A kutyaközösség (le)építő ereje

2020. június 16. - Kontent

Előző posztunkban szó volt a kutyák gyakori élősködőiről és a hatásos megelőzésről. De ez még nem minden! Az utcáról felnyalható mikroszörnyeken túl a vírusok, bacik és paraziták közül néhányat kedélyesen át is adhatnak egymásnak – ha nem is mind közvetlenül. 

shutterstock_1256623288.jpg

 

„Akár az embereknél, a kutyáknál is többféle fertőző megbetegedéssel kell számolnunk, amelyek veszélyesek lehetnek fajtársaikra. Vannak például légzőszervi megbetegedések, amelyeket különböző vírusok, baktériumok, vagy akár ezek együttes jelenléte (pl.: kennel köhögés) okoz; vagy akár emésztőszervi fertőzések is.” – tudtuk meg Dr. Rapavi Barbara állatorvostól

Sajnos nem minden kedvencet féreghajtanak és védenek élősködők ellen megfelelően, így a fel nem szedett kutyaürülékkel, játék közben és a bensőséges üdvözlési procedúrával, sőt szúnyog és légy közvetítésével is könnyedén megfertőzhetik társaikat. Általános a felevéssel, pocsolyából ivással szerzett fertőzés is. 

Általában egysejtű paraziták, például giardiosis vagy különböző féregfertőzések, bélgyulladásos megbetegedés (parvo) állnak a háttérben. 

A tünetek sokféleképpen jelentkezhetnek. Ha napokig húzódó hasmenést tapasztalsz, ami lehet véres, nyálkás is, illetve, ha hányás, felpuffadt has a tünet, ami étvágytalansággal, bágyadtsággal is párosul, akkor gyanakodhatsz egy alapos fertőzésre. Az állatorvossal történő konzultáció után kedvenced egy kiadós féreghajtással, illetve gyógyszerekkel megúszhatja az esetet. 

Kutyafuttatói, illetve klasszikus kutyatalálkozós fertőzés lehet a kennelköhögésnek nevezett felsőlégúti betegség. Ez kifejezetten fertőző, ezért hetekig nem szabad közösségbe vinni a kutyádat, ha elkapta. A száraz köhögésről felismerhető. Nem szabad összekeverni az úgynevezett „fordított tüsszentéssel”, mivel az néhány perc múlva megszűnik, és allergia vagy idegentest okozhatja általában. 

 

A kennelköhögés esetében nem múló és erőteljes száraz köhögés jelentkezik, amit kiegészíthet orrváladék, sípoló légzés és a kutya szemei is megduzzadhatnak. Néhány fajtánál a duzzadt szemek fajtajellegnek minősülnek, úgyhogy a tünetek közül ki lehet húzni. Gyógyulása állatorvos által felírt gyógyszerekkel, köptetőkkel kb. történik.

A kennelköhögés ellen létezik vakcina, így, ha folyamatosan nagyobb kutyatársaságba jártok, érdemes a megelőzésre is gondolni.    



 

Még több friss, aktuális kutyás posztot gyűjtöttünk össze
az ebmagazin.hu oldalon. Kattints!

A MEGJELENÉST TÁMOGATTA AZ ADVANTIX ÉS A FORESTO

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr9715811040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása