A kutyaközösség (le)építő ereje

2020. június 16. - Kontent

Előző posztunkban szó volt a kutyák gyakori élősködőiről és a hatásos megelőzésről. De ez még nem minden! Az utcáról felnyalható mikroszörnyeken túl a vírusok, bacik és paraziták közül néhányat kedélyesen át is adhatnak egymásnak – ha nem is mind közvetlenül. 

shutterstock_1256623288.jpg

Tovább

Kell-e kozmetikushoz vinni a kutyát?

A városi kutyák többnyire a házban, lakásban élnek a gazdáikkal, így a fürdetést, karomvágást és a szőrnyírást sem kerülhetik el. Az ebápolás rejtelmeiről Harasztozsán Anikó kutyakozmetikust kérdeztük, akitől azt is megtudtuk, vannak olyan fajták, amelyeknek a szőrét egyáltalán nem szabad nyírni.

 shutterstock_776812957.jpg

Szőrápolás – nyírd vagy ne nyírd? 

Legfontosabb, hogy fajtájának megfelelően ápoljuk a kutyánk bundáját, ez azonban nem mindig egyértelmű, pláne, ha keverék kutyusról van szó. „Fajtatiszta kutyák esetén elég elmenni egy kutyakiállításra, hiszen a tenyésztők a standard leírásnak, vagyis a fajta kívánt szőrzetének megfelelően vonultatják fel a kutyákat – kezdi Anikó. – Így rögtön tudni fogjuk, ideális esetben milyennek kellene lennie a kutyánk szőrzetének.”

Quarantine haircuts are starting to effect the doggos. This is getting serious. from r/FuckMyShitUp

Általánosságban elmondható, hogy a rövid szőrű fajták (pl. mopsz, francia bulldog, magyar vizsla) minimális ápolást igényelnek. Elég egy jó sampon és egy gumi kutyakefe vagy kozmetikai fűrészlap, azaz a furminátor.  

„Hosszúszőrű társasági kutyákat az otthonápolás megkönnyítéséért nyírunk különböző fazonokra” – magyarázza a szakember, aki azt is hozzáteszi, hogy a legtöbb fazon egyébként a vadász tradíciókból alakult ki. Természetesen a hosszúszőrű fajták bundáját sem egyformán kell ápolni: egyes fajtákat, mint például a yorkshire terrier, csak fésülni kell, másokat, mint például az uszkár és a spániel, gyakorta nyírni, a puli és a komondor nemezes szőrét pedig tépni kell. A drótos (drót szőrű foxterrier) és szálkás szőrűek (szálkás szőrű tacskó, schnautzer) bundáját trimmelik a szakemberek. 

Nem egyszerű tehát a feladat, néhány fajta esetén pedig egészen katasztrofális eredményt hozhat a hozzá nem értő kéz. Nemcsak azért, mert az állat kinézete esetleg hagy maga után némi kívánnivalót, hanem azért is, mert a jól ápolt szőrzet biztosítja a megfelelő hőháztartást.

„Hosszúszőrű fajtáknál subaként működik: télen fűti nyáron hűti a kedvencünket. A border collie-t, a skót juhászkutyát és a berni pásztorkutyát például ezért nem is nyírjuk” – teszi hozzá a kutyakozmetikus. 

A szakember egy nagyon fontos alapszabályra is felhívja a figyelmet: „Soha semmilyen körülmények között ne nyírassuk teljesen kopaszra a kutyánkat mert többet árt, mint használ, főleg nyáron. Sok gazdi ilyenkor az uszkárral és a kínai meztelen fajtával példálózik – meséli Anikó -, ám az uszkár esetén a fontos szerveken pl. mellkas, vese, boka ízületen meg van hagyva a szőr, a kínai meztelen kutyát pedig naptejjel és kisruhával védik a nap káros sugarai ellen. 

Rövid szőrű fajtáknál lenyírva ugyan nem hullik a szőrzet egy ideig, viszont a kutya élete végéig sprőddé válhat a bundája. A kutyakozmetikusok ezt minden esetben csak a gazdi saját felelősségére vállalják. 

Fürdetés – mivel és milyen gyakran? 

