Veszélyek az interneten, amikről jó ha tudsz!

2017. szeptember 29. - Kontent

Egy 14 országot érintő, reprezentatív felmérése szerint 10-ből 7 ember esik áldozatul a világhálón leselkedő veszélyek valamelyikének. Mutatjuk, mik a leggyakoribb veszélyek, és hogy tudsz biztonságosan internetezni.

Tovább

Kelj fel és flow!

A flow-élményt, azt az állapotot, amikor teljesen elmélyülve valamiben kiteljesedésként, pillanatnyi örömként éljük meg azt, amit éppen csinálunk, 40 éve fogalmazta meg először Csíkszentmihályi Mihály boldogságkutató. A flow fontosságáról manapság már nem csupán személyes testi-lelki egyensúlyunk tükrében érdemes gondolkodunk, hiszen a környezetünkben végbemenő áramlásoknak számos társadalmi-gazdasági hatása is van. A flow-élményről (vagy annak hiányáról) szinte mindenkinek van tapasztalata, a téma iránt érdeklődők számos véleménnyel és megközelítéssel találkozhatnak internetszerte vagy személyesen, előadók gondolatait hallgatva. Ritkábban adódik azonban olyan különleges alkalom, amikor alkotók, művészek, segítők, és szakemberek, mindannyian területük kiválóságai közösen járják körül, kinek mit jelent,és miért fontos a flow a mindennapokban.

shape-hand-human-silhouette-scene_1150-1453.jpg

Ezért is ígérkezik érdekesnek a flow-élményt központi témájául tűző Fenntarthatósági Nap és fesztiválkonferencia szeptember 30-án, szombaton az Akvárium Klubban, ahol kiváló elméket megszólaltató szekcióbeszélgetések, interaktív kiállítók, számtalan megismerésre és tapasztalásra váró innováció, és egy pörgős Irie Maffia-afterparty szerepel a programban.

A rendezvény 12.00 órakor egy inspirációs beszélgetéssel indul D. Tóth Kriszta vezetésével, a flow szerepéről a kreatív folyamatokban, a személyes és szakmai inspirációban. Ezt követően három szekcióbeszélgetésben - a fenntarthatóság pillérei mentén - szakértők járják körül a környezetben végbemenő áramlásokat, a társadalmunkra ható és azt meghatározó folyamatokat, a gazdaságot szervező pénzáramlást, míg a plusz egy szekcióban az egyén kerül a középpontba, és a testi-lelki folyamatok tükrében vizsgálják majd a flow-t.

Vajon mi lesz a véleménye az alkotói szárnyalásról Pásztor Annának, az Anna and the Barbies énekesének, és Litkai Gergely humoristának? És hogyan éli meg a flowt Al Ghaoui Hesna haditudósító? Mi történik a társadalomban, amikor az információáramlást a pletyka uralja és mi akkor, amikor adatelemző újságírók derítenek fényt folyamatokra? Vajon hová áramlik a pénz, a tőke és hol várják hiába? Egyáltalán, milyen áramlások zajlanak, testben, lélekben és egy bolygó ökoszisztémájában, amelyek alapvetően irányítják mindennapi életünket? Ilyen és ehhez hasonló kérdések szövik majd a beszélgetések fonalát többek között Küllői Péter, a Mosoly Alapítvány alapítója, France Mutombo, az Afrikáért Alapítvány vezetője, Tari Annamária klinikai szakpszichológus, valamint Dr. Zacher Gábor toxikológus részvételével.

A szünetekben közel 50 szervezet mutatja be tevékenységét az érdeklődnek. Innovatív, trendi megoldások, csúcskategóriás elektromos és hibrid autók, megújuló energiát felhasználó rendszerek és sok más érdekesség várja a látogatókat.

A szakmai program lezárását követően egy warmup várja a bulizni vágyókat a NagyHallban, majd a szakmai zsűri (Pásztor Anna, Rohonyi Gábor, Szegedi Csaba, Szomolányi Katalin) megnevezi a Fenntarthatósági Nap kreatív pályázatának nyerteseit. Film, zeme/slam és kreatív kategóriában bemutatásra kerülnek a legjobbak, valamint kihirdetésre kerül a közönségdíj, amiről a nap során a látogatók szavazatai döntenek. A díjátadó után lép színpadra az Irie Maffia, akik egy fergeteges, igazi fesztiválhangulatú koncerttel várják az érdeklődőket. A regisztrált, karszalaggal rendelkező látogatók 100 Forintért tudnak jegyet váltani a koncertre és az azt követő bulira, akik viszont csak az Afterpartyra érkeznek, 1.000 Forintos áron válthatják meg belépőjüket.

A Fenntarthatósági Napot a Fenntarthatósági Média Klub is támogatja, aminek az Index, valamint a CEMP-csoporton keresztül a Blog.hu is tagja.

Egy új sport, amiben a legjobbak között vagyunk

Idén nyáron, júniusban zajlott Magyarországon az első Teqball világkupa, ahol csaknem húsz ország játékosai vettek részt, ami az elmúlt öt év sikeres fejlesztéseinek köszönhetően. Egyre több helyen található meg a játékszer, ott volt fesztiválokon, strandokon is a nyár folyamán. De mi is az a Teqball?

