Fél a lézeres szemműtéttől? Nincs miért!

2019. május 10. - Kontent

Kiss Norbert az egyik legtehetségesebb magyar autóversenyző, a rengeteg küzdelem és csapatmunka mellett van még egy dolog, aminek a sikereket tulajdonítja. Az éles látásának. Pedig nem volt ez mindig így.

kissn.jpg

Nagyszerű eredményeket tudhat magáénak. Ő az első magyar, aki egy versenyhétvégén négy futamon négy győzelmet, és egy szezonban tizenkilenc első helyet szerzett kamionjával. És hogy erről miért hallottunk eddig keveset? A kamionversenyzés kicsit mostoha területe az autó-motor sportnak, mivel hiányoznak a televíziós közvetítések. Pedig igenis vannak komoly magyar eredmények ebben az extrém sportágban, Krasznai János már a nyolcvanas években szelte az aszfaltot.

2019-ben is óriási dolog, ha egy magyar sportolónak stabil helye van ebben a bajnokságban. Rengeteg dolog kell hozzá, hogy az élmezőnyben legyél. Főként tehetség, jó reflexek, felkészültség. Azonban van még egy nagyon fontos tényező: a tökéletes látásélesség a pályán.

Norbinak ez sokáig hiányzott. Középiskolás kora óta szemüveges volt, mikor elkezdett versenyezni, áttért a kontaktlencsére, de azzal is adódott bőven problémája. Majd hallott a lézeres szemészeti megoldásról, de sokáig nem mert elmenni orvoshoz. Végül rászánta magát, és nem bánta meg. Sok tévhit és félinformáció él az emberekben a lézeres beavatkozásokkal kapcsolatban, pedig az egész egyáltalán nem félelmetes, és nagyon gyorsan megvan. Az eredmény: akár 100% feletti éleslátás.

Azóta mi történt vele, hogy lát, mennyivel javult a térérzékelése a pályán? A Sasszemklinika készített rövid interjút a nagyszerű sportemberrel:

A poszt megjelenését a Sasszemklinika támogatta.

Sasszem FEMTO kezelés

A Sasszemklinika egyik legkorszerűbb kezelési formája két lézerrel történik. Az első egyfajta védőlebenyt alakít ki. Az ez alatti érzéketlen területen a második lézer átalakítja a szaruhártyát a milliméter ezredrészének pontosságával. Sem közben, sem utána nincsen fájdalomérzet, egy nap pihenés után visszatérhet a munkába, vezethet autót, nézhet TV-t.

Jelentkezz ingyenes alkalmassági vizsgálatra a sasszemklinika.hu oldalán!

Négy tipp, hogy olcsóbban repüljünk a kedvenc helyeinkre

Tervezzük meg most 2019-es spontán útjainkat és utazzunk olcsóbban! Teljesen önellentmondásnak tűnhet, hogy spontán repülőutakat előre megtervezzünk, mégsem az. A véletlenszerűséget garantálja, hogy nem tudhatjuk, a légitársaságok és a piac milyen jegyárakat dobnak éppen a kalapba, a tervezettséget az, hogy előre kiválasztunk 5-6 szimpatikus úti célt. A többi talán csak a szerencsén múlik.

shutterstock_651168439.jpg

Képen: Cappadocia, Törökország

Tovább

Már most mutatjuk, mik lesznek 2018 karácsonyi trendjei

Csillogásban és eleganciában idén sem lesz hiány a Kika szakértői szerint

Adventi és karácsonyi időszakban a lakberendezési áruházak kiemelt hangsúlyt fektetnek a kínálat összeállítására. A Kika áruházakban profi dekoratőrök állítják össze a különböző enteriőrökhöz illeszkedő dekorációt, hogy mindenki könnyen megtalálhassa a számára megfelelő ünnepi fényeket, díszeket, textíliákat és kiegészítőket. A stílusszakértők idén öt vonalat jelöltek ki a különleges adventi-karácsonyi hangulat megteremtéséhez: klasszikus, elegáns, előkelő, havas és természetes motívumok határozzák meg a 2018-as karácsonyi trendeket.

23162184_ent.jpg

Öt stílus a tökéletes ünnepi hangulathoz

A klasszikus (Classic) vonal az évszázados tradíciókat követve arany és piros árnyalatokkal operál. Sötét fa tónusok és barna szőrme textúrák színesítik a kínálatot, amelyben a vintage hatású angyal- és Mikulás-figurák mellett mókás manók mosolyognak a vásárlókra a polcokról. A karakteres színeket filigrán gyertyatartók, hangulatos mécsestartók, csillag formájú tömbgyertyák és játékos hógömbök egészítik ki. Vidámságot sugároz a kollekció piros sapkás rénszarvasa vagy a téli ruhába öltöztetett, óriási szemekkel kukucskáló pingvin figurája is.

