Hűsítő, egészséges italvariációk a kánikulában

2016. július 08. - VilágjáróKonyhatüdér

Úgy tűnik, végre megérkezett a nyár, és természetesen ezzel egyidejűleg a kánikula is. A hőségben nem árt fokozottabban odafigyelni a szervezet folyadékpótlására. Ilyenkor legalább 1-1,5 liter folyadékot érdemes naponta elfogyasztani. És igen, tudjuk, hogy sima vizet inni nem mindenkinek jelent óriási élményt, ezért most mutatunk pár olyan ötletet, melyeket garantáltan szeretni fog. És amellett, hogy élmény lesz fogyasztani az italokat, még jót is tesz vele a szervezetének – ugyanis jól meg vannak pakolva természetes vitaminokkal. Mindegyik ajánlott egy átbulizott éjszaka utáni gyomorbajra is, ilyenkor viszont ne fukarkodjon a C-vitaminnal, mert az valóban képes enyhíteni a macskajajjal járó tünetegyütteseket. Mutatjuk a bevált recepteket:

Gyömbéres limonádé

Ez az ital akkor is tökéletes, ha éppen diétán van, vagy fogyni szeretne. A gyömbérnek köztudottan zsírégető a hatása, emellett pedig nagyon jó gyomornyugtató. Fokozza az emésztőnedvek termelődését, megkönnyíti az emésztést, tehát gyorsítja az anyagcserét és méregtelenít is. Az előbbieknek köszönhetően a puffadtság érzését is képes enyhíteni, de ehhez azért az kell, hogy érezhető legyen a gyömbér az italban.2.jpg

A gyömbérkoncentrátum készítése: vegyen fél kiló gyömbérgyökeret, pucolja meg, és miután megmosta, tegye az egészet turmixgépbe. Öntsön hozzá 2 deciliter frissen facsart citromlevet és 2 deciliter hideg vizet. (Ha nincs kedve cécózni a citrommal, helyettesítheti vízzel.) Az egészet turmixolja homogénre, majd egy sűrű szűrőn keresztül szűrje át a gyömbérlevet. Ez az ízesítő adag elég sokáig eltart. Tárolja a hűtőben üvegpalackban. Hosszú ideig eláll, csak arra ügyeljen, hogy minden használat előtt jól rázza fel az üveget. A limonádét készítse a szokásos módon – bár akkor a legegészségesebb, ha kihagyja belőle a cukrot –, és öntsön bele ízlésének megfelelő mennyiségű gyömbérlevet. Jégkockával még finomabb az ital, és ha még egy kis mentalevelet is rak bele, soha nem tudja majd abbahagyni az ivását.

Uborkás, meggyes, rozmaringos víz

Elsőre talán furán hangzik összekeverni az uborkát, a rozmaringot és a meggyet, de higgye el, ez az érzés azonnal el is múlik, amint megkóstolja az italt. Egy liter vízhez 250 gramm meggyre van szükség, fél uborkára és pár szál friss rozmaringra. Nagyon könnyű elkészíteni, egyedül a meggyel kell pepecselni kicsit: ki kell magozni, össze kell turmixolni és leszűrni a levét. Fogjon egy kancsót, töltse tele hideg vízzel, adja hozzá a meggylevet, a megpucolt és hosszában felvágott kígyóuborkát, illetve a rozmaringot. Harminc percre helyezze hűtőbe az italt, ezután már nagyon jól összeérnek az ízek – bátran fogyaszthatja is.1.jpg

Görögdinnye mentával és lime-mal

Nagyon jó, frissítő hatású ital, és a szomjúságot is rendkívül jól oltja. A zöld citrom vagy más néven lime, kiváló C-vitaminforrás, ezért erősíti az immunrendszert, de emellett B₁- és B₂-vitamint, foszfort, vasat, kalciumot és káliumot is tartalmaz. A dinnye és a lime is felgyorsítja az anyagcserét, jó hatással vannak az emésztésre. Roppant egyszerű elkészíteni: facsarja ki a lime levét (2 lime egy liter vízhez ideális – de az szubjektív, hogy ki, mennyire savanyú italt kedvel), öntse a kancsóba, a megmaradt lime-ot meg szeletelje fel, és ezt is tegye limeléhez. Ezután jöhet a 4-5 szál mentalevél, és az egészet jól nyomkodja át egy törőfával. Miután ezzel megvan, vegyen egy normál szelet dinnyét, vágja le a héját és kockázza fel a húsát – amit már tehet is a kancsóba. A végén az egészet öntse fel hideg vízzel, és ha szükséges, hűtőben érlelje össze az ízeket.

Ha a hétvégé közeledtével inkább bódító koktélokra vágyik, olvassa el korábbi posztunkat ide kattintva.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr748870870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása