Első közös lakás? Nem lehetetlen, ha ügyesen spórolunk

2019. november 04. - Kontent

Az első közös lakás. Gyakran érezzük úgy, hogy ez csak álom marad, albérletről albérletre kell költöznünk, a bérleti díj fizetése mellett pedig esélyünk sincs a megtakarításra. Ugyanakkor, ha alaposan körülnézünk a lakás-előtakarékossági szerződések és a lakáshitelek piacán, és belefér, hogy egy kicsit szorosabbra húzzuk a nadrágszíjat, egyáltalán nem lehetetlen, hogy kb. 5 év múlva mi is lakástulajdonosokká váljunk.

De ehhez először megtakarítani kell.

shutterstock_1014986395.jpg

Számos módszer és trükk létezik arra, hogy komolyabb „fájdalom” nélkül lefaragjunk a rejtett költségeinkből, amelyek havi szinten is több ezer forintra rúghatnak. Ilyen például, hogy otthon reggelizünk és kávézunk, az üdítőitalok helyett maradunk a csapvíznél, kevesebbet ülünk autóba, és ha valamit be kell szereznünk, azt használtan vesszük meg. Szinte nincs olyan termék, amit ne találnánk meg valamilyen használtcikk-oldalon, vagy a turkálóban. 

shutterstock_710867164.jpg

Van, aki egyszerűen a malacperselybe dobálja a pénzt, mások excel táblázatokban vezetik a kiadásaikat, hogy tisztán lássák, mennyit költenek az alapvetően fontos dolgokra (ételre, rezsire, közlekedésre, stb.), és mennyit felesleges, illetve nélkülözhető termékekre.

A megtakarításra fordítható összeget a bevételünk növelésével is gyarapíthatjuk. Nem kell feltétlenül második műszakra gondolni, számos módja van annak, hogy a hobbinkból vagy a már meglévő tudásunkból (pl. fotózás, varrás, fordítás, korrepetálás, stb.) pénzt csináljunk, vagy elvállalhatunk kisebb projekteket, amelyeken munkaidőn kívül dolgozunk.

Akár havi 5000 forint megtakarítással is érdemes belevágni

Ha tudjuk, hogy havonta kb. mekkora összeget tudunk lakáscélra félretenni, jöhet a matek. Nem ússzuk meg, hogy beleássuk magunkat a hitelintézetek konstrukcióiba, de kérhetjük pénzügyi tanácsadó segítségét is. Jó hír, hogy akár havi 5 ezer forintos megtakarítás esetén is érdemes belevágni a lakás-előtakarékosságba.

Léteznek olyan lakásszámla szerződések (Fundamenta Gondoskodó Lakásszámla és Fundamenta Gyarapodó Lakásszámla), amelyek nemcsak a megtakarításban, hanem a következő lépésben is segítenek: a megtakarítási idő lejártakor egyből lakáskölcsönt is igényelhetünk kedvező kamattal. Sokat segít a tervezésben, hogy már a megtakarítási szerződés megkötésének pillanatában tudjuk, hogy milyen kamattal tudunk felvenni hitelt a megtakarítási idő lejárta után.

Azt, hogy mennyi a lakáscélra költhető összeg a választható futamidők lejárta után, 5-40 ezer forintos havi megtakarítás esetén, itt tudjuk kiszámolni.

lakaskassza.PNG

Szerencsére akkor is van esélyünk, ha álmaink otthona előbb jön szembe velünk, mint ahogy a megtakarítási idő lejár. Sőt, akkor is, ha még bele sem vágtunk a megtakarításba.

Ez a lakáshitel konstrukció1 (THM2: 7,24%) két szakaszból áll: az első szakasz törlesztő részlete tartalmazza a megtakarítást, a számlavezetési díjat és a hitelkamatot is (áthidaló kölcsön időszak). Az áthidaló kölcsön időszak végén a teljes megtakarítás (elhelyezett betét, betéti kamatok és a bónusz összege) betörlesztésre kerülnek a lakáskölcsönbe. Az áthidaló kölcsön időszak lejárta után már csak a hitel tőkéjét és kamatát kell törleszteni (ez a lakáskölcsön törlesztési időszak). Tehát a lakásszámla szerződéskötés után azonnal igényelhetjük áthidaló kölcsönként a teljes szerződéses összeget.

Ha nagyobb összegeket is félre tudunk tenni, köthetünk több szerződést, vagy választhatunk egy másik konstrukciót, ahol havonta 10-100 ezer forint közötti megtakarítást kell vállalnunk, szem előtt tartva, hogy a magasabb havi megtakarítási összeg magasabb szerződéses összeget és magasabb Megtakarítási bónuszt eredményez. 

Az első közös otthon megteremtése egyáltalán nem lehetetlen, ha tudatosítjuk magunkban a kiadásainkat, és hajlandóak vagyunk változtatni az életvitelünkön, hogy minél több pénz maradjon a hónap végén a megtakarításainkra. Természetesen azt is meg kell beszélnünk, ki, mennyi részt tud vállalni a megtakarításban, közös vagy külön lakásszámlát nyitunk, és hogyan alakulnak majd a tulajdonosi viszonyok, ha eljön végre a nagy nap, amikor lakástulajdonosok leszünk. Ami lehet, hogy sokkal közelebb van, mint gondoltuk.

________ 

1 Ez a lakáshitel konstrukció a Gondoskodó Lakásszámlához tartozó, 2018.10.26. után kötött szerződések esetén igényelhető. A lakás-takarékpénztár által nyújtott lakáskölcsön teljes hiteldíj mutató meghatározásáról, számításáról és közzétételéről szóló 83/2010. (III.25.) Korm. rendelet 9. § (1) és (3) bekezdés szerint számított referencia THM érték 7,24% a jelzálog fedezete mellett nyújtott azonnali áthidaló kölcsönre, amelynél a hitel teljes összege 1.000.000 forint, a hitelkamat mértéke évi fix 5,2% az áthidaló szakaszban, évi fix 2,9% a lakáskölcsön szakaszban, futamideje 73+67=140 hó. 

2 A THM értéke nem tartalmazza jelzáloggal terhelendő ingatlan biztosításának díját. A hitel fedezete ingatlanra bejegyzett jelzálogjog, az ingatlanra vagyonbiztosítási szerződés megkötése szükséges.

A THM meghatározása az aktuális feltételek és hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat.

A jelen tájékoztatás nem tekinthető a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. részéről hivatalos ajánlattételnek, az itt leírtak kizárólag a figyelemfelkeltést célozzák. A tájékoztatás nem teljeskörű, a termék részletes feltételeit az Általános Szerződési Feltételek (Üzletszabályzat) c. dokumentum valamint a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. által meghirdetett akciókról és azok feltételeiről szóló hirdetmény tartalmazza.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr9915268452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2019.11.04. 21:16:57

Miről beszélsz, ember? Lakást ma már vidéken sem kapsz 7 millióból... Budapesten 20-ból max. szuteréneket.
süti beállítások módosítása