Az élet értelme Rómában

2016. december 16. - Kontent

Semmihez sem hasonlítható pörgés, időutazás és gasztronómiai csodák: Róma életre szóló élményeket kínál, ha tudjuk, hol találjuk a legjobb helyeket, ugyanakkor számos turistacsapdát tartogat, ha csak sodródnánk az árral. Néhány tipp következik, hogy ki tudjuk hozni a legjobbat egy római utazásból.

1_21.jpg

Kép forrása: anamericaninrome.com

Valószínűleg mindenki emlékszik az Ízek, imák, szerelmek egyik jelentére, ami egy római kávézóban játszódik. Egy kisebb tömeg próbálja megszerezni az életmentő kapucsínóját, hatalmas a káosz, a sorban állás teljesen értelmét veszti. A főszereplő hiába próbálkozik a rendeléssel, meg sem hallják, több éve Rómában élő barátnője azonban elég határozott és hangos ahhoz, hogy a barista kiszolgálja őket. Rómában minden gyorsabb, minden hangosabb és pörgősebb – még a vidéki olaszoknak is fel kell venniük a tempót, ha a fővárosba költöznek. A déli zen-életérzésnek itt nyoma sincs, mindenki pörög, mindenki hangos, még gyalogosként is ajánlott alaposan körülnézni, ha átmegyünk az úton.

Róma a fapados járatoknak köszönhetően könnyen és olcsón elérhető úticél lett. Hónapokra lenne szükség ahhoz, hogy megismerjük és végigjárjuk az örök város történelmi emlékeit, ezért készüljünk fel előre, és válasszuk ki azokat a nevezetességeket, amelyekre mindenképp kíváncsiak vagyunk. Rengeteg időt és stresszt tudunk megspórolni, ha még otthon, online megvesszük a belépőket valamelyik jegyfoglaló oldalon.

Így beleférhet egy hosszú hétvégébe is, hogy megnézzük az Angyalvárat, a Piazza Veneziát, a  Colosseumot, a Forumot, a Viktor Emánuel emlékművet és a Pantheont. Ha megvolt a  Spanyol lépcső és a Piazza Navona, jöhet a Via del Corso, aztán a Pincio park és a Villa Borghese, ahol egy kicsit le lehet lazulni a zöldben. A Campo de' Fiori piaca, vagy a Piazza Trilussa bárjai szintén tökéletesek arra, hogy elengedjük azokat a betervezett programokat, amelyek végül nem férnek bele az időnkbe.

spanyol-lepcso-640x330.jpg

Kép forrása: világutazo.net

Rómát felülről is meg kell csodálni, ehhez pedig kihagyhatatlan a világítótorony a Gianicolo domb tetején, vagy a „legszebb kulcslyuk” az Aventinus-hegyen, ahonnan szokatlan kilátás nyílik a Szent Péter Bazilika kupolájára a Máltai Lovagrend palotájából. Ha meguntuk a városnézést, vagy túl meleg van ehhez, késő tavasztól kora őszig ne hagyjuk ki Lido de Ostiát. Egy háromnegyed órás utazással elérjük a homokos tengerpartot, ami nem különösebben szép, de sokat javít a lelkiállapotunkon, főleg, amikor Magyarországon még kabátot kell viselni.

Ahová a helyiek járnak

Róma éttermeiről rengeteg a jó és a rossz tapasztalat, tény, hogy szükséges némi bennfentes információ ahhoz, hogy megtaláljuk az igazán jókat, ahol nem a turisták lehúzása a cél. Ha nincs helyi ismerősünk, végezhetünk egy kis kutatómunkát pl. a TripAdvisoron, és akárcsak a nevezetességeknél, itt is érdemes jó előre asztalt foglalni. Azok a helyek ugyanis, ahol úgy főznek, mint az olasz nagymamák, a szuper minőségű alapanyagok pedig környékbeli termelőktől érkeznek (pl. Da Enzo), általában tele vannak - helyiekkel. További nehézség, hogy gyakran egyáltalán nem néznek ki jól, a kissé lepattant dizájn mellett nyikorgós székek, papíralátétek riasztják el a turistákat a tutitól.

