10+1 tipp a sikeres lakásfelújításhoz

2016. június 15. - Kontent

Az ingatlanpiac épp reneszánszát éli hazánkban. Nem csoda ezért, ha mindenki, akinek egy kis befektetni való pénze van, lakást vásárol vagy házat épít, hogy aztán azt továbbadja, bérbe adja, vagy simán csak beköltözzön. Nem egy egyszerű tudomány ez sem, nem véletlenül vannak az építőmérnökök, kivitelezők, de azért vannak vállalkozó szellemű egyének, akik úgy döntenek, hogy önerőből levezénylik ezt a munkát. Mi nem is állnánk most le ezen vitázni, inkább segítünk egy kicsit: összeszedtünk 10+1 tippet, amit megfogadva kisebb eséllyel hibázik aki ilyesmire adja a fejét.shutterstock_128475626.jpg

1. Tájékozódjunk az Interneten

Bármilyen építkezésbe is fogunk, mindegy, hogy az lakásfelújítás lesz, vagy házépítés, a költségek lényeges része mindig az építőanyagokra megy el. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy ezeket mennyiért vásároljuk meg. Ezen a piacon nem biztos, hogy érvényes a drágább mindig jobb hozzáállás, ezért érdemes körültekintően válogatni. Egy tipp: nem biztos, hogy a nagy barkácsáruházakból lehet a leghatékonyabban összevásárolni egy lakásfelújítás minden kellékét. Keressünk inkább szakkereskedőket. Ezek közül a nagyobbak általában jobb árréssel tudnak dolgozni a volumen miatt, így érdemes őket megkeresni. A magára valamit adó szakkereskedők már profi weblappal rendelkeznek, így az Internet komoly segítségünkre lehet itt is, mint az élet szinte minden területén.

2. Hallgassuk meg barátaink tanácsait

Biztos mindenkinek vannak felújításos sztorijai. Ezek néha viccesek, néha szomorúak, de biztos mindegyikben van valami tanulság, amit érdemes megjegyezni. Ezért érdemes meghallgatni barátaink történeteit, tanácsait, már csak azért is, mert esetleg találhatunk ezeken keresztül jó szakembereket is, ami manapság óriási érték.

3. Keressünk közeli építőanyag kereskedést

Ezzel a módszerrel nem csupán a szállítási költségeken tudunk spórolni, de a saját dolgunkat is megkönnyíthetjük, ha bármilyen garanciális probléma miatt vissza kell mennünk az üzletbe, vagy csak kevesebbet rendeltünk valamiből és szükségünk lenne még néhány négyzetméter padlóra, habfóliára, vagy pár méter szegőlécre. Több előnye is van tehát, ha közeli kereskedést találunk.

4. Hallgassunk az eladóra

A szakeladó minden bizonnyal találkozott már egy pár lakásfelújítóval a munkája során. Sokszor már maga is végzett ilyet és pontosan tudja, hogy miből mennyi kell. Érdemes tehát hallgatni rá, és ha figyelünk, talán még olyan trükköket is megoszthat velünk, amire nem is gondoltunk és amivel komoly költségeket spórolhatunk meg.shutterstock_118194817.jpg

5. Válasszunk minőségi anyagokat

A nagyon olcsó anyagok ezen a piacon sem feltétlenül képviselik a csúcsminőséget. Érdemes tehát odafigyelnünk a választásnál, mert az ismertebb márkanevek jellemzően jobb minőségű termékeket is takarnak, legyen szó burkolóanyagokról, vagy akár nyílászárókról. A jó minőség termékek jellemzően tovább bírják a strapát, valamint sok esetben szakszerű, garanciális lerakást, beépítést is kínálnak a viszonteladók.

