Ez a 10 dolog nem hiányozhat a konyhából

2018. május 28. - Kontent

A konyha fontos helyszín az életünkben: itt kezdődik a napunk egy jó kávéval, itt folynak a közös étkezések, beszélgetések és a házibulikban rendszerint itt van a legnagyobb parti.  De ahhoz, hogy igazán komfortosan érezzük magunkat az egyik kedvenc helyiségünkben, szükségünk van néhány alapvető eszközre. Összegyűjtöttünk néhány olyan dolgot, amelyek egy hobbiszakács konyhájából sem hiányozhatnak.

shutterstock_388480906.jpg

Késkészlet

Egy éles kés soha nem olyan balesetveszélyes, mint egy tompa, és sokkal hatékonyabban lehet vele aprítani, hámozni. A minimál háztartásokban is szükség van legalább egy jó minőségű séfkésre, egy zöldségtisztító és egy kenyérvágó késre. Ezeket rendszeresen élezni is kell.

Tárolók

Az ideális konyha nemcsak otthonos, hanem rendezett is. Fontos, hogy minden lényeges eszközt, hozzávalót pillanatok alatt elő tudjunk varázsolni a szekrényből, vagy a polcokról. Ez a kis alapterületű konyhákban néha elég nagy kihívásnak tűnik, de van megoldás: akasszuk a falra, amit lehet, illetve rejtsük a fiókok vagy hűtő mélyére átlátható / átlátszó tárolókban. Inspirálódjunk a különféle lakberendezési oldalakról, és csak azokat a konyhai eszközöket vegyük meg, amelyekre tényleg szükségünk van!

shutterstock_772795753.jpg

Tablet tartó

Ugye ismerős? Az egyik kezünkben a folyton becsukódó könyv, a másikban pedig a fakanál, miközben az étel éppen leég, vagy kifut a lábasból. Gyakori helyzet, amikor könyvből próbáljuk meg követni a receptet, míg egy praktikus, szemmagasságban elhelyezett tablet tartó - és egy vízálló tokkal ellátott tablet - segítségével jóval egyszerűbb dolgunk van, ráadásul a videók sokkal jobban szemléltetik a lépéseket. Bár az összekoszolt kijelzőre egyelőre nekünk sincs konkrét ötletünk.

Tapadásmentes serpenyők

Ha ilyen serpenyőket és wokot használunk, nem ég oda az étel, és nem lesz külön program az edény beáztatása és sikálása. Tény, hogy ezek többe kerülnek, mint egyszerűbb társaik, de sokkal tovább bírják a gyűrődést, könnyebb kezelni és tisztítani őket. Egy kisebb háztartásba 2-3 darab tapadásmentes serpenyő is elég, és a kevesebb több. Megéri nemet mondani az olcsóbb típusokra.

Friss fűszernövények

Szinte össze sem lehet hasonlítani a friss és a szárított fűszernövényekkel készült ételek ízét. A leggyakrabban használt fűszereket neveljük a konyhában! A helyhiány nem kifogás – egy szabad falfelület, vagy az ablakpárkány is lehet mini fűszerkert. Az egész helyiség hangulatát feldobja néhány illatos, friss növény.

shutterstock_673534633.jpg

Vízforraló

Egy sietős reggelen egyáltalán nem mindegy, mennyi idő alatt készül el a teavíz, és nagyon sok esetben a főzésnél is szükség van forró vízre. Nagyon fontos, hogy a vízforralónk rendelkezzen szűrővel, és ne felejtsük el időnként ecetes vízzel kimosni, hogy megszabadítsuk a lerakódott vízkőtől.

Vágódeszkák

A tányérok és a konyhapult felülete sem alkalmas arra, hogy rajtuk szeleteljünk, ráadásul a kések éle komolyabb kárt tesz bennük. A vágódeszka nélkülözhetetlen egy háztartásban, és érdemes többet is tartani, akárcsak a profi konyhákon. Legyen külön vágódeszka a zöldségek, a húsok és a tejtermékek számára!

shutterstock_250386454.jpg

Állóturmix

A krémlevesek, mártások, palacsintatészták, turmixok készítéséhez alapvetően fontos eszköz. Több funkcióval bír, mint egy botmixer, ráadásul biztos, hogy nem fog a plafonon kikötni a leves. Nélkülözhetetlen, amíg nem váltunk haladó szintre és konyhai robotgépre.

CBA és Príma loyalty kampányán belül most 10 hűségpont gyűjtése után kedvezményes áron vásárolhat a konyhai tárolók és kések közül. Minden ezer forint feletti vásárlás esetén hűségpont jár.
Az akció 2018. május 7. – 2018. június közepe között érvényes.

Fakanalak és lapátok

A tapadásmentes edényeket tilos fémeszközökkel kapargatni, de a keveréshez, az ételek megfordításához is elengedhetetlenek. Egyetlen rossz tulajdonságuk, hogy megőrzik az ízeket, amelyekkel találkoztak, ezért ne használjuk ugyanazt a fakanalat, illetve a lapátot a hagymás és az édes ízvilágú fogásokhoz!

…és végül valami személyes

A konyha a lakás lelke, ezért fontos, hogy jól érezzük magunkat, amikor itt vagyunk. Ne ragaszkodjunk a trendekhez, dobjuk fel a helyiséget személyes üzenetekkel, fényképekkel, növényekkel és az sem baj, ha valami olyan is kerül a polcra, aminek semmi köze a konyhához, de jó ránézni, és egy kis meghittséget csempész a helyiségbe.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr1113992934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2018.05.28. 19:04:33

@Algopirin: hát, jobb, mint a fekvőturmix...

Amúgy a tököm se gondolta volna, hogy egy konyhába szükséges lehet vágódeszka, kés, fakanál... Ez a blog kinek készül, bakker? Vak óvodásoknak?

2018.05.28. 19:12:08

"Friss fűszernövények"

Jó lesz a tasakos is! Pláne télen.

agarik 2018.05.28. 19:32:28

tablettartó - felejtsd el. Rakd össze a receptet és csináld fejből. Amíg ez nem megy, nyugodtan írj egy cetlit. Úgyis 5 mintareceptből rakod össze a sajtod.

állóturmix - mégis miféle funkció kéne még nekem a keverésen kívül? Plusz giga helyet foglal.

friss növények - hipszter dolog. A hely igenis probléma, plusz a cserép, föld, öntözés, betegségkezelés miatt valószínűleg sokszor annyiba kerül mint az őrölt.

Az "egyszerű" serpenyő is kibír 50-150 évet, köszi. A "tapadásmentes" azért lehet jó, mert akkor főzhetek olaj nélkül is.

Ami miatt életképes a lista, az a vízforraló.

@Before: Igazából én évekig úgy gondoltam a vágódeszka hipszter dolog.

user friendly 2018.05.28. 21:15:25

az állóturmix a hagyományos turmixgép akar lenni?

WYW 2018.05.29. 07:12:13

CBA reklám.
CBA-tól pedig soha semmit!
süti beállítások módosítása