Az általános kutyasamponokkal alapvetően nyugodtan fürdethetünk bármilyen fajtát. Nem szabad azonban a szert egyből a szőrre borítani - az ajánlott adagot habosítsuk fel kézmeleg vízzel egy palackban, és így adagoljuk samponozás közben. Ismételni 2-3 alkalommal is lehet. 

A gyakorisággal kapcsolatban nincsenek már komoly megkötések, hiszen a minőségi samponok akár heti, napi fürdetésre is alkalmasak. Fontos viszont, hogy minden esetben szárítsuk meg a kutyát és alaposan fésüljük át – figyelmeztet a kutyakozmetikus.  

Különleges, problémás szőrű kutyáknak szín- és szőrtípus specifikus sampont is készítenek, illetve léteznek kimondottan az adott fajtának ajánlott készítmények is. Ezen felül természetesen bolhairtós, hipoallergén és egyéb extrákkal dúsított termékeket is lehet választani. Ha óvakodunk a vizes fürdetéstől száraz samponnal is helyettesíthetjük azt, de a kellemetlen szagokat ez nem fogja eltüntetni.

A kutya szőrzetének szakszerű ápolása tehát elengedhetetlen. Vannak fajták, amelyek esetén ezt otthon is tudjuk teljesíteni maradéktalanul, ám ha kedvencünk szőrzete problémás, rendszeres, szakszerű nyírást igényel, akkor érdemes kutyakozmetikus segítségét igénybe venni. 

 

 

Még több friss, aktuális kutyás posztot gyűjtöttünk össze
az ebmagazin.hu oldalon. Kattints!

A MEGJELENÉST TÁMOGATTA AZ ADVANTIX ÉS A FORESTO

Így tölts minőségi időt a kutyáddal

Nincs is annál jobb, mint kéz a mancsban tévézni a kanapén ülve. Már a lusta gazdi szempontjából. Ha te is ebbe a csoportba tartozol, ki kell, hogy ábrándítsunk: a kutyák számára nem éppen álmaik programja a folyamatos henyélés.   Néhány egyszerű változtatással azonban kiegyensúlyozott életmódot biztosíthatunk kedvencünknek.

shutterstock_429042673.jpg

 

Tovább

Kutyás közösségek, amiket érdemes követni

A városi kutyatartás az ember egész életmódjára hatással van. Ha a napi rutint, a szabadidőt, sokszor még a sportolást és a nyaralást is a négylábúd társaságában töltöd el, minimum egy kutyás közösségnek tagja lehetsz. Ha mégsem találtad meg az igazit, segítünk a keresésben, mert a közösségi kutyázás nagyszerű dolog – ha jól csinálják. Mutatunk öt kötelező jellegű típust.

shutterstock_1653863845.jpg

Tovább

4 tipp, hogy jól fogadj örökbe

Egyre többen köteleződnek el az örökbefogadás mellett, ha kutyát szeretnének. Ahogy az állatmentők tartják, az örökbefogadással két életet is megmenthető: az örökbefogadotté, és azé a kutyáé, aki a helyére kerülhet. Összeszedtünk néhány tényt és tanácsot, hogy valóban felelősen hozhasd meg ezt a fontos döntést.

shutterstock_687260578.jpg

Tovább

Ebédelj a Gozsduból és jótékonykodj egy rendeléssel

A Gozsdu udvar közleménye - A COVID-19 vírus miatt kialakult helyzet egy emberként érinti társadalmunkat, hiszünk abban, hogy a nehéz időkben mindennél fontosabb, hogy segítsük egymást. Az Gozsdu Udvar és két étterem, a Klikk bisztro és bár és a Mátka étterem 150 adag ételt küld hetente a Szent László Kórház dolgozóinak és nehéz helyzetbe került előadóművészeknek. Minden ételrendelés most a jótékonysági akciót támogatja, hogy segíthessünk a rászorulóknak.

gozsdu_etelszallitas.jpg

Tovább

Szinte minden sejtünkre hatással van a D-vitamin

Az már régóta tudott, hogy a zsírban oldódó D-vitamin segíti a kalcium és a foszfor beépülését a csontokba, és fontos szerepet játszik a vér normális kalciumszintjének fenntartásában. Az azonban már újabb keletű felfedezés, hogy a sejtképződésben és az immunrendszer működésében is lényeges a szerepe.

shutterstock_271748168.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása