A palotáktól az alkoholos kávéig

2016. december 20. - Kontent

Inter és Milan, divat és dizájn, opera és méregerős eszpresszó – ezek ugranank be először Milánóval kapcsolatban. A város azonban ennél sokkal több izgalmat tartogat, például érdemes eltévedni egy kicsit a Brera-negyed utcáiban, vagy kikérni egy caffé correttót az egyik alkohol-, vagy filmtörténeti jelentőségű kávéházban.

shutterstock_524913025.jpg

Milánó Olaszország második legnagyobb városa, az olasz ipar motorja. Bár nem emlékeztet a „tipikus”, romantikus, macskaköves olasz városokra, felületes ítélkezés lenne azt gondolni, hogy csak egy szürke iparváros, amit néhány nevezetesség tesz izgalmassá. Rengeteg csodálatos épülete, parkja, patinás kávéháza van.

Óriási szerencsénk van, hogy nagyon gyorsan, és fapadosokkal olcsón is kiruccanhatunk ide, akár egy hétvégére is megéri belemerülni az észak-olasz életérzésbe, ahol nyoma sincs a déli nyugalomnak. (A milánóiak szerint Firenze már Dél-Olaszország része, és a hatalmas kulturális és gazdasági különbségek miatt sokan szeretnék, ha politikailag is kettéválna az ország.)

Paloták és dizájnerüzletek

A milánói Dóm a világ negyedik legnagyobb székesegyháza, hat évszázadon át épült. Csak akkor kell jegyet venni, ha a tetőteraszról is szeretnénk gyönyörködni a panorámában. Aki a lépcsőt választja a lift helyett, megspórolhat pár eurót a jegy árából, de lehet, hogy nagyon megbánja, hogy így döntött.

shutterstock_475628992.jpg

Ha megvolt a dóm, jöhet a shoppingolás – vagy kirakatnézés – a Galleria Vittorio Emanuel II-ben, ahol a dizájnerüzletek, kávézók, éttermek mellett fura módon egy McDonalds is található. Az épület vasszerkezete még Gustav Eiffelt is megihlette, és hatással volt az Eiffel-torony terveire. Érdemes a lábunk elé is nézni, és megcsodálni a mozaikpadlót.

Művészetrajongók mindenképp nézzék meg a Scala, a világ egyik leghíresebb operaházának múzeumát, a Castello Sforzesco pedig a reneszánsz pompájába és a hercegek fényűző életébe enged betekintést. Leonardo da Vinci Utolsó Vacsorája a Santa Maria delle Grazie templomban látható, de jó előre le kell lefoglalni a jegyet és azt a 15 perces időt, amit a kép szemlélésével tölthetünk.

shutterstock_426217636.jpg

A 17. században épült Palazzo di Brera képtára az ország egyik legfontosabb képgyűjteménye, főleg a reneszánsz, a barokk és a németalföldi festészet remekeiben lehet gyönyörködni. A modern olasz dizájn fellegvára a Triennale Design Múzeum, állandó és időszakos tárlatokkal, amelyek közül van, ahová nem is kell belépőt fizetni.

Aki inkább az életérzésnek szereti átadni magát, sétáljon a Brera-negyed utcáin, és legalább egy órán át ne vegye elő a GPS-t, vagy fedezze fel a Naviglio Grande csatorna környékét, a Naviglit. A Via della Spigna házainak lépcsőházai, belső udvarai is megérnek egy sétát. És ha már az életérzésnél tartunk, ha lehet, szervezzük úgy az utat, hogy végig tudjunk szurkolni egy meccset a San Siro stadion lelátóján.

81a65ff64f7d848a0deae1866cce4100.jpg

Kép forrása: Pinterest.com

Rizottó, kávé, Campari

Milánó ikonikus étele a sáfránnyal ízesített, aranysárga Risotto alla Milanese és a polenta, ami nem más, mint az itthon puliszkakaként ismert kukoricalisztből készült kása. A paradicsomos és olívaolajos ízvilág helyett a hidegebb időjárással megáldott régióban a vaj és a húsételek vannak előtérben, helyi specialitás a ossobucco alla milanese (borjúlábszár) és a cotoletta alla milanese (csonttal együtt rántott karaj) is. Desszertfrontom a mascarponés sütik és a tiramisu az, amit nem szabad kihagyni. És lehet, hogy fájni fog, de olyan, hogy milánói makaróni, nem létezik.

A kávézás Milánóban is szent dolog. Ha bevállaljuk az ütős eszpresszót, azt egy percen belül illik felhajtani. A bárpultnál bedobott kávé olcsóbb, mint az, amit az asztalnál iszunk meg, kapucsínót pedig pl. tengeri herkenytűs ebéd, vagy egyáltalán délelőtt 11 után fogyasztani súlyos kulináris bakinak számít. Mindenképp ki kell próbálni ugyanakkor a caffé correttót, ami szó szerint „feljavított” kávét jelent. A gőzölgő eszpresszóba egy kis konyak, grappa vagy más tömény ital kerül. A baristák általában a frissen lefőtt kávéba öntik az alkoholos italt, de arra is van példa, hogy külön felespohárban adják a feljavítót, és mi döntjük el, mennyi megy belőle a kávéba, és mennyit iszunk meg belőle tisztán.

caffe_corretto_panna.jpeg

Caffé corretto (kép forrása: coffee.wikia.com)

A kávézás leghíresebb „templomai” közé tartozik a Dóm tér közelében található Camparino Bar, mi a Campari ital születésének helyszíne is egyben, a Corso Como mesés kerthelyiségével, és az 1909-ben megnyílt előkelő Taveggia. Az 50-es éveket idéző Bar Lucét maga Wes Anderson tervezte, filmrajongóknak kötelező.

Az olasz életérzés támogatója a De'Longhi PrimaDonna ELITE automata kávéfőzőgép

Egyedi, csakúgy mint az ízlésed. Hagyd, hogy lenyűgözzön a végtelen italvariációval. Próbáld ki az exkluzív forrócsoki funkciót vagy a vadonat új receptek egyikét: Coffee, Cappuccino+ és CappuccinoMix.

- 4,3" színes érintőképernyő

- személyre szabható receptek

- forró csoki funkció

- coffee link telefonos alkalmazás

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr7912057755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rozsomák 2016.12.20. 12:26:21

Külön köszönet, hogy végre valaki Milano kapcsán megemlíti a Brera Képtárat, amely nemcsak Olaszország, hanem a világ egyik legjobb múzeuma, az Ermitázs és Louvre színvonalán áll szerintem. Bár külsőre nem egy túl impozáns épület, de a belső rész, az udvara és maga a párját ritkító gyűjtemény szenzációs.

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2016.12.20. 20:47:08

A dómba akkor is kell jegyet venni, ha nem a tetőre, hanem a belsejébe akarsz bemenni - és a lépcsőt miért bánná meg az ember? Egyáltalán nem magas, teljesen vállalható. Mondhatni aki kijutott Ferihegyen a fapadoshoz, annak ez sem fog gondot okozni :)
süti beállítások módosítása