6. Bízzuk a beépítést szakemberre

A szomszéd Józsi keze biztosan aranyból van. Szinte mindenhez ért. Mégis érdemes azért meggondolni, hogy nem lenne-e jobb, ha a drága tapétát igazi tapétázók ragasztanák fel egy szép sima falra, amit egy valódi kőműves húzott aki a derékszögekkel sincs haragban. A szakember mindig drágább, mint a rokon-barát, aki jószándékkal segít, de amikor a fürdőben a konnektor nem takarja el teljesen a drága csempéből fogóval kicsipkedett lyukat a falon, akkor az ember elgondolkozik, hogy vajon nem kellett volna egy picit több pénzt kiadni a burkolásért, ha már jó esetben több tíz évig annak eredményét nézi fogmosás közben? Érdemes tehát szakembereket keresni a munkákhoz.shutterstock_77744074.jpg

7. Közép és hosszú távra tervezzünk

Egészen kivételes esetektől eltekintve nem éri meg 1-2 évre tervezni, mert többet veszítünk, mint nyerünk. Sokszor fordul elő, hogy a felújító azt gondolja: Most csak egy gyors felújítást végzünk, de ha bejön egy kicsit több pénz, megcsináltatjuk rendesen. Ne az a legnagyobb hiba, mert a hipp-hopp felújított lakás a legtöbbször úgy is marad. Egyrészt, mert „jó az úgy”, másrészt pedig mert az ember nem szívesen veri szét a már egyszer összerakott konyhát, inkább használja évekig a szükségmegoldást. Ide kapcsolódik az is, hogy az anyagbeszerzéskor érdemes olyan kereskedőt választanunk, amely már hosszabb ideje a piacon van, mert így komolyabb eséllyel lesz a piacon évekkel később is, amikor el kell kezdeni pótolni a gyerekek által levert lámpákat, a rossz vasaló miatt kiégett konnektort, vagy a leesett edény által eltört padlókövet.

8. Alaposan újítsunk fel

Ha már egy lakásfelújításba belekezdünk, ne végezzünk félmunkát. Nem látszik ugyan, de ha a falakban hagyjuk a régi, ólomból készült vízcsöveket és az alumínium elektromos vezetékeket, akkor csak magunkkal szúrunk ki, mert ha egy csőrepedés, vagy egy zárlat miatt újra kell bontanunk a falakat, az már nem sokkal kerül kevesebbe, mint egy amúgy is szétvert lakásban kicserélni a gépészetet.shutterstock_234676870.jpg

9. Próbáljunk meg mindent egy helyen megvenni és kérjünk kedvezményt

A kereskedelemben tény: nagyobb összegű vásárlások, esetleg több termékcsoport egyidejű beszerzése esetén a kereskedők szívesebben és könnyebben adnak kedvezményt, részben azért, mert kevesebb szállítmányozási, adminisztrációs költséggel nagyobb haszonra tesznek így szert. Így ne szégyelljünk alkudozni egy kicsit a kereskedőnél, ha komolyabb tételeket vásárolunk náluk, mint például a nyílászárók, a hőszigetelés vagy a parketta. A nagyobb kivitelezőknek komoly hasznot jelentenek ezek a kedvezmények. Miért ne nyernénk egy kicsit mi is ezen a jó szokáson?

10. Gondoljuk át jól az életünket

Egy lakásfelújítás során tiszta lappal indulunk. Érdemes ilyenkor átgondolni életünket, szokásainkat és ahhoz alakítani az új lakást. Ha például a tévé előtt töltjük a legtöbb időt, alakítsunk ki egy kényelmes sarkot, helyi világítással, falba épített antennakábellel, bevésett vezetékekkel a térhatású hangzáshoz. Esetleg plafonon projektorcsatlakozókkal. Ha komoly akváriumot szeretnénk, akár egy vizesblokkot is vihetünk a helyére a könnyebb vízcserékhez. A lehetőségek száma végtelen, azoknak csak a fantáziánk – és pénztárcánk – szab határt.shutterstock_261015401.jpg

+1 Képesek vagyunk rá

Az itt leírt problémák és megoldások csupán egy egészen kis részét képezik mindannak a problémacsomagnak, amit a vállunkra veszünk, ha úgy döntünk, hogy belevágunk egy komolyabb lakásfelújításba, építkezésbe. Alaposan gondoljuk tehát végig, hogy képesek vagyunk-e erre? Műszaki kérdéseket eldönteni, építőanyagokra alkudozni, mesteremberekkel tárgyalni – nem egyszer vitatkozni. Hogyha erre a válasz nem, akkor lehet, hogy mégis keresni kellene egy kis segítséget, ha viszont a válasz igen, akkor hajrá, bele kell vágni. Mi pedig már csak sok sikert kívánhatunk a dologhoz.

A poszt elkészítéséhez a Jola nyújtott szakmai segítséget.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr1008757924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása