A bronzos szín eléréséhez és megtartásához az étkezésünkkel is hozzájárulhatunk. Mutatjuk, milyen vitaminokra, ételekre van szükségünk, hogy egészséges, barna bőrünk legyen, sőt, a bejegyzésben könnyen elkészíthető, nyári finomságok receptjeit is megtaláljátok.Ételekkel a bőr védelméért
Egyáltalán nem mindegy, hogy az év legforróbb időszakában, amikor hajlamosak vagyunk sok időt tölteni a napon, milyen ételeket fogyasztunk. Persze a bőrünk számára fontos vitaminforrások nem helyettesítik az UV védelmet biztosító készítményeket, ahogy az elővigyázatos napozást sem, viszont azt érdemes szem előtt tartani, hogy bizonyos vitaminok természetes módon segíthetik a barnulásunkat, ahogy a bőrünk védelmét is.
Fontos szabályok az egészséges barnuláshoz:
- 11 és 15 óra között kerüljük a közvetlen napsugárzást
- Használjunk mindig a bőrünknek megfelelő napvédő krémeket
- Lehetőleg fél óránál többet ne töltsünk a tűző napon egyhuzamban
- Hidratáljunk: a napi 2-3 liter vízfogyasztás legyen meg,
- A szél, a visszatükröződő felületek (pl.: víz, homok, hó) esetén még nagyobb a leégés kockázata, ezért ilyen esetekben különösen figyeljünk oda, hogy mennyit időzünk a napon, és a megfelelő bőrvédelmet se felejtsük el
- Használjunk UV szűrős napszemüveget a szemünk védelméért
- Az arcunkra használjunk külön erre a testrészre való napvédő krémet
- A napozás megviseli a bőrünket, ezért ne felejtsük el a napozás utáni krém használatát
Likopin, az UV-sugárzás ellen
A természet még az UV-védelemről is gondoskodott, ugyanis a likopin a bőr első számú védelmi vonala a káros sugárzás ellen, de a bőr idő előtti öregedését is késlelteti. Sőt, a likopin képes csökkenteni az úgynevezett "rossz" (LDL) koleszterin-szintet, ami csökkenti a különböző szívbántalmak kialakulásának esélyét.
Miben található?
Szerencsére sok növényben, gyümölcsben, bogyóban előfordul, ilyen a paradicsom, a görögdinnye, vagy a csipkebogyó. Ezeket ehetjük magukban, salátaként, sőt, a paradicsomot szószként, vagy jeges italként is fogyaszthatjuk.
Sárga ételekkel a szép, egészséges színért
A szép és egészséges barnulás egyik alapja a megfelelő mennyiségű Béta-karotin (az A vitamin elővitaminja), amely nemcsak a barnulásért felel, hanem segíti a bőröd regenerálódó képességét is, ráadásul a krónikus betegségek megelőzésében is hasznos. A benne lévő sárgás-barnás festékanyagnak köszönhetően már önmagában is ad egy kis színt, persze nem ettől kell várni a markáns önbarnulást.
Miben található?
A legismertebb béta-karotinforrás a sárgarépa, de a legtöbb sárga és piros, és általában színes zöldségben és gyümölcsben megtalálod, így például a sárgadinnyében, a spenótban, a mangóban és az őszibarackban, a sárgabarackban, sárgadinnyében, a sütőtökben és még sorolhatnánk. A legnagyobb koncentrációban a rebarbara, a sárgarépa, a paraj, a kelkáposzta, a sárgadinnye és a kajszibarack tartalmazza.
A kép csak illusztráció
Hűsítő rebarbara desszert
Hozzávalók négy adaghoz:
- 50 dkg rebarbara
- 5 dkg cukor (lehet ízlés szerint is)
- 1 kávéskanál fahéj (lehet ízlés szerint is)
- 2 ek. tejföl
Elkészítés
- A rebarbaraszárakat megmossuk, megtisztítjuk, apróra feldaraboljuk.
- Egy fazékban meghintjük cukorral, majd kevés vízben, fedő alatt, pépesre pároljuk.
- Kézi krumplinyomóval passzírozzuk, beletesszük a fahéjat.
- Egy kicsit pihentetjük, és ha már langyosra hűlt, belekeverjük a tejfölt.
- Hűtőben három órán át hűtjük, majd poharakban kínáljuk.
Bőrünk pajzsa, az A-vitamin
Elengedhetetlen az egészséges barnuláshoz, hiszen ez óvja a szövetek épségét, hatással van a bőrre, mindemellett kulcsfontosságú szerepet játszik a szem egészséges működésében, és az immunrendszer erősítésében. Védő hatása a szervezet belső működésében jelentős, csak úgy mint a bőr nap elleni védelmében.
Miben található meg?
Állati belsőségekben (máj, vese, szív stb.), tej és tejtermékekben, tengeri halakban, tojássárgájában. Az A-vitamin felszívódását elősegíti kevés olaj vagy zsiradék fogyasztása.
Az öregedésgátló szupervitamin
Az E-vitamin, más néven tokoferol, egy zsírban oldódó vitamin, amely élelmiszerekkel és táplálékkiegészítő formájában is bevihető a szervezetbe. Az egyik legjobb antioxidáns, így véd a napsugárzás okozta bőröregedéstől.
Miben található?
E-vitamint tartalmaznak a különböző csírák, diófélék, a zöld színű növények, és hidegen sajtolt növényi olajok, mint a tökmag-, olíva olaj. Egy adag búzacsíra saláta, és máris tettünk a bőrünk és úgy egyáltalán a szervezetünk egészségéért.
Vitamindús búzacsíra saláta
Hozzávalók:
1 fej jégsaláta
1 marék búzacsíra
2-3 szál sárgarépa
egy közepes zöld alma
extra szűz olívaolaj
Balzsamecet
Elkészítés:
Az almát megmossuk és meghámozzuk, felvágjuk, majd a sárgarépát is megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk, és az almához keverjük. Ezután szeleteljük a jégsalátát apróbb darabokra, majd keverjük hozzá a búzacsírát. Öntözzük meg egy kevés olívaolajjal, egy kis balzsamecettel, és keverjük össze.
Cink a megfelelően zsíros bőrért
A faggyúmirigyek normális működését segítik, vagyis a cink szabályozza a bőr zsírtermelését, emellett néhány hormonét, amelyek az akne kialakulásáért felelősek. Az A-vitaminnal együtt pedig fokozza a kollagén és az elasztin képződését. Mindezek nagyon fontosak nyáron, amikor a bőr a napsugárzás megterhelésének van kitéve.
Miben található?
A vörös húsokban, nagy koncentrációban a kagylóban, valamint a búzacsírában, búzakorpában, de a mogyoró- és diófélék is jó forrásai.
Ez a könnyű kagylós recept kiváló eledel lesz nyári estéken, és egyúttal cink forrásnak is kiváló:
Hozzávalók két főnek:
1 kg feketekagyló
3 dl fehérbor
3 ek. citromlé
0,5 db csirkés leveskocka
2 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
A tálaláshoz:
Fél csokor petrezselyem
Pár szelet citrom
Elkészítés:
A kagylót átmossuk hideg vízben. A fokhagymát az olívaolajon megpirítjuk. Felöntjük a fehérborral, hozzáadjuk a fél csirkés leveskockát, és 1 percig forraljuk. Beletesszük a kagylót és a kifacsart citromlevet. Pár percig főzzük fedő alatt, ha minden kagyló kinyílt, el is készült. Még melegen citromkarikákkal tálaljuk, friss petrezselyemzölddel megszórjuk.