Jönnek a férgek!

2020. június 04. - Kontent

A kutyákra több tucat élősködő leselkedik, amik mind rettenetes teremtmények egytől egyig. Könnyedén megfertőzheti a mit sem sejtő négylábúakat, potenciálisan súlyos betegségeket terjesztve. Összefoglaltuk a legfontosabb módszereket, amelyekkel védekezni tudsz ellenük.

shutterstock_1092678707_1.jpg

Külső paraziták ellen az év minden szakaszában, belső paraziták ellen minimum három havonta kell valamilyen szert használni. Jobb esetben megelőzésként a kutyádon, rosszabb esetben rajtad is, mert négylábú társad a férgek egy részét és a bolhákat megoszthatja veled, ha nem helyezel hangsúlyt ennek megakadályozására.

Többféle megoldás is létezik külső (bolha, kullancs, szúnyog) és belső élősködők (férgek, egysejtű paraziták) ellen – mindkettőre oda kell figyelned, és általában különböző készítmények formájában kell megoldást találnod. A szereket tehát kombinálod kell úgy, hogy azonos típusút (pl. két rácseppentőt) egy időben nem használhatsz.

Minden szer más-más ideig fejti ki a hatását és más-más élősködő kombinációkra használható, ezért a legjobb, ha egy naptárban feljegyzed, hogy melyiket mikor kell újra használni.

Vásárlás előtt az állatorvosnál mérd meg a kutyád testsúlyát, és annak megfelelően kérd a készítményeket. Legjobb, ha az orvos tanácsát is kikéred, hiszen ő ismeri legjobban a már kipróbált és hatásos készítményeket.

Rácseppentő oldat (spot on)

Külső és belső élősködők ellen is találsz kényelmes spot on készítményeket. Használata egyszerű, a kutya nyaki részén a bőrre kell csepegtetni.

Hatása: távol tartó (repellens) és ölő hatással is rendelkezhetnek egyes készítmények. Általában havi vagy háromhavi adagokban kapható.
Előnye, hogy a legtöbb kutya és gazdi számára nem okoz gondot az alkalmazása

Hátránya: megesik, hogy a kutyatulajdonos idegenkedik a bundában való matatástól és az oldat alkalmazásától

Ár: nagyon eltérőek lehetnek, nagyjából 2500-5000 Ft között

Nyakörvek

Különösen bolha és kullancs, ezenfelül szúnyog, lepkeszúnyog elleni védettséget nyújthatnak a nyakörvek. Használat előtt mindenképpen ellenőrizd, pontosan milyen élősködők ellen véd!

Hatása: távol tartó (repellens) és ölő hatással is rendelkezhetnek egyes készítmények.
A legtöbb nyakörv 6-9 hónapos védelmet nyújt. Nyáron olyat érdemes választani, ami vízálló.

Előnye, hogy hatását folyamatosan és hosszú időn át fejti ki.

Hátránya, hogy vannak kutyák, akik nem szoktak hozzá a nyakörvekhez. Ilyen esetekben gondosan ügyelj a megfelelő felhelyezésre.

Ár: 6000-9000 Ft között

Tabletták

Belső paraziták ellen a legnépszerűbb szerek a tabletták mind a rendszeresen adható, mind a (pl. szívféreg elleni) szélesebb spektrumú féregirtók. Ezenkívül rágótablettákat kullancs és bolha ellen, illetve kullancs-bolha-szívféreg ellen szintén lehet alkalmazni.

Előnye, hogy gyorsan és könnyen beadható a kutyának, noha beadás után a kutya kihányhatja a tablettát.

Hátrányuk, hogy az élősködőknek közvetlen kapcsolatba kell lépni a kutyával, ami növelheti a fertőzésveszélyt.

Ár: féreghajtók 500-1500 Ft között / rágótabletták 9000-12 000 Ft között

 

Még több friss, aktuális kutyás posztot gyűjtöttünk össze
az ebmagazin.hu oldalon. Kattints!

A MEGJELENÉST TÁMOGATTA AZ ADVANTIX ÉS A FORESTO

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr7115659252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rudolfne Kis 2020.05.22. 18:35:28

Most szeretnenk a vaci allatmenhelyrol juhasz keverwk kutyat orokbe fogadni, draga Kormikank helyett , aki orokre itt hagyott minket. Mosta, hogy szivfergessek ellen veszelyesseg van ? Hanyszor kell lekezelni a kutyust?
süti beállítások módosítása