Ezért fontos a jó futócipő

Fájnak az ízületei futás után? Vagy nehézkesnek érzi az egészet? Ezekről a rossz cipő tehet. Elmondjuk, mire figyeljen!

2016. május 03. - VilágjáróKonyhatüdér

Tudja, miért fontos a jó futócipő?

Sok kezdő futó esik abba a hibába, hogy sima sportcipőben indul neki a futásnak „miért is ne lenne ez jó, egy kis kocogáshoz”-felkiáltással. Vagy a jobbik eset – bár ez sem tökéletes megoldás –, ha vesznek egy olcsó futócipőt, arra gondolva, hogyha úgy hívják, már biztosan jó is a futáshoz. Aztán elmennek benne futni, és nem értik, hogy miért fájnak az ízületeik, miért nehéz a futás, és hogy egyáltalán, mi a jó a futásban. Így aztán még az elején fel is adják a dolgot, pedig nem kellene! Biztos lehet benne, hogy egy jó futócipőben az előbbi problémák elenyésznek. Mert igen, előfordulhat, hogy megerőlteti magát, és mondjuk, fáj a bokája/térde futás után, de azt egy idő után úgyis érezni fogja, hogy mikor elég.shutterstock_212752630.jpg

Fontos a cipő márkája?

A márkánál mindenképpen fontosabb, hogy milyen típusú cipőt választ. Először fel kell méretnie, hogy milyen fajta cipő passzol ideálisan a lábára. Három különböző lábfejforma van: neutrális (normál), pronáló (befelé dőlő lábfej), szupináló (kifelé dőlő lábfej). A pronáló típusnál a boka laza, így futás közben, amikor a láb a talajt éri, a lábfej befelé dőlhet, emiatt fájhat a boka és a térd is. Tehát a jó cipő stabilan tartja a lábfejet, és könnyedebbé teszi a mozgást. A méretre is ügyeljen a választásnál: simán elképzelhető, hogy az eddig megszokott mérethez képest, az egy számmal nagyobb cipőben kényelmesebben érzi magát. Könnyedén megtudhatja azt is, hogy önnek milyen típusú cipőre van szüksége. Ha egy szakboltban vesz futócipőt, biztos lehet benne, hogy az eladók készségesen állnak majd ez ügyben a rendelkezésére. Sőt, van olyan üzlet is, ahol gép méri fel a láb formáját. A lényeg, hogy kényelmes legyen a cipő, és persze, nyilván az sem lehet mellékes, hogy hogyan néz ki. Legalább 6-8 pár cipőt próbáljon meg, és csak utána döntsön.shutterstock_249233002.jpg

Mikor kell új futócipőt venni?

Szerencsére nem kell évente cipőt venni (legalábbis hobbifutóknak nem), ami ugye azért elég szerencsés, mivel egy jó cipő akár 20-50 ezer forintba is kerülhet. Viszont, amint elérte benne azt a kilométer-mennyiséget ami után már a csillapítást elnyelő, stabilitást adó anyagok elfáradnak, le kell cserélni a cipőt. Ez körülbelül 600-1200 kilométer, de persze attól is függ, hogy milyen talajon fut benne, és hogy mekkora a testsúlya. Természetesen a régit sem kell kidobni, ha látszólag még nincsen baja, kutyasétáltatáshoz például tökéletes lehet.shutterstock_109581608.jpg

Semmiképpen se tegye mosógépbe!

A futócipőt nem szabad mosógépben mosni, mert a szivacsos szerkezetű, csillapítást elnyelő műanyag részeket károsíthatja a víz. Jobban jár ha csak egy nedves ronggyal törölgeti át, esetleg használhat külön, erre a célra kifejlesztett cipőtisztítót is. Ha esőben is szeret futni, a vizes cipőt inkább bélelje ki valami nedvszívó anyaggal, mintsem szárítógépbe tegye, vagy fűtőtestre. A magas hő is eldeformálhatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr108680472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2016.05.04. 13:35:30

Sajnos én sem vettem komolyan, hogy futáshoz kell a jó futócipő. A lábam ujja alatti párna begyulladt, és csak évek múlva hevertem ki. A futásit befejeztem. Véletlenül jutottam egy jó márkájú futócipőhöz, igaz már nem arra használtam, de járásra soha jobb még nem volt:)

báró Csekonics 2016.05.04. 14:58:53

A jó futócipő tényleg fontos (és fokozottan igaz, ha kemény felületen és / vagy túlsúllyal fut az ember) de a boka és főleg a térdfájdalmak egyik gyakori oka az is hogy sok embernek fogalma nincs a nyújtás és a bemelegítés fogalmáról.
Én se tudtam sokáig, hogy miért 'merevek' a lábaim edzés után kb. egész nap és másnap is. Aztán megtanítottak nyújtani (YouTube a barátod ;-)) és soha többet.
A bemelegítés (főleg hideg időben) meg a sérülések ellen jó.

Ha muszáj (?!) valamelyiket kihagyni, akkor inkább a bemelegítést áldoznám be, de akkor NAGYON óvatosan kell belekezdeni és kb. az első kilométeren csak 'jogging' tempóban.
Van amúgy olyan lehetőség is (márkát nem írok inkább) ahol 'teszt buszból' ki lehet próbálni az aktuális futócipő modelleket (ingyen, egy igazolvány és a magadon vitt cipő zálogba adásával) - akár egy komplett margitszigeti kört futva is. (Így nem lett neutrális cipőm amúgy - ezúton is köszi a gyártónak! Más modelljeiket meg azóta is veszem szépen sorban, többek között pont emiatt.)

wallee 2016.05.04. 16:40:04

Én is labfajassal küzdök.pedig normális cipőben futok. Heti 30-40 km-t futok asics gt2000ben salakon.pronalo lábam van. A bemelegítés helyett én is inkább csak kocogok 2km-t. Nyújtás nem marad el!

hátszelet 2016.05.04. 16:54:05

Tényleg érdemes szakboltban/ ortopéd szakorvossal megnézetni vásárlás előtt a lábunkat. Simán azt gondoltam nekem normális, deformitástól mentes a lábfejem, végül erős stabilizáló cipőre lett szükségem. Ha valakinek eleve lúdtalpa vagy bokasüllyedése van annak csak rontja a helyzetét a nem megfelelő lábbeli.

Mrcs 2018.04.05. 08:57:36

a baratom a brooks cipoire eskuszik, de szerintem annyira csunyak, hogy szegyelnem magam futas kozben. jelenleg a adidas ultraboost laceless es a nike pegasus kozott vacilalok. Itt nagyon jokat olvastam mindkettorol, de meg hianyzik az utolso loket ahhoz, hogy elkotelezzem magam valamelyik mellett.: www.styledit.hu/a-nagy-labbeli-mustra-igy-vasarolj-tokeletes-futocipot-az-edzeshez-15130

valakinek esetleg van tapasztalata valemelyikkel a 2 kozul?
süti beállítások módosítása