Kutyás közösségek, amiket érdemes követni

2020. április 22. - Kontent

A városi kutyatartás az ember egész életmódjára hatással van. Ha a napi rutint, a szabadidőt, sokszor még a sportolást és a nyaralást is a négylábúd társaságában töltöd el, minimum egy kutyás közösségnek tagja lehetsz. Ha mégsem találtad meg az igazit, segítünk a keresésben, mert a közösségi kutyázás nagyszerű dolog – ha jól csinálják. Mutatunk öt kötelező jellegű típust.

shutterstock_1653863845.jpg

A kutyás közösségeket két nagy csoportba érdemes sorolni: a virtuálisakra és az aktív programokat kínálókra. Amíg a virtuális csoportokra inkább a sokrétű tanácsadás, fórumozás jellemző, addig az aktív programot tartók rengeteg offline élményt is tartogatnak. Ezeken belül természetesen számtalan témában akadnak kutyás közösségek, melyekből néhány pozitív példát is mutatunk. Többek között részt vehetsz kutyás felvonuláson is, ha követed a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Szervezetet.

Lokális és sétatéri csoportok

Minden városnak és Budapesten szinte minden kerületnek van saját kutyás csoportja. Ezenkívül a legnépszerűbb sétáltató területek is külön virtuális közösségekbe tömörülnek. A témák között olyanok lehetnek, mint az elveszett, talált, kóborló állatok, a Kakitündér felemlegetése, futtatók állapota és használata. A kisebb csoportokban az elveszett labda, általános sérelmek is előkerülhetnek. Alapvetően hírforrásként, fórumként használhatjátok ezeket. Kutya keresésében szintén nagy segítséget jelentenek a helyi csoportok. 

shutterstock_105896411.jpg

Példaértékű kezdeményezés az Óbudai Kutyás Egyesület munkássága, az Önkormányzattal együttműködve elérték, hogy a Hajógyári szigeten ne legyen kötelező pórázra kötni az ebeket, felújítottak több futtatót és folyamatosan rengeteg közösségépítő dolgon törik a fejüket. 

Tudás alapú csoportok

Etetéssel, viselkedéssel, neveléssel, komolyabb betegségekkel kapcsolatos tudásmegosztó csoportokban tapasztaltabb kutyásoktól és a téma szakértőitől, szakemberektől kaphatsz választ a kérdéseidre. 

Népszerűek a nyersetetéssel kapcsolatos a BARF és PRAY csoportok, ahogy sajnos a diszplázia és epilepszia csoportok is. 

A kutya viselkedésével kapcsolatos legnépszerűbb közösség a KutyaEtológia, melyben az ELTE Etológia Tanszékének tagjai és kutatói az adminisztrátorok. 

Kutyafajták közösségei

Ha törzskönyves, vagy felismerhetően fajtajelleges kutyád van, rengeteg érdekességet tudhatsz meg a kutyád furának gondolt szokásairól, hóbortjairól. Az ilyen közösségekben pezseg az élet. Alapvetően sztorizgatás, kutyaképek posztolgatása, fajtatalálkozó-szervezés zajlik egy-egy ilyen csoportban. Sokan keresnek kölyök vagy örökbefogadható kutyát, kérnek tanácsot számtalan témában. Könnyen találhatsz sétatársakat a csoport tagjai között. A fajtatárssal mindig jobban érzik magukat a kutyáitok, amíg ti élvezettel kibeszélitek őket a hátuk mögött. 

Utazó, kiránduló közösségek

Sajnos jelenleg nem a legoptimálisabb téma a kutyás utazás, de békeidőben óriási népszerűségnek örvendenek ezek a csoportok. Megbízható kutyás szállást, pláne külföldön nem olyan egyszerű találni. Rengeteg ajánlást kaphatsz külföldi kutyastrandokra, kirándulóhelyekre, vendéglátóhelyekre is. 

shutterstock_500833519.jpg

A kirándulócsoportokban a fő téma lehet az úti cél ajánlása, élménybeszámolók, de ezenkívül kutyás túraszervezőket is érdemes követni. A legnagyobb kutyatúrás közösség a Vizslatúra, ami nem csak, de főleg a Vizslásokat tömöríti. Évek óta szerveznek csapatos kirándulásokat Magyarország erdős és mezős területeire. 

Viszonylag új közösség a Programok hatlábon, normál esetben komplex feladatokkal megtoldott túrákat szerveznek. A jelenlegi helyzetben ők sem dolgoznak, létrehoztak egy eseményt, ahol azt mutatják meg, hogy lehet kutyatársak helyett kellően lefárasztania a négylábút. 

Segítő közösségek

Ha szívügyed a kutyák jóléte, csatlakozhatsz egy mentőszervezet közösségéhez.  A legnépszerűbbeknek, mint az amstaff, vizsla, csivava, tacskó vagy puli biztos van saját fajtamentése, de még az agaraknak is. Támogathatod a tevékenységüket, lehetsz önkéntes vagy örökbe is fogadhatsz.

Ha mindegy a fajta, az általános mentőcsapatokat ajánljuk, mint a Vigyél Haza Alapítvány az Illatos úti kutyák megmentője, az Állatmentősereg, vagy a Tetovált Állatmentők. 

Megeshet, hogy te szorulsz segítségre, elvesztettél vagy találtál egy kutyát, egyedül nem fogsz boldogulni, szükség van a közösség erejére. Leginkább javasolt csoport ilyenkor a Ments meg! A csoport tagjai órák alatt legyártják a kutya adatlapját, plakátokat nyomtatnak, figyelő csapatokat szerveznek. 

Év végén a Szilveszteri állatmentő ügyelethez fordulhatsz, akik több száz kutyát szednek össze, látnak el és visznek vissza a gazdájukhoz minden petárdahullás idején.

Még több friss, aktuális kutyás posztot gyűjtöttünk össze
az ebmagazin.hu oldalon. Kattints!

A MEGJELENÉST TÁMOGATTA AZ ADVANTIX ÉS A FORESTO 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr1115597810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása