Itt van Budapest 5 legdrágább metrómegállója

2016. október 12. - Kontent

Abban szerintem mind egyetértünk, hogy ha a lakásunk egy metrómegálló közelében van, akkor nem csak az életünk sokkal könnyebb, de a lakásunk is értékesebb. Tiszta sor. Vajon mennyivel tornázza fel a lakásunk értékét egy metróvonal? És kettő? Egyáltalán melyik metróállomás környékén a legdrágábbak az ingatlanok és hol a legolcsóbbak? Van különbség a metróvonalak között, vagy bármelyikkel nyert ügyünk van?

4_1.jpg

Megnéztem a Jófogás térképét, ahol az árak mellett lehet szűrni a metrómegállóktól való távolságra, és a hirdetés oldalán látható, hogy milyen megállók vannak a közelben. Az árak alapján erre jutottam.

Az 5. legdrágább metróállomás: Hősök tere (938e/m²)

A Hősök terének közelében jelenleg csak egy lakást találtam ami eladó. Így nem volt mit átlagolnom, ennek a lakásnak vettem a négyzetméterárát. Természetesen a szomszédos lakások áraiban is van eltérés, mert a hely csak egy tulajdonság a többi mellett, mint felújítottság, méret vagy korszerűsítettség, és így tovább. Számomra meglepő, hogy annak a lakásnak a négyzetméterára 1 millió alatt legyen, aminek az ablaka ránéz Gabriel arkangyalra, de jelenleg így van. Lehet, hogy valakinek ez nagyon jó hír.

3_2.jpg

A 4. legdrágább metróállomás: Opera (945e/m²)

No igen, emlékszem, amikor az iskolai osztályommal bent jártunk, és hogy már gyerekként is mennyire lenyűgözött az épület. Ennek ellenére a körbevezetés végén a szabad kérdéseknél csak azt sikerült megkérdeznem a hölgytől, hogy “milyen vastagak az Opera falai?”. Valahogy akkor ez foglalkoztatott a legjobban, nem tudom miért. A kérdésre persze nem tudott válaszolni, így évtizedekkel később is forgolódva ébredek miatta. Azt viszont már tudom, hogy hiába az Opera, az Andrássy út, vagy az, hogy saját kisföldalatti-megállója van, itt az eladó lakások átlagos négyzetméterára nem lépi át az 1 milliót.

A 3. legdrágább metróállomás: Vörösmarty utca (994e/m²)

Nekem kicsit kakukktojás. Szép és gazdagon díszített környék, de nem érzem különlegesebbnek, mint a szomszédos metrómegállókat. Azok mégsem fértek be a TOP5-be, így valamit biztos tud a környék.

A 2. legdrágább metróállomás: Bajcsy-Zsilinszky út (1061e/m²)

Nem sokkal, de a Bajcsy már átlépte a lélektani 1 millió forintos határt. Most őszintén, gondolnád, hogy ez a második legdrágább metróállomás? Értem, hogy közel a Deák és rengeteg a látványosság, de én harmadjára sem ezt az állomást tippeltem volna, ha valaki megkérdezi. És te?

1_5.jpg

A legdrágább metróállomás: Vörösmarty tér (1264e/m²)

Budapest legdrágább metrómegállója, sőt, végállomása a Vörösmarty tér. Biztos nem csak a metró segítette hozzá az 1,26 milliós négyzetméterárhoz, mert azon kívül, hogy a tér maga is gyönyörű (nem beszélve az épületekről), van ott sok látnivaló is. Sétálóutca, közeli Duna és folyamatos programok. Ezek mind megjelennek az árban. Annyi viszont biztos, hogy ehhez a kimagasló árhoz hozzájárult a kis sárga jármű is.

Az nem újdonság, hogy a kisföldalatti vonalán vannak a legdrágább lakásárak a metrók közül, az viszont már igen, hogy a maga csöppnyi 4,4 km hosszának két vége között majdnem négyszeres (!) a szorzó. 1264e/m² - 326e/m².

 

Több metró, magasabb ár?

Az is meglepő, hogy azok az állomások, ahol több metróvonal is van, nemhogy nem jutottak be az 5 legdrágább metróállomás közé, de van, amelyik az első 10-ben sincs benne. Ezek szerint a több metróvonal a lakás közelében nem nyomja fel az ingatlanárat jelentősebben, mint maga a tény, hogy egyáltalán metró van a közelben.

Az is tisztán látszik, hogy az egyes metróvonalak legdrágább állomásai egymástól nem messze helyezkednek el:

  • M1 - Vörösmarty tér
  • M2 - Deák tér
  • M3 - Ferenciek tere
  • M4 - Fővám tér

És ugyan a kék metró két végén meglepően alacsonyak a négyzetméterárak, azonban elmondható, hogy egy kivételével (Vörösmarty) az összes metró végállomása 500e/m² alatt van. A metróvonalak összes állomását átlagolva pedig papírforma sorrendet kapunk:

  • M1 - 865e/m²
  • M2 - 583e/m²
  • M4 - 518e/m²
  • M3 - 490e/m²

Úgy tűnik, hogy ugyan a metró növeli az ingatlanunk értékét, azért a hely többet számít. Így fordulhat elő az, hogy Budapest legdrágább és legolcsóbb metrómegállója (Vörösmarty - KöKi) között 1 065 000 forint különbség van a négyzetméterárakban. Ez már fagyiból is sok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr4711788361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2016.10.12. 13:46:52

Nyugdíjasok akik nem tudnak sétálni, és kell a közeli metró állomás? Mindenesetre én nem választanék itt lakást. Zaj, tömeg, és az sem mindegy, hogy hol húzódik a föld alatti vonal.

nookedli 2016.10.12. 14:23:28

Kókáék, a szdsz-mszp így rabolta le az országot. Többszörös áron építtettek meg mindent. Ezt a korrupt utat követi a fidesz-kdnp is. Sok buta meg továbbra is szavaz rájuk.

gizmo26666 2016.10.12. 20:29:18

Sosem értettem, hogy akinek enni pénze van, az miért akar a húgyszagú-zajos-poros belvárosban lakni.
süti beállítások módosítása