Luxus-e a kutyanapközi?

2020. április 28. - Kontent

Alig egy évtizede  jelentek meg a kutyanapközik a hagyományos kutyasétáltatók mellett. Vajon mennyire divat és mennyire szükséges kiadás a kutyanapközi, milyen formában léteznek és miért lehet érdemes kipróbálni – „kutyaszittereket” kérdeztünk a témáról.

shutterstock_1624542931.jpg

„Egyértelműen divat a kutyanapközi” – szögezi le Nagy Ádám, aki évek óta nyújt kutyapanzió-, és napközi szolgáltatást.

„Ha csak a kiadást nézzük, szerintem luxusnak számít. Heti 2-3 alkalmat számolva minimum 3-4 ezer forintos napidíjjal ez havonta 24-48 ezer forintot jelent. Természetesen valakinek ez nem számottevő összeg, de nem csak azok költenek rá, akik gond nélkül megtehetik.” 

Miért viszik a gazdik napközibe a kutyákat?

Jellemzően az idő, és a lemozgatás hiánya miatt járatják a kutyát napközibe. Egyrészt, ha sokat – akár 10-12 órát - van otthon egyedül kedvencük, az nagyon megviseli a kutyát. Másrészt nem minden kutyát lehet egyáltalán otthon hagyni, mert rombol és rágcsál/rosszalkodik. A harmadik ok, hogy a kutya túl aktív és hétközben nem tudják az igényének megfelelő mozgást biztosítani.  

Sokan azért szeretik napközibe küldeni a kedvencüket, mert így egész nap kutyatársaságban lehet. Vannak, akik úgy érzik, hogy a blöki sokkal több kapcsolatot igényelne más kutyákkal, így a napköziben ez is biztosítva van számukra.

16806721699_a04b139706_k.jpg

A változatos fajtájú, méretű és érdeklődésű kutyatársaságban a szociális készségek rengeteget fejlődnek. Sok napközis arról számol be, hogy akár a több éve vele élő kutyája is szófogadóbb, ügyesebben kezeli a kutyák közti konfliktust – meséli Ádám.  

Mit várhat el a gazdi a kutyanapközitől?

Többféle  kutyanapközi működik Magyarországon, de amit mindegyiktől el lehet várni, hogy korrektül foglalkozzanak minden kutyával az igényeit figyelembe véve, adjanak visszajelzést a kutya napjáról, és természetesen maximális biztonságban legyen az állat.

Két főirányzat létezik. Az egyik típus a sétáltatók, akik aktívabb kirándulást, folyamatos mozgást biztosítanak. A másik fajta a nagyobb saját területtel rendelkező beltéri napközi, ahol megőrzik a kutyákat, mintha egy felügyelt futtatóban lenne. Utóbbiban nem ritka a játszótér, esetleg a medence.

shutterstock_1157880046.jpg 

Élmény tekintetében főleg a nagyobb testű kutyáknak a sportos napközik lényegesen vonzóbbak.  Az, hogy mennyi kutya fér bele egy napi csapatba és mennyire kompatibilisek egymással, azt mindig a napközit működtető kell, hogy átlássa.  Így nem vállal felesleges kockázatot, sérülés vagy a szökés veszélyét.

16805478960_09bc54fca5_c.jpg

 

Babai Bia 9 éve még kutyakozmetikusként dolgozott, ma az egyik legismertebb budapesti kutyanapközi-vállalkozó fantasztikus kollégájával együtt – ahogy ő fogalmaz.  

„Mivel autóink boxokkal vannak ellátva, a maximális létszám nálunk eleve adott. Ezen belül is igyekszünk a gazdik igényeinek megfelelően és a kutyusok habitusától függően összeállítani egy-egy csapatot a napközis napokra” – mondja.

Jellemzően minden napköziben rengeteg fotót és videót készítenek a kedvencekről játék közben, így a gazdik nyomon követhetik és betekintést nyerhetnek, hogyan is érezte magát a kutyájuk. Az esős napokon persze nem mindig tökéletes a látvány:

 

 

Még több friss, aktuális kutyás posztot gyűjtöttünk össze
az ebmagazin.hu oldalon. Kattints!

A MEGJELENÉST TÁMOGATTA AZ ADVANTIX ÉS A FORESTO

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr6515619084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szcsongor 2020.04.28. 15:35:32

A kutyanapközi Svédországban pl. létszükséglet, ugyanis törvény szabályozza, hogy egyhuzamban mennyit lehet magára hagyni a kutyákat, ami 6 óra. Vagyis kevesebb, mint egy normál munkanap hossza. Elég drága mulatság így kutyát tartani.

Bkkzol 2020.04.28. 22:17:13

Természetesen úgy kell a kutyanapközi mindenkinek , mint egy falat kenyér! Ha az a probléma, hogy lazacsos-bárányos vagy kacsás kutyaételt egyen a kicsike a kutya pszihiáter előtt akkor ezt is megérdemlik. Persze ha havi 1000-2000 forint ebadót vezetnének be akkor kitörni a forradalom.
süti beállítások módosítása