Így korszerűsítsd a fűtésrendszered

2016. szeptember 23. - Kontent

Biztosan sokan találkoztatok már azokkal a szomorú téli hírekkel, amelyek főszereplői a szén-monoxid-mérgezésben elhunyt emberek, rosszabb esetben egész családok – voltak. Ezeknek a tragédiáknak a legtöbb esetben nem a lakásban rakott tábortűz, hanem sokkal prózaibb oka van: egy-egy rosszul beállított nyílt égésterű gázkazán, vagy egy ki nem bélelt kémény. Ami azért is nagyon szomorú, mert ezek a tragédiák a megfelelő készülék kiválasztásával és a megfelelő üzemeltetéssel könnyedén megelőzhetők lennének.shutterstock_121268926.jpg

Nyílt vagy zárt égésterű gázkészülék

A nyílt égéstér annyit jelent, hogy az égéshez szükséges oxigént a készülék annak a helyiségnek a levegőjéből kapja, ahol fel van szerelve. Ennek veszélye, hogy hiba esetén nemkívánatos anyagok, például szén-monoxid vissza is szivároghatnak a lakásba, így súlyos mérgezést, esetenként halált is okozva.

A zárt égésterű készülékek esetében nincs a lakótér levegőjével közvetlen kapcsolata az égési folyamatnak, így megszűnik a közvetlen CO-mérgezés veszélye.

A kondenzációs gázkészülék is zárt égésterű, ráadásul az alkalmazott technológia miatt itt az eltávozó égéstermékben, füstben maradt hőenergia még egyszer kinyerhető. Ennek eredményeként sokkal kevésbé környezetszennyező füst kerül a levegőbe, és ugyanazt a hőmennyiséget kevesebb gáz felhasználásával érhetjük el. A rendszer így lényegében kevesebbet fogyaszt, kevesebb gázszámlát fizetünk. Ennek a kazánfajtának akkor a legjobb a fogyasztása, ha alacsonyabb hőmérsékletű hőleadó rendszert üzemeltetünk vele, mint például a falfűtés vagy padlófűtés. Sajnos azonban ezen típusok felszerelése után már nem használható ugyanaz a kéményrendszer, mint egy korábbi készülék esetén így, ha váltunk zárt égésterű készülékre, a kéményt biztos cserélni kell, mert ebben az esetben az égéshez szükséges oxigént a duplacsöves kéményrendszeren keresztül a lakáson kívülről kapja a készülék.

Kötelező a csere?

Ez a biztonságosabb és energiatakarékosabb működési környezet a fő oka annak is, hogy egy uniós rendelet (813/2013/EU) alapján 2016. július 1-től már csak kondenzációs kazánok helyezhetők üzembe az Európai Unió minden tagországában, így Magyarországon is. A csere tehát nem kötelező, de aki mostanság tervezi a fűtésrendszerét kiépíteni, vagy korszerűsíteni, az jó, ha számol vele, hogy ezt már csak kondenzációs kazánnal teheti meg. Ezek a készülékek egy picit drágábbak a „hagyományos” társaiknál, de mindig vannak akciók, amelyek keretében olcsóbban juthatunk hozzájuk.

Nagy Kazánválasztó Nap

Szeptember 24-én (szombaton) például egy gázkészülék kiállítás és vásár keretében a Merkapt Zrt Budafoki úti üzletében (1117 Budapest, Budafoki út 183) több, mint 100 akciós gázkészülék közül válogathatnak az érdeklődők és közvetlenül a kazángyártók képviselőitől kérhetnek szakmai segítséget a döntésben.

A cég szakértői nem csupán a kazánok kiválasztásában segítik a vásárlókat, de igény szerint szakembereket is tudnak biztosítani a szükséges munkálatok elvégzéséhet – akár az új kéményrendszer kiépítéséhez is.halasztas.png

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr6411735149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

muszaka 2016.09.23. 21:56:30

A gyártók már csak kondenzációs kazánt hozhatnak forgalomba, de emlékeim szerint, pl lakossági fogyasztónál lehetőség van még turbós kazánt üzembe helyezni. A hatásfokra van kikötés, nem arra, hogy mindenképp kondenzációs legyen. Ez a rendelet se írja konkrétan, hogy kizárólag kondenzációs kazánt lehet. (Nem tudom, nem akarok nagy spekulálgatásba belemenni, főleg nem túl naivnak tűnni, de azért a gyártók felé nagy szívatás lett volna, hogy az EU hirtelen, egyik napról a másikra benyögné, hogy holnaptól a legyártott 10 millió nem kondenzációs kazánját vigye vissza és kalapálja át.)

laci_52 2016.09.23. 23:12:35

A régi cirkók és gázboylerek még évtizedekig biztonságosan üzemeltethetők: alkatrészt lehet kapni és CO-mérő készülékkel ki lehet zárni a mérgezést. A legolcsóbb megoldás rendszeresen karbantartani őket és elvégeztetni a szükséges javításokat, alkatrészcseréket.
süti beállítások módosítása