Így tölts minőségi időt a kutyáddal

2020. május 05. - Kontent

Nincs is annál jobb, mint kéz a mancsban tévézni a kanapén ülve. Már a lusta gazdi szempontjából. Ha te is ebbe a csoportba tartozol, ki kell, hogy ábrándítsunk: a kutyák számára nem éppen álmaik programja a folyamatos henyélés.   Néhány egyszerű változtatással azonban kiegyensúlyozott életmódot biztosíthatunk kedvencünknek.

shutterstock_429042673.jpg

 

Hiába tűnik sokszor egyszerűbbnek a gazdi számára, az inger- és mozgásszegény életmódtól stresszessé és depresszióssá, viselkedészavarossá válhatnak a kutyák. A nem megfelelő életmód tünete például a viccesnek tartott, folyton farkát kergető, a kertészkedő, a lakberendező vagy vízisíoktató (a gazdáját folyton húzó) kutya.
Ez persze nem jelenti azt, hogy a semmittevés tilos: az intenzívebb séta, feladatok, labdázás vagy frizbizés után természetesen kijár a kanapén heverészés.

Aranyszabály: a fáradt kutya boldog kutya

Kellemetlen tény, hogy 30 percnyi futtatóban eltöltött idő nem elegendő egy lakásban tartott ebnek, és a kertes házban élő kedvenceket is kell sétáltatni. Egyébként is a gazdival közösen végzett játék, tanulás sokkal értékesebb, mint bármi más.

Mostanában a másokkal közös ’kutyázások’ a járvány miatt elmaradnak, a kutyatársak hiányát pedig nehéz pótolni, főleg az egykéknél. Így még inkább a gazdira nehezedik a szórakoztatás, szükségleteiknek megfelelő mozgásigény biztosításának a feladata. Nem csak fizikailag, hanem szellemileg is kiadós programokat kell kitalálni, sőt, a szenior kutyáknak kifejezetten ajánlott néhány trükk gyakorlása jóllétük megőrzése érdekében.

Dobjuk fel a sétákat

Futtató helyett hosszabb, akár pórázos kocogást is be lehet iktatni, vagy megtaníthatjuk kedvencünket a kerékpár mellett futni (utóbbi közúton szabályellenes, úgyhogy csak megfelelő helyszínen javasolt a kivitelezés). Mindig érdemes variálni a séták útvonalát, hogy ne váljon megszokássá. Kerülve a tömeget, kietlenebb, de biztonságos zöld szakaszokon intenzív séta, futás, labdázás, apportírozás megfelelően lefárasztja a legaktívabb kutyát is.

A szokásos útvonalon tett sétát is színesíteni lehet apróbb feladatokkal, trükkökkel.
Például könnyen meg lehet tanítani őket arra, hogy a lépcsőn mindig csak egy fokot lépjenek vezényszóra vagy ugorjanak át és vissza egy padot. Minden sikeres trükkért jár egy-egy jutalomfalat és dicséret.

Az olyan kisebb trükkök, mint a körbejárás, forgás, láb alatt átbújás, kézjelre ültetés-fektetés sikerélményt okoznak a kutyának és gazdának egyaránt. Növelik az együttműködés hajlandóságát, mind fizikailag, mind szellemileg serkentik az ebet, és persze motiváló a sok finom falat is.

A trükktanítás bevált formája a klikkeres „bevésés”. Ez a videó jól összegzi, hogy kell belekezdeni a klikkeres tanításba. A legtöbb trükköt sétánál és otthon is lehet gyakorolni.

 

Lefárasztás otthon

Az új csipogó, sípoló és világítós játékok, a labdák, frizbi, gumicsirke tökéletes az otthoni játékhoz, sőt, ami csak akad, azt kreatívan fel lehet használni. Egyébként sok kutya meglepően jól tud itt a piros hol a pirost játszani és bújócskázni.

Ha már jól megy a klikkeres trükktanítás, bele lehet vágni az úgynevezett formálásba (lásd a videón, amikor Sherlock a fellépővel gyakorol).

Remek játék a szimatszőnyeg vagy a jutalomfalattal tölthető labda, amik önállóan is lefoglalják a kutyát. A legújabb trend a WC papír gurigákon átugrás és a különféle akadálypályák kialakítása például plüssökből, üres üdítős dobozokból.

Nem túl elterjedt még otthoni használatra a kutyafitnesz, pedig már számos eszközt be lehet szerezni hozzá a legegyszerűbb hulahopp karikától az egyensúlyozó párnákig. Ez az otthoni közös programok Ferrarija, és az elsajátítás sem túl nehéz.

 

Kertes házban lakó kutyáknak mini agility pályát is fel lehet állítani: deszkákból ferde palánk, gyerek alagútból kúszó, egyszerű karókból pedig szlalompálya válhat kedvencünk legnagyobb örömére.

 

Még több friss, aktuális kutyás posztot gyűjtöttünk össze
az ebmagazin.hu oldalon. Kattints!

A MEGJELENÉST TÁMOGATTA AZ ADVANTIX ÉS A FORESTO

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr4415635046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vol01 2020.05.05. 19:50:06

Megvan hol a sok klotyópapír a boltokból. A kutyakiképzőknél (:
süti beállítások módosítása