Tudtad, hogy ideje lecserélni a gázkazánodat?

2016. április 07. - haraszi

Egy uniós rendelet (813/2013/EU) alapján tavaly szeptember 26-ától csak kondenzációs kazánok helyezhetők üzembe az Európai Unió minden tagországában, így Magyarországon is. A rendelet azonban tartalmaz egy kivételt is, mely szerint a gyűjtőkéménnyel rendelkező társasházak lakóinak ezt követően is engedélyezik a hagyományos kazán vásárlását, illetve beépítését egészen idén június 1-ig. A kondenzációs kazán ugyanis, bár sokkal takarékosabb és környezetkímélőbb mint hagyományos társai, ugyanakkor a gyűjtőkémények átalakítása olyan súlyos költséget róna a társasházak lakóira, amelyet az állam egyelőre nem akart rájuk áthárítani.

02-1-e-bild-text-03-367252-format-16-9_1600_desktop.jpg

Az egyedi kéménnyel rendelkező lakások és a családi házak tulajdonosai viszont már nem is vásárolhatnak mást, csupán kondenzációs gázkazánt, ha most terveznek fűtéskorszerűsítési munkálatokat, de a kivételt képező ingatlanok tulajdonosai számára is érdemes elgondolkodni a váltáson, hiszen hosszútávon nem csak a környezetünket, de a pénztárcájukat is kíméli ez a megoldás.

De hogyan válasszunk új kazánt?

Szerencsére ezt a fűtéskorszerűsítést június 1-től támogatott formában is megteheti bárki, mert a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt Otthon Melege Program keretében összesen 17 milliárd forintos keretösszeghez juthatnak hozzá a pályázók. Az igazán jó hír pedig, hogy aki időben kapcsol, annak a dolgát jelentősen leegyszerűsíthetik a Merkapt Zrt. szakértői.  Az épületgépészeti vállalat ugyanis április 9-10-én Nagy Kazánválasztó napot tart a Construmán, ahol 10 típus több, mint 100 akciós gázkészülékéből választhatnak a Hungexpo területére kilátogató érdeklődők. Ezek közt a készülékek közt megtalálhatóak lesznek a hagyományos és a turbókazánok is, de természetesen a modern, kondenzációs kazánok közül is választhatnak a vásárlók. Ez utóbbiakat pedig azért is érdemes lesz választani, mert a Merkapt Zrt. munkatársai ezen a két napon nem csupán a kazánok akciós áraival segítik a korszerűbb fűtési rendszerre vágyókat, hanem díjmentes pályázati tanácsadással, sőt, igény esetén a komplett pályázati anyagot is elkészíti.

otthonm.png

A Merkapt Zrt. standját az „A” pavilon, 101/D területén találhatják meg az érdeklődők.

A pályázat

A 2014-ben indult Otthon Melege Program legújabb alprogramjaként idén június 1-én induló támogatási rendszer célja a családi házak energetikai korszerűsítése és felújítása. Ennek során támogatható az épületek homlokzati nyílászáróinak cseréje, homlokzatok hőszigetelése, épületgépészeti rendszerek (pl. kazánok, radiátorok) energia-megtakarítást eredményező cseréje, illetve felújítása és az épület gépészeti rendszeréhez csatlakozó megújuló energiafelhasználás kialakítása (napelemes rendszerek, napkollektoros rendszerek, biomassza kazánrendszerek kiépítése). Az alprogram meghirdetésekor 5 millárd forint áll rendelkezésre, amelyet az érdeklődés függvényében további 5-5 milliárddal bővítenének.

index.png

A szabályozásról

A 2015 szeptember 26-án életbe lépett 813/2013/EU rendelet korlátozza azoknak a gázkészülékeknek a gyártását és forgalomba hozatalát, amelyeknek a szezonális hatásfoka nem éri el a 86%-ot (azaz ’B’ energetikai osztályt), és amelyek névleges hőteljesítménye 400kW alatt van. Ezeket a követelményeket gyakorlatilag csak a kondenzációs kazánok képesek teljesíteni.

A teljes szabályozás a hazai lakossági szegmensen belül mintegy 2,6 millió készüléket érint, ez az egyedi fűtéssel rendelkező háztartások 75 százaléka. Az EU-ban közel 5 millió lakóház használ gyűjtőkéményt, Magyarországon pedig mintegy 140 ezer gyűjtőkéménybe kötött, hagyományos gázkazán üzemel, ezekre vonatkozik a kivételes engedély.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr588575444
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása