Ősszel is le lehet égni

2016. szeptember 23. - VilágjáróKonyhatüdér

Bár már jócskán benne vagyunk az őszben, a napsütéses időnek köszönhetően most is könnyedén leéghetünk. A szeptemberi tengerparti nyaralásokon pláne. Leginkább a virágos bőrűek vannak kitéve e kockázatnak, de természetesen ez nem zárja ki azt, hogy egy, már barna bőrt ne kapjon meg a nap. A leégés tünetei nem jelentkeznek azonnal; eltelhet akár 2-3 óra is, mire észreveszi, hogy bőre elkezd pirosodni, húzódni, égni, rosszabb esetben még fel is hólyagosodhat. De bármelyik tünet is jelentkezik, már baj van. Természetesen nem azt mondjuk, hogy egy leégéstől bárkinek bőrrákja lesz, nyilván nem, de mindenképpen dob egyet az esélyeken, és az évek alatt felgyülemlett bőrirritációk előbb-utóbb megbosszulhatják magukat – sajnos. Szóval, mindig ügyeljen a fokozatos barnulásra, úgy nem lehet baj, főleg, ha megfelelő napvédőkrémet is használ. 

shutterstock_467116562.jpg

Aloé Vera és E-vitamin

Az égési sérülésekre tökéletes megoldás a hűsítő aloé vera. Vegyen 100%-os hígítatlan aloé vera-koncentrátumot, és keverje össze egy kevés E-vitaminnal (1 deci aloéhoz adjon egy kapszula E-vitamint). Az E-vitamin bármelyik gyógyszertárban beszerezhető – kapszulában. Ezt könnyedén szét lehet nyitni, és a benne lévő vitamint kell összekeverni az aloéval. Az E-vitamin egyébként nagyon jó antioxidáns, segíti a bőr gyógyulását. Ezzel a kencével kenje be a leégett felületet, és ha beszívta a bőre, ismételje meg. Mivel ez nem krém és nem is zseléállagú, kicsit nehézkes lesz felvinni a bőrre, de megoldható. Ha nem akar túl sokat vesződni vele, csak öntse az egészet egy spricnibe, és fújja magára a keveréket. 

Panthenol és uborka

Az uborka gazdag vitaminban és ásványi anyagban (többek között főként káliumot, foszfort, nátriumot, magnéziumot és vasat, a B-csoport összes vitaminját és C-vitamint tartalmaz). Segít a pirosodás, a viszketés és a hámlás gyógyulásában. A panthenol vagy más néven B₅-provitamin nagyon jó bőrnyugtató és -hidratáló hatású, csillapítja az irritált bőrt, gyulladásgátló hatóanyag – alkalmazásával felgyorsítható a sebek gyógyulása. Gyorsan felszívódik, szóval, mindig kenje újra bőrét, amint szükségesnek látja. A kencét úgy készítse el, hogy pucoljon meg egy kígyóuborkát, majd tegye turmixgépbe pár csepp panthenollal egyetemben. Turmixolja az egészet össze, és már kenheti is a bőrére. Mivel az uborkában rengeteg a víz, le is szűrheti a turmixot (így a maradék pépet könnyebb felkenni a bőrre), majd borogatás formájában alkalmazhatja. 

2_2.jpg

Ecetes borogatás 

Az ecet – akár a sima, akár az almaecet – hűsíti, nyugtatja a bőrt, és csökkenti a gyulladást is. Nagyon egyszerű a használata: töltsön félig egy pumpás (spriccelős) flakont víz és ecet keverékével (ha normál ecetet használ, az legyen 8 vagy 10 százalékos), dobjon bele annyi jégkockát, hogy megteljen a flakon, és spriccelje be a leégett bőrfelületet. Ezt a műveletet többször ismételje meg, ugyanis elég gyorsan elpárolog az oldat. Borogatásként is alkalmazhatja a folyadékot. Egy törülközőt áztassa az ecetes lébe, csavarja ki, majd a közepébe tegye a jégkockákat – ezzel hűsítse bőrét. 

Hideg fürdő/zuhany

Az összes praktika közül ez a legegyszerűbb. Egyszerűen csak álljon be a hideg zuhany alá, és hűsítse le magát a vízzel. Ha nincs kedve ácsorogni, be is ülhet a kádba. Mindegy melyik megoldást választja, biztosan segíteni fog. Egyébként ha tutira akar menni, fürdés után kenje be magát valamelyik fenti kencével. 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr938875088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása