Pizzák, Vespák, ütős kávék

2016. december 13. - Kontent

A nápolyiak már az 1700-as években kávéztak, ők találták fel a kotyogós ősét, és komolyan gondolják, hogy a jó eszpresszó az alapvető emberi jogok közé tartozik. A város kanyargós utcáin megelevenedik a történelem, minden gyorsan és nagyon hangosan történik.

shutterstock_519184393.jpg

Nápoly az a város, ahol senki sem csodálkozik azon, hogy egy Vespán egy egész család utazik, természetesen bukósisak nélkül. És azon sem, hogy egy helyi asszonyság csak úgy lepattan a robogójáról, és hangosan beszél hozzánk, amíg a kávénkat isszuk – figyelmeztet, hogy ne hagyjuk a táskánkat a másik széken, mert ez Nápoly, itt azonnal ellopják, ha nem vagyunk résen. És ez az a város, ahol valószínűleg el fogunk tévedni párszor.

Megosztó hely: van, aki azonnal beleszeret, és van, akinek túl sok a káosz és a zaj. Tény, hogy van Nápolynak egy kevésbé vonzó arca is, hisz nagyon zajos, zsúfolt, a közlekedési szabályok pedig mintha csak ajánlatok lennének a helyiek számára, ugyanakkor tele van a város gyönyörű épületekkel, világhírű múzeumokkal.

5418850559_e2ebd20ed1_b.jpg

Kép forrása: pinterest.com

A széles sugárutakon és a kanyargós utcákon szinte megelevenedik a történelem. Itt írta Vergilius az Aeneist, a római császárok előszeretettel építettek kerteket és vásároltak fürdőket az enyhe éghajlatú városban, amit Neapolisznak neveztek el. Fényűző kastélyok, szobrok és erődök, templomok láthatók szinte mindenhol. A Sala de Baroni annak idején kivégzések helyszíne volt, ma a városi tanács ülésezik itt. Az ovális alakú vár, a Castel dell'Ovo alapja az 5. században készült el, a rengeteg változtatáson és bővítésen átesett erőd tanúja volt a város viharos történelmének. A Teatro San Carlo Olaszország legnagyobb, és egyben a világ egyik legszebb operaháza, amelynek akusztikája is híres. A legek sorát bővíti a Museo Archeologico di Napoli, ami a világ egyik legnagyobb múzeuma, gyűjteményében Pompeji és Herculaneum leglátványosabb leletei is szerepelnek.

shutterstock_528908542.jpg

A nevezetességekkel egy könyvet lehetne megtölteni, ezért inkább rátérünk a kötelező kulináris élményekre, a helyi pizzára és a kávéra. Nápoly a pizza hazája, és ezt a tényt rengeteg olyan vendéglátóhely is kihasználja, amelyik közepes, vagy annál is rosszabb pizzát készít. Érdemes előre készülni, arról, hogy hol sütik a legjobb pizzákat, és hanyagolni a turistacsapdákat.

Nápoly a kávékultúra szempontjából is egy teljesen más világ. A kávé íze erőteljesebb, mert itt a kávét sötétebbre pörkölik, mint Olaszország más régióiban, ezenkívül keverik az arabicát és a robustát. Az igazi nápolyi kávét meleg csészében szolgálják fel, és szinte tiszteletlenség a vizet a kávé előtt meginni. A város specialitása az elsőre furcsán hangzó mogyorós kávé - egy olyan eszpresszó, amihez mogyorókrémet adnak. Az persze itt is alap, hogy a kávézás rituálé, amelynek íratlan szabályait érdemes komolyan venni.

Egy kávétörténelmi jelentőségű tradíció és egy találmány is a városhoz köthető. Itt fejlesztették ki ugyanis a kotyogós kávéfőző ősét, a cuccumellát a 19. században. Bár körülményesebb a használata és lassabban készíti el a kávét, a mai napig kapható. Az egyik leghíresebb kávézóban, a Caffé Gambrinusban pedig megszületett a caffé sospeso, vagyis a felfüggesztett kávé hagyománya. A vendégek a saját kávéjuk mellé rendelhetnek még egyet, amit kifizetnek, de nem fogyasztanak el, a barista pedig később elkészíti egy olyan vendégnek, aki nem engedheti meg magának az élményt. A Caffe Gambrinusban ma is van egy edény, ahol a kifizetett, de el nem készített kávék számláit gyűjtik, ezeket pedig bárki felhasználhatja. A szokás világszerte elterjedt, december 10-én ünneplik a világnapját.

caffettiera-napoletana.jpg

Cuccumella (Kép forrása: napolike.it)

Az olasz életérzés támogatója a De'Longhi PrimaDonna ELITE automata kávéfőzőgép

Egyedi, csakúgy mint az ízlésed. Hagyd, hogy lenyűgözzön a végtelen italvariációval. Próbáld ki az exkluzív forrócsoki funkciót vagy a vadonat új receptek egyikét: Coffee, Cappuccino+ és CappuccinoMix.

- 4,3" színes érintőképernyő

- személyre szabható receptek

- forró csoki funkció

- coffee link telefonos alkalmazás

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr512042615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2016.12.13. 16:10:38

Kevesebb vicces dolog van annál mint amikor egy olasz próbálja elmagyarázni egy angol pultosnak milyen is az a eszpresszó

DrSWAG_InstaProfessorOfYolo 2016.12.14. 15:21:06

az gondolom, nem gond, hogy azert kell(ene) par korty vizet inni az eszpresszo elott, hogy jobban kierezd az isteni kavet
süti beállítások módosítása