A kávézókkal már sokkal könnyebb a dolgunk, főleg, ha az életérzésre utazunk, és a helyiket utánozva az apró, kör alakú asztaloknál próbáljuk megfejteni az élet értelmét. Akit érdekel a kávétörténelem, mindenképp keresse fel a város leghíresebb és legrégebbi kávézóját, az 1760-ban alapított Caffé Grecót, ahol olyan művészek is megfordultak annak idején, mint Byron, Ibsen, Stendhal, Wagner vagy Liszt Ferenc.

caffe-grecodscn0130-e1464603518247-825x500.jpg

Kép forrása: tasty-place.pro

Ha szeretjük a zajos, nyüzsgő partiéletet, és az itthoni Gozsdu-udvar zajszintje az alap, Rómában sem kell csalódnunk. A fiatalabb korosztály tagjai bulihostelekben is megszállhatnak, indításnak pedig kitűnő terep a Trastevere, ahol bárok, kocsmák, éttermek sorakoznak, a Campo de’ Fiorin inkább a városnézés után finom olasz borral lazító külföldiek felelősek a tömegért. Ha a cél nem csak a borkóstolgatás, hanem egy diszkó, vagy táncos hely kipipálása is, akkor a helyiek által is kedvelt Testaccio negyedben a helyünk.

Az olasz életérzés támogatója a De'Longhi PrimaDonna ELITE automata kávéfőzőgép

Egyedi, csakúgy mint az ízlésed. Hagyd, hogy lenyűgözzön a végtelen italvariációval. Próbáld ki az exkluzív forrócsoki funkciót vagy a vadonat új receptek egyikét: Coffee, Cappuccino+ és CappuccinoMix.

- 4,3" színes érintőképernyő

- személyre szabható receptek

- forró csoki funkció

- coffee link telefonos alkalmazás

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr412046807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

totopad 2016.12.16. 10:25:29

Én idén 2 hetet töltöttem itália földjén nyaralásom eltöltése céljából és ebből 2,5 nap volt Róma. Mindenkinek ajánlom, aki valamilyen formában szereti a mediterrán életérzést. A legegyszerűbb kajákat is úgy tudják elkészíteni, mint sehol máshol. Érdemes Róma mellett Nápolyra is szánni egy kis időt, mert egy teljesen új világba csöppen az ember.

fun-tom 2016.12.16. 10:39:09

Via Appia? Caracalla termái? stb...

drazsé 2016.12.16. 16:10:38

Pár gondolat:

Az valóban igaz, hogy hónapokra lenen szükség hogy mindent megnézz. Szóval majd hazajössz, és vissza akarsz menni újra :)

Listát ha készítesz, ne vedd szentírásnak, valami szembejön, ami érdekel, vagy valami miatt célszerűbb kihagyni valamit...mert arra amúgy számítson mindenki, hogy a turista kollégáktól nem fog elférni, főleg a "kötelező" látnivalóknál. Hajnali kettőkor a Trevi-kútnál még tömeg volt lánykéréssel egybekapcsolva amikor ott voltam.

Lido di Ostia szerintem nem nagy durranás. Viszont tengernek tenger, úgyhogy ne legyünk telhetetlenek.

Kaja/étkezés: jó ökölszabály, hogy a kapukon belül (Porta valami) inkább nem. Az úgy kb mind turistás hely, biztos, hogy drága. Kívül szerintem olcsóbb és jobb is, viszont érdemes korán menni, mert pillanatok alatt tele lesz minden.

Kávé: az Angyalvár tetején lévő kávézót mindenkinek melegen ajánlom, na nem mintha valami nagy durranás lenne (teljesen standard hely), de a kilátás meg az életérzés ha a fal melletti asztalnál ülsz és kinézel a városra...

Lényeg az, hogy jó hely, én melegen ajánlom mindenkinek.
süti beállítások módosítása