Geek közlekedési eszközök

2017. március 08. - Kontent

The Last Mile Problem – azaz az utolsó mérföld problémája. Amit az okoz, hogy a tömegközlekedési eszközök sajnos nem visznek el minket a házunktól a munkahelyünkig. Vagyis annak az utolsó egy mérföldnek a legyőzését tűzik ki célul a cikkben szereplő eszközök, amik a városi közlekedési csomópontoktól elvezetnek minket munkába vagy éppen haza. A legtöbb jármű kiváló csapatmunka eredménye, a tervezés mellett finanszírozási szempontból is, hisz a majdnem mind közösségi alapon valósul meg (Kickstarter, Indigogo).

Aki ráül vagy áll ezekre, az lehet a sebesség szerelmese, vagy épp techmániás kocka, garantáltan mosolyogva indul munkába.

electricskateboardfoot.jpg

Electric Skateboard

A mozgás jó dolog. Gördeszkázni is jó dolog. De ha a szél úgy fújhatja az arcunkat, hogy közben ezért nem kell izzadni, az a legjobb. Továbbá mindig megvan a lehetőségünk, hogy ha lemerül az akksi, akkor ne az elektromos hajtásra bízzuk magunkat, hanem a vádlinkba vetett hitbe, jobb esetben izmainkra. Elektromos gördeszkából ma már mindenféle méretűvel, formájúval és teljesítményűvel találkozhatunk, ahogy éppen a hálón szörfölünk. És ha már megtaláltuk a kedvencünket, akkor ugyanezt tehetjük kint az aszfalton: szörfölhetünk. 50 kilóméteren keresztül tudjuk szelni a betont, akár 40 km/h-nál is gyorsabban (!). Ez nagyban függ azért a rider súlyától, a talaj emelkedésétől és a kerekek jellegétől is. Budapesten a nagyobb kerekű változatok az ajánlottak, tekintve az útburkolat kedves kis meglepetéseit.
Az áruk, akárcsak a megjelenésük, elég színes: egy jó deszkát már pár száz dollártól magunkénak tudhatunk, és ugye a határ a csillagos ég, de azért 2000 dollár bőven elég ahhoz, hogy egy csodával járjunk munkába.

electricskateboard.jpg
Electric Unicycle

Az egykerekű kategóriának is sok képviselője van. Ha küklopsznak neveznénk őket, az is helytálló lenne, mert az erejük is megvan ehhez. A képen szereplő Electric Unicycle-lel már viszonylag sokat találkozhatunk Budapest utcáin, még derülhetünk is a robotszerűen igyekvő honfitársunkon, bár az ő arcán is mosoly ül, az tuti. Mert az alatta levő kis gép nagyon gyorsan tud menni, és könnyedén felkapható, ha valami az útját állja. Egyensúlyérzék és egy kis tanulás kell hozzá – no meg a giroszkóp segítsége - de ezt követően könnyedén irányíthatjuk a súlypontunk változtatásával az irányt és a sebességet, utóbbi elérheti az óránkénti 35 kilométert. Akár háztól munkáig és vissza is eljutunk, mert némelyik 40 km-re elég naftával rendelkezik. De van cserélhető akksis is, ha ne adj isten belefeledkeztünk a suhanásba. Ha pedig nem vagyunk felszerelve sem töltővel, sem akkumulátorral, akkor tolhatjuk vagy húzhatjuk, mint egy bőröndöt.

electric-unicycle-uni-wheel-350-watts-35000mah-samsung-lithium-roylennon-1408-06-roylennon_1.jpgKép forrása: carfixers.in

OneWheel

Egykerekű kategóriában teljesen egyedi kialakítás. A weblapja csak annyit ír, hogy snowboard egész évben, dobd fel az ingázást, uralkodj minden terepen és mindeközben próbáld meg letörölni a mosolyt a képedről. Ezzel is az egyensúlyunkra vagyunk bízva, ami az irányítást illeti. A beépített féklámpák cserélődnek annak függvényében, hogy melyik éppen az előre irány. A leírások szerint fura módon leginkább a snowboardozáshoz hasonló élményt nyújt. Amit élvezhetünk 11 km-en keresztül, és ha elfáradt a kis gép, akkor 20 perc alatt újraéled a fast charge-nak köszönhetően, amíg mi a kávénkat szürcsöljük.
Aztán 30-al szelhetjük tovább a betont arra, amerre az út visz.

onewheel1_1.jpg
Surf Jet

Bárcsak olyan tiszta lenne a Duna a fővárosban, hogy ezzel járjunk! Ott sajnos még nem tartunk, de ha eljön az a pillanat, akkor ezzel mehetnénk lángosozni a Római Partra. 35-40-es sebesség azért elég király vízen.

Mindegyik fent leírt eszközzel élmény az utazás, de a hétköznapi munkába ingázás is feldobható velük, hogy jól induljon és záruljon a nap. Reggeli kávé a ride előtt, sisak viselése pedig közben ajánlott!

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr9612322539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása