Megnyugtat a tudat, hogy a Nyugati felüljárón megint ott lesz Monspart Sarolta (tájfutó világbajnok, tizennégyszeres magyar bajnok, egy betegség miatt visszavonult, de azóta is támogatja a tömegsportot) és drukkol mindenkinek, köztük nekem is.”

9879625_a686d131e1fe141584b09beae02e00b5_o.jpg

Duatlon helyett
Nem mindenki fut olyan megszállottan, mint az előbb bemutatott két induló, és rapszodikus a viszonya a kocogáshoz. Kipróbál mást is, de azért időről időre visszatér a kedvenc mozgásformához.
Ági régen rendszeresen kocogott, de kedvet kapott a kerékpározáshoz is, de egy tavalyi biciklis versenynél túlerőltette a combját. A regenerálódás után viszont egyre jobb formában érezte magát, újra kedvet kapott a futáshoz. Neki sem az első versenye, de kezdésnek párban egy kollégájával, összesen 12 km-t vállalt be. „Ez a verseny az újrakezdésem része, 2-3 hete elkezdtem 5 km-eket futni, nem szeretek hőségben edzeni, inkább télen, hidegben bírom jobban. – kezdi Demeter Ági. – Nem szeretném túlterhelni újra a combizmokat, és a vasárnapi félmaraton váltó kb. az edzés része lesz, kíváncsi vagyok, hogy fogja tolerálni a szervezetem, illetve mennyire tudok újra formába kerülni. Emiatt most résztávon nem is számítok arra, hogy a tavaszihoz képest jobbat futnék, ha a közelében leszek, azt már sikerként könyvelném el. Tavasszal már elég jól ment a félmaratoni táv, de most érzem, hogy fokozatosan kell terhelnem magam, és nagyon remélem, hogy gyorsabban elérnem ugyanazt a szintet, és nem olyan lesz, mintha nulláról kezdeném. Az életmódomon nem változtattam, korábbi tapasztalatok alapján számítok rá, hogy megnő a szénhidrát-igényem, ha újra rendszeresen fogok futni hosszú távon.”

Lefutok a klubba
Biztosan neked is van olyan ismerősöd (sőt, több is), aki már tagja egy futóklubnak vagy társaságnak. Péter is egy baráti körrel kezdett kocogni idén májusban (előtte is sportolt, kosárlabdázik hetente kétszer), és mivel a csoport többi tagja rendszeresen versenyez, ő is kedvet kapott hozzá: „Hogy miért pont a Wizz Air Félmaratonon teszem magam próbára először? Mert jó időpontban van, nyáron volt időm eleget futni, jó formában vagyok, és az ismerőseim közül rengetegen indulnak ezen a versenyen, így biztosan lesz, aki majd tartja bennem a lelket, ha esetleg fel akarnám adni. Úgy érzem, féltávon lesz a legnehezebb, talán akkor lesz a holtpont, éppen ezért már leginkább a mentális felkészülésre koncentrálok, az edzés meg csak a szokásos 10-15 km hetente háromszor.”
Te is kedvet kaptál utolsó pillanatban? Bár az előnevezésről lecsúsztál, a helyszínen még jelentkezhetsz a versenyre, az infókat ezen az oldalon találod: http://www.futanet.hu/cikk/31-wizz-air-felmaraton-2016

Képek forrása: Index.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr3311691059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása