Így segíthetsz, hogy minden gyerek versenyképes digitális tudást kapjon!

2017. június 23. - Kontent

Mennyire lehet versenyképes a munkaerőpiacon, vagy hogyan tud hatékonyan felvételire készülni  egy fiatal a 21. században, ha nem ért a számítógépekhez? És hogyan tehet szert az alapvető digitális „műveltségre”, ha soha nem volt saját laptopja, vagy táblagépe? Sok intézményben a digitális oktatás sajnos még mindig nem számít alapnak - ha van ötleted, hogyan lehetne segíteni az ügyet, legyél főállású segítő egy évig, fizetésért!

kepkivagas_1.JPG

Digitális Iskola Program (fotó: napi.hu)

A Főállású Angyal már több éve segíti a Vodafone Alapítvány munkáját. Míg az eddigi években bármilyen területen működhetett, ahol a társadalomban szükség volt a segítő kezekre, 2017-ben  változott a gyakorlat. A fókusz most a Digitális Iskola Programon van, amit a Vodafone 2015 decemberében indított el, hogy felszámolja a digitális analfabetizmust, és segítsen a hátrányos helyzetű fiataloknak a versenyképes digitális tudás megszerzésében.

voda_angyalok.jpg

2014 Főállású Angyalai (fotó: infovilag.hu)

Mit jelent ez számokban? A program 25 iskolát, több mint 6400 diákot és 690 pedagógust érint. A programban résztvevő iskolák összesen 1300 Vodafone Tab Speed LTE táblagépet kaptak, ezenkívül a Vodafone díjmentesen biztosítja az oktatási célú használathoz szükséges havi 3 GB adatforgalmi keretet. A projekt része a gyermekek és az érintett pedagógusok internetbiztonsági oktatása is, mivel ma már ez is a „digitális oktatás” fontos része.

A művészetterápiától a romatelepig

A Vodafone Főállású Angyalai eddig is több társadalmi jelentőségű programot valósítottak meg. Ilyen volt például a hátrányos helyzetű gyerekek fejlődését segítő MUS-E, amely egy multikulturális művészeti program. Segít a beilleszkedési zavarok kezelésében, és a művészetek segítségével nevel elfogadásra, önképviseletre, együttélésre, együttműködésre.

139.jpg

MUS-E program (fotó: mus-e.hu)

A Fruit of Care fogyatékkal élőket foglalkoztató védett műhely. Egy olyan termékcsalád és brand, amelyet a fogyasztók nem „sajnálatból”, a segítő szándék miatt vesznek meg, hanem elsősorban a minősége és esztétikussága miatt keresnek, és talán csak a vásárlás közben vagy után szembesülnek azzal, hogy ezzel egy társadalmi célt is támogatnak. Így hozzájárulnak az ott dolgozók egzisztenciális és szellemi jólétéhez is.

A bagi romatelep lakóinak többsége aluliskolázott, munkanélküli, a családokat hatalmas adósságok, közműtartozások terhelik, a kistérségben kiemelkedően magas a kábítószer-fogyasztók és a bűncselekmények száma. A lakók közel 50 százaléka, 200 ember csatlakozott 2014-ben a Jogklinika Programhoz. Ez egy roma integrációs modell, amely a BAGázs Közhasznú Egyesülettel együtt valósult meg. Nem adományokkal vagy segélyekkel, hanem az egyén felelősségvállalása, a problémák, illetve a megoldási lehetőségek tudatosításával segítettek, ezenkívül 40 joghallgató biztosított ingyenes jogi tanácsadást a lakóknak.

Az idén olyan Angyalra van szükség, aki meg tud valósítani egy konkrét projektet a Digitális Iskola Programját követve, egy általa kiválasztott szervezetnél. A téma lehet például:

  • A tanári munka segítése digitális tudásuk fejlesztésén keresztül,
  • A gyerekek továbbtanulásának elősegítése annak érdekében, hogy a későbbiekben a munkaerőpiacon versenyképes helyzetben lehessenek,
  • Annak elősegítése, hogy a diákok digitális eszközök segítségével, értékes, kreatív tartalmat alkossanak,
  • A tanárok motivációjának elősegítése a digitális eszközök színesebb, sokrétűbb felhasználása érdekében,
  • Tehetséggondozás, életútkövetés egy ösztöndíjrendszer kidolgozásával.

Hogyan lehet pályázni?

Készíts rövid videót, mutasd be röviden a programodat, és az általad választott szervezetet! A pályázat nyertesei egy éven át az alapítvány által biztosított versenyképes fizetés mellett dolgozhatnak egy általuk megválasztott civil szervezettel, mint Főállású Angyalok.

Inspirációért kattints ide, a pályázatot és rövid videós bemutatkozást pedig július 17-től ugyanitt várják.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr2412615467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.