3 gyakorlati jó tanács, mielőtt letennéd az új laminált parkettádat

2016. november 14. - Kontent

Egy halom pénzt költöttél az új laminált parkettádra és már alig várod, hogy járhass rajta? Megértem, ezek a legszebb izgalommal teli percek. Azonban fogadd meg ezt a 3 gyakorlati tanácsot, hogy később se kelljen bosszankodnod!

2_12.jpg

1. Mindenképp tegyél alá szigetelést!

Közel sem olyan drága, mint gondolnád, és ez is egy tipikusan olyan fejlesztés, amit utólag már nagyon nehéz kivitelezni. Hiszen ki az, aki vissza fogja szedni a parkettát?

Mennyibe kerül a padló alá való szigetelés?

3-500 forint négyzetméterenként és nemcsak a fűtésszámládat csökkenti, de a padló kopogását is. Ráadásul ezeknek köszönhetően nem kell foglalkoznod a padló alatti egyenletlenségekkel, mert kis mértékben kitölti a hiányokat is.

Több vastagságban is kapható, és a neten kívül bármelyik barkácsáruházban is megtalálod. Érdemes a lehető legvastagabbat betenni, hiszen ez egy megtérülő befektetés.

Melynek köszönhetően a lábad sem fog fázni, és sokkot sem kapsz, amikor megpillantod a gyereket a földön. Egy dologra viszont mindenképp figyelj: ne csak a sima fóliát vedd, hanem ragaszkodj az XPS-hez!

2. Figyelj a dilatációra!

3_7.jpg

Az egyik leggyakoribb hiba laminált parketta fektetésekor, hogy az ember megfeledkezik a hőtágulásról. Van ilyen, az esernyőről is meg szoktunk. Csakhogy ebben az esetben, ha nem hagyunk a fal mentén a parkettának 5-10 mm rést annak széle és a fal között, akkor garantáltan a szoba közepén fog felpúposodni.

Pont ezért fontos magát a laminált parkettát már dobozostul egy nappal korábban a szobában tartani. Így nem a raktár hideg levegője miatti méretével kerül a padlónkra.

Ha pedig tényleg nem egy szobaközepi szánkódomb a célunk, akkor ne ezen a pár centin és néhány órán múljon a siker.

3. A mintája jó irányba nézzen!

Nincs erre össznépi nagy szabály, de vannak iránymutatások. Főként attól függően, hogy mi a célunk, vagy hogy hova kerül. Persze, amikor a körülmények miatt a szabályok egymásnak ellentmondanak, no olyankor jön az a kérdés, hogy mi a fontosabb.

Folyosón - haladjon a parketta hosszában

Így az ajtón belépve egy hosszú, reprezentatív folyosót kapunk, ami már-már hívogat, hogy sétáljunk végig rajta. Ráadásul, így az előszobában található bútorokat optikailag jobban fel tudjuk nyomni a falra, úgyis alig van helyünk.

Lehetőleg a parketta fusson a fény felé

4_4.jpg

Alapszabályként lehet rá gondolni, hogy a parkettánk az ablakok irányába fusson. Így a beeső fény szépen tudja megvilágítani a padlónkat és nem fog merőleges irányú “akadályokba” ütközni.

A szobákban javítsuk a padlóval a térélményt

Ha a szobánk nagyon hosszúkás alakú, akkor a padló irányával tudunk ezen segíteni. Ilyenkor úgy tudjuk a szobánk terét optikailag növelni, hogy a szoba hosszabbik oldalára merőlegesen rakjuk le a parkettát. Így a téglalapból egy kicsit négyzethez közelitő térélményt  varázsolunk. Széjjel tudjuk vele tolni kicsit a falakat, hogy az alaprajzunkon javíthassunk egy kicsit.

Tehát: szigetelés, hőtágulás és jó irány. Ha ezekre odafigyelsz, akkor nemcsak egy jól lerakott parketta lesz a jutalmad, hanem a nyugalom is, hogy ezzel egy jó ideig biztosan nem lesz gondod.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr7711959911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizsla_barat 2016.11.15. 20:24:50

Egy nap. Legyen inkabb 1-2 het es a csomagolast kibontva a nedvesseghez is ""szokjon hozza" Persze nem kemenyfa paketta de azert fa.

2016.11.15. 20:32:54

A legjobb tanács, ami adható laminált padlóhoz: dobd ki a picsába és tegyél le filcet addig, amit összespórolsz valódi parkettára.

dezsoke007 2016.11.15. 21:36:57

@Hortenz: egyetértek:) mi ezt tettük, és nincs az a tökéletes laminált felület, ami a valódi csaphornyos parkettát visszaadja.

mcc 2016.11.15. 21:38:55

a szoba hosszabbik oldalára merőlegesen = keresztben.

Mérges 1234 2016.11.15. 21:43:52

Én is azt mondom, a szalagparketta ezerszer jobb, és nem kerül sokkal többe.
Laminált szar sajnos, kedvező áron van valódi fa szalagparketta inkább azt, ez még szebb is mint a hagyományos parketta.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.16. 00:52:24

mi most tettunk le bambuszpadlot, nem sokkal dragabb mint a laminalt de sokkal szebb es igen legalabb egy hetig beken kell hagyni lerakas elott

Kicknick 2016.11.16. 09:47:06

Ódemekkora szakértők...tegyél le filcet amig egy rendes parketta.... Gratulálok, nagyon konstruktiv ötlet.
Szerintem meg akkor spóroljál mert az szar, aztán ha összejött az aranyberakású márványpadló ára akkor azt rakasd le. Addig meg jó a PVC is, nem? Mit flancol akinek nem tellik??? Énistenem...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.11.16. 11:30:10

@hagyma:

A bambuszparketta és a szalagparketta is szar. Tegyél le linóleumot, amíg összegyűjtöd a pénzt valami normálisra. Mi most raktunk le gyémántberakással díszített 24 karátos arany padlólapokat. Alig drágább, mint a laminált, de sokkal szebb.

báró Csekonics 2016.11.16. 11:56:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne: én simán olvasztott arannyal öntöttem fel az alapot - alig drágább a gyémántberakásosnál, de szebb és kitölti a kis egyenetlenségeket is :-)

gigabursch 2016.11.16. 12:18:53

Egy gyakorlati tanács.

Ha öt év múlva is parkettát akarsz a lábad alatt, akkor vegyél csaphornyosat.

S járj utána kivel rakatod le.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.16. 12:31:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne: najo a bambuszt cask szigetelesnek tettem le
amugy tenyleg a kemenyfa az igazan jo
en laminaltert mentem, es lett ketto kozt a bambusz
jo lett
tetszik
amugy a sima laminalt is teljesen rendben van
\most vettunk hazat es valami fortelem padloszoyeg volt a nappaliban/

decoati 2016.11.17. 12:19:45

A laminált padló anyaga közelebb van a papírhoz mint a fához, alul-felül erős, kopásálló műanyag réteggel. Ennek megfelelően fog hőtágulni, azaz semennyire. (az 1cm dilatációs hézag lehet igaz volt 20 éve, de ma már csak az tartja, aki lusta pontosan dolgozni. Inkább az az ocsmány szegő...)
süti beállítások módosítása