4 tipp, hogy jól fogadj örökbe

2020. április 17. - Kontent

Egyre többen köteleződnek el az örökbefogadás mellett, ha kutyát szeretnének. Ahogy az állatmentők tartják, az örökbefogadással két életet is megmenthető: az örökbefogadotté, és azé a kutyáé, aki a helyére kerülhet. Összeszedtünk néhány tényt és tanácsot, hogy valóban felelősen hozhasd meg ezt a fontos döntést.

shutterstock_687260578.jpg

1. Az örökbefogadás sincs ingyen

Az állatmentés meglehetősen költséges műfaj, még akkor is, ha az önkéntesek fizetés nélkül dolgoznak. A rengeteg utazási költség, a kutyák etetése, ellátása, a kullancs és bolhairtószerek (6-8000 Ft/ félév), az ivartalanítás (15-25000 Ft) mellett sokszor az orvosi kezelések szükségessége is hozzájárul ahhoz, hogy az egy állatra jutó költség akár több százezer forint is lehet. Az alapvető oltási (6-11 000 Ft/év) és féreghajtási programot (1000 Ft/negyedév), a chipet (3800 Ft) is legtöbbször a menhely állja a begyűjtött vagy elkobzott kutyáknak.  

Ha tehát elsősorban azért választanál menhelyi kutyát, mert az „ingyen van”, akkor gondold végig ezeket a szempontokat is. Ha tudod, támogasd azt a szervezetet, ahonnan örökbe fogadsz, és adj esélyt azoknak a kutyáknak is, akik még csak most fognak érkezni hozzájuk. Neked egy életre szóló barátot ajándékoztak.

2. Nem minden kutya való mindenkinek

Nem lehet elégszer elmondani: az önkéntesek ismerik a rájuk bízott kutyákat, így mindenképpen fogadjuk meg a tanácsaikat, hiszen a legfontosabb, hogy a négylábú habitusa, jelleme és igényei pontosan illeszkedjenek a befogadó családéhoz.

Például egy aktív, jó kondiban lévő, fiatal kutyát olyan család vegyen magához, ahol rendszeresen tudnak vele mozogni, futni, sokat járnak kirándulni vagy valamilyen kutyás sportot tudnak űzni vele. Ha ez nem így történik, a kutya nem tudja levezetni az energiáit, esetleg tönkretesz valamit a lakásban, a tapasztalatlan gazdinak pedig csak annyi látszik mindebből, hogy az eb „problémás”.

3. Lehet, hogy bonyolult az örökbefogadási eljárás, de nem véletlenül 

Persze a legfontosabb a szeretet, de nem mindegy, milyen környezetbe, milyen életritmusba érkezik egy kutya. Fontos az, hogy hogyan jön ki a gyerekekkel, a család más háziállataival, milyenek az anyagi körülmények, mennyit lenne egyedül, milyen a leendő gazda hozzáállása a kutyatartáshoz.

A legtöbb menhelyen részletes adatlapot kell kitölteni, majd hosszabb beszélgetést vagy személyes „családlátogatást” írnak elő, mielőtt a kiszemelt kutyust egyáltalán megnézhetné a gazdajelölt.
Aki igazán felelős döntést szeretne hozni, ismerkedjen meg jobban a menhellyel és a kutyákkal, vállaljon önkéntes munkát vagy látogasson el a rendezvényeikre, örökbefogadó vagy sétáltató napokra.

Mutasd meg, hogy mennyire szeretnél örökbe fogadni!

Minél inkább rátermett és kitartó gazdákat fognak keresni, akik hajlandóak az aktív kapcsolattartásra és nem adják fel akkor sem, ha problémák adódnak.

TIPP: Ha egy kifejezett fajtát szeretnél, egyszerűbb az adott fajtamentést felkeresni.

4. Az örökbefogadás csak a kezdet, a java utána jön

Azt is mérlegelni kell az örökbefogadásnál, hogy a sétán, mókán és játékon felül mennyi munka és költség fog felmerülni, és ezeket tartósan biztosítani tudod-e a kutyának. Ha nem elégíted ki az igényeit, sokat van otthon egyedül, nem lesz éppen együttműködő. Ennek áthidalására jó megoldás egy kutyanapközi, ahol megfelelő szociális életet is élhet.

shutterstock_1569883195.jpg
Új otthonában számos ismeretlen szabályt kell majd betartania. Az összecsiszolódás nem mindig problémamentes, főleg, ha eddig teljesen más körülményekhez volt hozzászokva és még szocializálatlan. Ha nehézségek merülnek fel, fordulj kutyatrénerhez és oldjátok meg ezeket közösen.

Íme egy kis becslés, mennyi lesz a kutya rezsije.

  • Évenkénti kötelező oltás, lehetőleg kombinált: 11 000 Ft.
  • Kullancs és bolha elleni védelem: nyakörv 8 hónapra 8000-10.000 Ft,
    cseppentő havonta 2500-3000 Ft vagy rágótabletta 3 hónapra 8000-10.000 Ft
  • Féreghajtás: negyedévente, 10 kilónként 800-1000 Ft[
  • Szívféreg lárva elleni védelem rácseppegtető oldat vagy tabletta formájában 2000-3500FT/hó
  • Kutyaürülékes zsák: gurigánkként 100-250 Ft
  • Táp, jutalomfalat: havonta minimum 4-5000 Ft közepes termetű kutyára számolva
  • Játékok, fekhely, egyebek: csak a gazdi képzelete szabhat neki határt

Még több friss, aktuális kutyás posztot gyűjtöttünk össze
az ebmagazin.hu oldalon. Kattints!

A MEGJELENÉST TÁMOGATTA AZ ADVANTIX ÉS A FORESTO 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr1615597776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása