Ezeket az ételeket edd az egészséges, barna bőrért!

2019. június 05. - Kontent

A bronzos szín eléréséhez és megtartásához az étkezésünkkel is hozzájárulhatunk. Mutatjuk, milyen vitaminokra, ételekre van szükségünk, hogy egészséges, barna bőrünk legyen, sőt, a bejegyzésben könnyen elkészíthető, nyári finomságok receptjeit is megtaláljátok.
shutterstock_633264845.jpg
Ételekkel a bőr védelméért
Egyáltalán nem mindegy, hogy az év legforróbb időszakában, amikor hajlamosak vagyunk sok időt tölteni a napon, milyen ételeket fogyasztunk. Persze a bőrünk számára fontos vitaminforrások nem helyettesítik az UV védelmet biztosító készítményeket, ahogy az elővigyázatos napozást sem, viszont azt érdemes szem előtt tartani, hogy bizonyos vitaminok természetes módon segíthetik a barnulásunkat, ahogy a bőrünk védelmét is.

Fontos szabályok az egészséges barnuláshoz:

  • 11 és 15 óra között kerüljük a közvetlen napsugárzást
  • Használjunk mindig a bőrünknek megfelelő napvédő krémeket
  • Lehetőleg fél óránál többet ne töltsünk a tűző napon egyhuzamban
  • Hidratáljunk: a napi 2-3 liter vízfogyasztás legyen meg,  
  • A szél, a visszatükröződő felületek (pl.: víz, homok, hó) esetén még nagyobb a leégés kockázata, ezért ilyen esetekben különösen figyeljünk oda, hogy mennyit időzünk a napon, és a megfelelő bőrvédelmet se felejtsük el
  • Használjunk UV szűrős napszemüveget a szemünk védelméért  
  • Az arcunkra használjunk külön erre a testrészre való napvédő krémet
  • A napozás megviseli a bőrünket, ezért ne felejtsük el a napozás utáni krém használatát

Likopin, az UV-sugárzás ellen
A természet még az UV-védelemről is gondoskodott, ugyanis a likopin a bőr első számú védelmi vonala a káros sugárzás ellen, de a bőr idő előtti öregedését is késlelteti. Sőt, a likopin képes csökkenteni az úgynevezett "rossz" (LDL) koleszterin-szintet, ami csökkenti a különböző szívbántalmak kialakulásának esélyét.  

Miben található?
Szerencsére sok növényben, gyümölcsben, bogyóban előfordul, ilyen a paradicsom, a görögdinnye, vagy a csipkebogyó. Ezeket ehetjük magukban, salátaként, sőt, a paradicsomot szószként, vagy jeges italként is fogyaszthatjuk.  

Sárga ételekkel a szép, egészséges színért
A szép és egészséges barnulás egyik alapja a megfelelő mennyiségű Béta-karotin (az A vitamin elővitaminja), amely nemcsak a barnulásért felel, hanem segíti a bőröd regenerálódó képességét is, ráadásul a krónikus betegségek megelőzésében is hasznos. A benne lévő sárgás-barnás festékanyagnak köszönhetően már önmagában is ad egy kis színt, persze nem ettől kell várni a markáns önbarnulást.

Miben található?
A legismertebb béta-karotinforrás a sárgarépa, de a legtöbb sárga és piros, és általában színes zöldségben és gyümölcsben megtalálod, így például a sárgadinnyében, a spenótban, a mangóban és az őszibarackban, a sárgabarackban, sárgadinnyében, a sütőtökben és még sorolhatnánk. A legnagyobb koncentrációban a rebarbara, a sárgarépa, a paraj, a kelkáposzta, a sárgadinnye és a kajszibarack tartalmazza.

shutterstock_447363283.jpg A kép csak illusztráció

Hűsítő rebarbara desszert

Hozzávalók négy adaghoz:

  • 50 dkg rebarbara
  • 5 dkg cukor (lehet ízlés szerint is)
  • 1 kávéskanál fahéj (lehet ízlés szerint is)
  • 2 ek. tejföl

Elkészítés

  • A rebarbaraszárakat megmossuk, megtisztítjuk, apróra feldaraboljuk.
  • Egy fazékban meghintjük cukorral, majd kevés vízben, fedő alatt, pépesre pároljuk.
  • Kézi krumplinyomóval passzírozzuk, beletesszük a fahéjat.
  • Egy kicsit pihentetjük, és ha már langyosra hűlt, belekeverjük a tejfölt.
  • Hűtőben három órán át hűtjük, majd poharakban kínáljuk.

Bőrünk pajzsa, az A-vitamin
Elengedhetetlen az egészséges barnuláshoz, hiszen ez óvja a szövetek épségét, hatással van a bőrre, mindemellett kulcsfontosságú szerepet játszik a szem egészséges működésében, és az immunrendszer erősítésében. Védő hatása a szervezet belső működésében jelentős, csak úgy mint a bőr nap elleni védelmében.

Miben található meg?
Állati belsőségekben (máj, vese, szív stb.), tej és tejtermékekben, tengeri halakban, tojássárgájában. Az A-vitamin felszívódását elősegíti kevés olaj vagy zsiradék fogyasztása.

shutterstock_1167366580.jpg

Az öregedésgátló szupervitamin
Az E-vitamin, más néven tokoferol, egy zsírban oldódó vitamin, amely élelmiszerekkel és táplálékkiegészítő formájában is bevihető a szervezetbe. Az egyik legjobb antioxidáns, így véd a napsugárzás okozta bőröregedéstől.

Miben található?  
E-vitamint tartalmaznak a különböző csírák, diófélék, a zöld színű növények, és hidegen sajtolt növényi olajok, mint a  tökmag-, olíva olaj. Egy adag búzacsíra saláta, és máris tettünk a bőrünk és úgy egyáltalán a szervezetünk egészségéért.  

 Vitamindús búzacsíra saláta

Hozzávalók:

1 fej jégsaláta

1 marék búzacsíra

2-3 szál sárgarépa

egy közepes zöld alma

extra szűz olívaolaj

Balzsamecet

Elkészítés:

Az almát megmossuk és meghámozzuk, felvágjuk, majd a sárgarépát is megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk, és az almához keverjük.  Ezután szeleteljük a jégsalátát apróbb darabokra, majd keverjük hozzá a búzacsírát. Öntözzük meg egy kevés olívaolajjal, egy kis balzsamecettel, és keverjük össze.

Cink a megfelelően zsíros bőrért
A faggyúmirigyek normális működését segítik, vagyis a cink szabályozza a bőr zsírtermelését, emellett néhány hormonét, amelyek az akne kialakulásáért felelősek. Az A-vitaminnal együtt pedig fokozza a kollagén és az elasztin képződését. Mindezek nagyon fontosak nyáron, amikor a bőr a napsugárzás megterhelésének van kitéve.

Miben található?
A vörös húsokban, nagy koncentrációban a kagylóban, valamint a búzacsírában, búzakorpában, de a mogyoró- és diófélék is jó forrásai.   

Ez a könnyű kagylós recept kiváló eledel lesz nyári estéken, és egyúttal cink forrásnak is kiváló:

Hozzávalók két főnek:
1 kg feketekagyló
3 dl fehérbor
3 ek. citromlé
0,5 db csirkés leveskocka
2 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj

A tálaláshoz:
Fél csokor petrezselyem
Pár szelet citrom

Elkészítés:
A kagylót átmossuk hideg vízben. A fokhagymát az olívaolajon megpirítjuk. Felöntjük a fehérborral, hozzáadjuk a fél csirkés leveskockát, és 1 percig forraljuk. Beletesszük a kagylót és a kifacsart citromlevet. Pár percig főzzük fedő alatt, ha minden kagyló kinyílt, el is készült. Még melegen citromkarikákkal tálaljuk, friss petrezselyemzölddel megszórjuk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr7214878462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.