23155246_enterio_r.jpg

Az elegáns (Elegance) stílusú kínálat fehér, valamint metálosan fénylő arany és ezüst színekkel vonzza a tekinteteket. Üvegből, gyöngyből és világos színű fából készült, hűvös és sikkes dekorációval emeli az ünnep fényét. A barokk mintás asztali futó és takaró mellett a kínálat különlegessége a flitteres párna, amely simogatásra vagy borzolásra változtatja színét, és ezüstből aranyba vált. A légies angyalok, fenyőfák, dobozkák és tálkák mellett néhol vidám, ősz szakállú, csúcsos süvegű manók és copfos, nyurga lábú angyalok törik meg a komolyságot a kollekcióban.

23152573_enterio_r.jpg

Aki kifejezetten a hófödte természet látványáért rajong, azt külön havas (Snow) termékvonal várja fehér fa, porcelán és rozsdamentes acél elemekkel és különleges tollakkal. A hólepte erdők jegyében a kínálat további jellemző árnyalatai a fehér mellett az ezüst és a mohazöld. A hóemberfigurák, a jégcsapokra emlékeztető, talpas gyertyatartók, a dércsípte koszorúk és a többi jeges-ezüstös díszítésű tárgy a zord kinti fagyok nélkül idézi meg a téli ünnepi hangulatot otthonunkban.

23148738_enterior.jpg

A természet (Nature) szerelmesei is különleges, személyre szabott választékból szemezgethetnek, amelyben az állat- és növényvilág kapcsolódó „szereplői” egyaránt megjelennek. Ugyanúgy helyet kapnak köztük a makkok és a hóval borított tobozok, mint a fa vagy plüss rénszarvasok és a baglyok – természetesen az elmaradhatatlan angyalfigurák mellett. Ez a sötétbarna, sötétzöld és konyak árnyalatokkal domináló vonal sötétebb, természetes hatású fa, fém, üveg és kerámia alapanyagokat vonultat fel, illetve pihepuha, barna szőrmével teszi a dísztárgyakat hívogatóvá és barátságossá.

23122443_ent.jpg

Aki a luxus jegyében rendezte be lakását, az az előkelő (Noblesse) választékból meríthet ihletet. Az örök trend jegyében, a fekete, mélykék és arany árnyalatokban pompázó karácsonyfadíszek és díszpárnák olyan nemes anyagokból készülnek, mint a ragyogó üveg, a finom porcelán vagy a selymesen puha bársony. A kék szín évszázadokon keresztül a nemesi családok címerének jellegzetes színe volt és idén otthonunkat is nemesen elegánssá teheti. Az míves, finom kialakítású tárgyak tónusait sötétkék, sárga és ezüst színek egészítik ki.

23185425.jpg

Különlegesek a Magyarországon készült, kézzel festett üveggömbök és más különböző formák (szív, harang, toboz stb.). A díszek a tradicionális módszer mellett a legújabb technológia felhasználásával készülnek. A kézzel festett egyedi mintákat képzett dekoratőrök készítik. 

A kert is ünnepi díszbe öltözik

Itthon is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a kültéri dekoráció, hiszen nincs is hívogatóbb, mint egy elegánsan feldíszített kert. Ilyenkor bármely stílus kedvelői elengedhetik a fantáziájukat, és olyan dekorelemeket használhatnak, amelyeket az év többi részében nem. Néhány égősor, egy-egy ünnepi LED díszvilágítás segítségével a kertek is fényárba borulhatnak. Rénszarvas figurák, szánon suhanó Mikulások és fenyőfák egyaránt várják a kreatív díszítőket a Kika lakberendezési áruházakban.

23172844_ent.jpg

Szívesen költünk a karácsonyi pompára

Akinek megtetszik valamelyik stílus és karácsonyi kiegészítői lecserélésébe, frissítésébe kezd, első lépésként karácsonyfadíszeket vásárol. Ami annak is köszönhető, hogy már viszonylag kis anyagi ráfordítással beszerezhető néhány új darab. Hasonlóan népszerű termék a fényfüzér, amelyből tavaly több mint 30 000 darab talált gazdára, illetve a művirág és műfenyő, amelyek több mint 20 000 alkalommal landoltak a kosarakban. Jelenleg a legdrágább karácsonyi termék is ebben a kategóriában található: egy 2 méteres műfenyő, amelyet 120 000 Ft-ért kínálnak.

23185607_enterior.jpg

Mi kerül még a fára? Sokan tesznek rá virágokat, dekor ágakat és masnikat, de a különböző plüss manók, angyalok és rénszarvasok is visszatérő motívumok az otthonokban. A legtöbben nem állnak meg a karácsonyfa feldíszítésénél, hanem egyéb kiegészítőket is beszereznek. Különösen népszerű az ablakon körbefutó LED világítás, emellett jellemző a karácsonyi szalvéták használata is, végül a hangulatot az asztaldíszek teszik teljessé. Szinte minden kosárban landol pár csillagszóró is, és nem maradhat el a csomagolóanyagok beszerzése sem. Utóbbiból tavaly közel 27 000 darabot vásároltak a Kikában. 

unnep_az_eletedben_640px.jpg

A posztot a Kika támogatta

Az üzletekben sem lehet elég korán kezdeni a felkészülést

Az áruházakban az “első roham” szeptemberben (!) az előző év karácsonyi termékeinek kihelyezésekor van, amikor akár 50-70 százalékos kedvezménnyel is lehet vásárolni. Ezt követően az adventet megelőző hétvégén nő meg jelentősen a kereslet a karácsonyi dekorelemek iránt, végül december közepén, a kiárusítás kezdetekor. Mindez komoly felkészülést igényel az üzletektől is: a Kika 1 000 – 1 500 négyzetméternyi raktárkészletet halmoz fel az év legnagyobb ünnepére. Ilyenkor kiegészítő szolgáltatások is várják a vásárlókat a kényelem jegyében: decemberben az áruházak előtt fenyőfa vásárlására is lesz lehetőség, illetve az ünnepi hangulatot tovább fokozva karácsonyi menüvel várják majd az érdeklődőket az étteremben.

Parkolj olcsón: így hekkelhető meg a Szigetre HÉV-ezés

Bár igazi klasszikusnak mondható a Sziget megközelítése HÉV-vel, ez azért nem túl vonzó 35 fokban, teletömve emberekkel és csomagjaikkal a 4-6-os villamos és a metró felújításának közepén. Megnéztük, milyen alternatív útvonalakon és járművekkel érdemes belevágni a fesztiválozásba úgy, hogy a zsebbenyúlós taxi ár alatt maradhass.

Tovább

Csehország-Németország: 1:1

Triplázni az oroszországi Foci-VB-n sem könnyű, hát még Budapesten. Itt valahogy mégis sikerült, és ehhez Cristiano Ronaldonak és a spanyolok elleni mérkőzésnek nincsen köze. Illetve dehogynem! A WestEnd Millennium Tetőkerten ugyanis egyfelől a belvárosi, mégis tündöklően zöld környezetben létrehoztak egy részben fedett nézőteret, ahonnan egy 28 négyzetméteres, profin hangosított kivetítőn lehet követni a meccseket, másrészt meg a sörök…

foci_vb_06-3.jpg

Tovább

Ez a 10 dolog nem hiányozhat a konyhából

A konyha fontos helyszín az életünkben: itt kezdődik a napunk egy jó kávéval, itt folynak a közös étkezések, beszélgetések és a házibulikban rendszerint itt van a legnagyobb parti.  De ahhoz, hogy igazán komfortosan érezzük magunkat az egyik kedvenc helyiségünkben, szükségünk van néhány alapvető eszközre. Összegyűjtöttünk néhány olyan dolgot, amelyek egy hobbiszakács konyhájából sem hiányozhatnak.

shutterstock_388480906.jpg

Késkészlet

Egy éles kés soha nem olyan balesetveszélyes, mint egy tompa, és sokkal hatékonyabban lehet vele aprítani, hámozni. A minimál háztartásokban is szükség van legalább egy jó minőségű séfkésre, egy zöldségtisztító és egy kenyérvágó késre. Ezeket rendszeresen élezni is kell.

Tárolók

Az ideális konyha nemcsak otthonos, hanem rendezett is. Fontos, hogy minden lényeges eszközt, hozzávalót pillanatok alatt elő tudjunk varázsolni a szekrényből, vagy a polcokról. Ez a kis alapterületű konyhákban néha elég nagy kihívásnak tűnik, de van megoldás: akasszuk a falra, amit lehet, illetve rejtsük a fiókok vagy hűtő mélyére átlátható / átlátszó tárolókban. Inspirálódjunk a különféle lakberendezési oldalakról, és csak azokat a konyhai eszközöket vegyük meg, amelyekre tényleg szükségünk van!

shutterstock_772795753.jpg

Tablet tartó

Ugye ismerős? Az egyik kezünkben a folyton becsukódó könyv, a másikban pedig a fakanál, miközben az étel éppen leég, vagy kifut a lábasból. Gyakori helyzet, amikor könyvből próbáljuk meg követni a receptet, míg egy praktikus, szemmagasságban elhelyezett tablet tartó - és egy vízálló tokkal ellátott tablet - segítségével jóval egyszerűbb dolgunk van, ráadásul a videók sokkal jobban szemléltetik a lépéseket. Bár az összekoszolt kijelzőre egyelőre nekünk sincs konkrét ötletünk.

Tapadásmentes serpenyők

Ha ilyen serpenyőket és wokot használunk, nem ég oda az étel, és nem lesz külön program az edény beáztatása és sikálása. Tény, hogy ezek többe kerülnek, mint egyszerűbb társaik, de sokkal tovább bírják a gyűrődést, könnyebb kezelni és tisztítani őket. Egy kisebb háztartásba 2-3 darab tapadásmentes serpenyő is elég, és a kevesebb több. Megéri nemet mondani az olcsóbb típusokra.

Friss fűszernövények

Szinte össze sem lehet hasonlítani a friss és a szárított fűszernövényekkel készült ételek ízét. A leggyakrabban használt fűszereket neveljük a konyhában! A helyhiány nem kifogás – egy szabad falfelület, vagy az ablakpárkány is lehet mini fűszerkert. Az egész helyiség hangulatát feldobja néhány illatos, friss növény.

shutterstock_673534633.jpg

Vízforraló

Egy sietős reggelen egyáltalán nem mindegy, mennyi idő alatt készül el a teavíz, és nagyon sok esetben a főzésnél is szükség van forró vízre. Nagyon fontos, hogy a vízforralónk rendelkezzen szűrővel, és ne felejtsük el időnként ecetes vízzel kimosni, hogy megszabadítsuk a lerakódott vízkőtől.

Vágódeszkák

A tányérok és a konyhapult felülete sem alkalmas arra, hogy rajtuk szeleteljünk, ráadásul a kések éle komolyabb kárt tesz bennük. A vágódeszka nélkülözhetetlen egy háztartásban, és érdemes többet is tartani, akárcsak a profi konyhákon. Legyen külön vágódeszka a zöldségek, a húsok és a tejtermékek számára!

shutterstock_250386454.jpg

Állóturmix

A krémlevesek, mártások, palacsintatészták, turmixok készítéséhez alapvetően fontos eszköz. Több funkcióval bír, mint egy botmixer, ráadásul biztos, hogy nem fog a plafonon kikötni a leves. Nélkülözhetetlen, amíg nem váltunk haladó szintre és konyhai robotgépre.

CBA és Príma loyalty kampányán belül most 10 hűségpont gyűjtése után kedvezményes áron vásárolhat a konyhai tárolók és kések közül. Minden ezer forint feletti vásárlás esetén hűségpont jár.
Az akció 2018. május 7. – 2018. június közepe között érvényes.

Fakanalak és lapátok

A tapadásmentes edényeket tilos fémeszközökkel kapargatni, de a keveréshez, az ételek megfordításához is elengedhetetlenek. Egyetlen rossz tulajdonságuk, hogy megőrzik az ízeket, amelyekkel találkoztak, ezért ne használjuk ugyanazt a fakanalat, illetve a lapátot a hagymás és az édes ízvilágú fogásokhoz!

…és végül valami személyes

A konyha a lakás lelke, ezért fontos, hogy jól érezzük magunkat, amikor itt vagyunk. Ne ragaszkodjunk a trendekhez, dobjuk fel a helyiséget személyes üzenetekkel, fényképekkel, növényekkel és az sem baj, ha valami olyan is kerül a polcra, aminek semmi köze a konyhához, de jó ránézni, és egy kis meghittséget csempész a helyiségbe.

 

10 nagyon japán szokás, amiért imádjuk őket

A legtöbben a japánokat igazi trendteremtőnek, különcöknek látják. Mindannyian ismerünk szamurájos filmeket, híres ételüket, a sushit, vagy hallottunk már a hatalmas cseresznyevirág-ünnepükről. Azt már talán kevesebben tudják, hogy a Sakura ünnep tiszteletére mindent, még a sörös dobozokat is cseresznyevirággal díszítik. Ehhez hasonló „japánságokat” gyűjtöttünk össze. 

shutterstock_251381008.jpg

Tovább

Mire elég 100 ezer ingyen pont a gyűjtőkártyádon?

Mi magyarok nagy százalékban imádjuk a pontgyűjtő kártyákat és a nyereményjátékokat, úgyhogy amikor ennek egy közös halmaza bukkan fel, az különösen felcsigázza a kedélyeket. Márciusban ilyen a SuperShop kártyával nyerhető 100.000 pontpeták, amivel például negyedévnyi ingyen hamburger menüt vagy egy guszta mobilt lehet zsebre rakni.

shutterstock_196535081.jpg

Tovább

Aszú-gyorstalpaló

Az aszú a kivételes alkalmak és az ünnepek itala. A legtöbb palack karácsonykor kerül az asztalra, ezért összeszedtünk, mit kell tudni világhírű desszertborunkról. Tudta például, hogy kár volt vitrinben tartogatni ilyen sokáig, az évtizedes palack tartalmát? És azt, hogy miért tűnik el majd az üzletekből a 3 és 4 puttonyos aszú? Kisokos következik.

A post shared by Grand Tokaj (@grandtokaj) on

Tovább