A Teqball, mint sportág két magyar ötletgazda, Borsányi Gábor, egykori NB II-es játékos és Huszár Viktor Dénes, a BME futsalcsapat elnökének a fejéből pattant ki pár évvel ezelőtt, Gattyán György, befektetővel kiegészülve. Lényege: vegyél egy focilabdát, hívj még három havert, és mehet is a tengó egy meghajlított síkú pingpong asztalon, azaz Teqboard-on. Az asztalnak jelenleg két típusa van, az összecsukható, és a fixen telepíthető, melyek akár közterületre, iskolákba, parkokba is alkalmasak.

A játék rendkívül intenzív, a koncentrációs készséget, állóképességet, labdatechnikát és a érzékenységet is fejlesztu, ezért kiválóan alkalmazható edzések során is. Azonban nem csak profiknak kedvez a Teqball, amatőr futballkedvelőknek is szórakoztató, különleges élményt nyújt, mint szabadidős sporttevékenység. Az új sporteszközt hivatalosan 2016-ban mutattak be, Ronaldinho, világhírű brazil futballista segítségével. Azóta akkorát ment a Teqball híre, hogy lassan a világ minden pontján, de legalábbis Angliától Ausztráliág ismerik már. Ez annak is köszönhető, hogy a Teqballt rengeteg neves edző, sportoló próbálta ki és véleményezte.

A Teqball ketten és négyen is kiválóan játszható sport, az asztal domború hajlításának köszönhetően a labda szinte mindig a játékoshoz pattan, így a szerencse sem nagyon állhat a játékosok közé, csak az asztal közepén elhelyezett plexi. Utóbbiból következik, hogy a pingponggal ellentétben itt a „csusza” ki van zárva. További nehezítő körülmény, hogy egy labdamenet során egy játékos csupán háromszor érhet a labdához, valamint a szabályok szerint a labdaérintésnek mindig más testrésszel kell történnie, így a mérkőzés során óhatatlan, hogy a gyengébbik lábát is igénybe vegye a játékos, a technikai tudás fejlesztése gyakorlatilag elkerülhetetlen. Fejenként négy szerva van, egy menet 12 pontig tart.

A most nyáron megrendezett I. Teqball világkupa óriási sikerrel zajlott, melynek helyszíne az Elek Gyula Aréna volt. A sporteseményre több mint 20 országból érkeztek játékosok. Még olyan világklasszisok is megfordultak, mint William Gallas. A résztvevő országok között ott volt például Brazília, Anglia, Franciaország, Lengyelország, Kanada, Mexikó. Magyarország pedig dobogós volt az egyéni- és a páros versenyszámban is. Előbbin az első helyen Blázsovics Ádám, a második helyen Szolga Máté kitűnő játékának köszönhetően. Párosban pedig az első helyezett Románia és a harmadik helyezett Szerbia között végeztünk.

Ha kedvet kaptál a Teqballhoz, jelenleg ezeken a helyeken tudjátok kipróbálni Budapesten: Bogdánfy utca 12., BME Sporttelep, Városháza Park, PopUP pihenőpark, a Fehér Marcell Emlékpark mellett, amit a BME I és Q épülete mögött találtok, valamint még Székesfehérváron, a Halesz Parkban.

Végre valaki velem is foglalkozik!

Vannak napok, amikor az ülőmunkával töltött órák után bármit megadnánk egy alapos masszázsért. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy a cége masszőrt foglalkoztat, ha pedig igen, simán előfordulhat, hogy éppen akkor gémberedik el a nyakunk, vagy fájdul meg a hátunk, amikor a szakember nincs az épületben.

zenta_vkapcs.jpg

Tovább

Így segíthetsz, hogy minden gyerek versenyképes digitális tudást kapjon!

Mennyire lehet versenyképes a munkaerőpiacon, vagy hogyan tud hatékonyan felvételire készülni  egy fiatal a 21. században, ha nem ért a számítógépekhez? És hogyan tehet szert az alapvető digitális „műveltségre”, ha soha nem volt saját laptopja, vagy táblagépe? Sok intézményben a digitális oktatás sajnos még mindig nem számít alapnak - ha van ötleted, hogyan lehetne segíteni az ügyet, legyél főállású segítő egy évig, fizetésért!

kepkivagas_1.JPG

Tovább

Így lesz menő a lakásod kevés pénzből

Több olyan élethelyzet is adódhat, amikor átmenetileg alacsony keretből kell megoldani a lakás berendezését. Ilyen lehet az első bútorozatlan albérlet, az első saját otthon, de az első összeköltözéskor sem fekteted egyből az addigi megtakarításaidat bútorokba (hiszen ki tudja, meddig tart a románc, amikor olyan gyakorlati dolgok is előtérbe kerülnek, mint a wc ülőke fel- és lehajtása.) Az is előfordul, hogy a tervezettnél többet költöttél a lakás- vagy házfelújításra, vagy kiadod az ingatlanod, és eleve nem akarsz nagyon értékes bútorokat venni.

Bármennyi is a keret, abból, hogy otthonos és igényes tereket alakíts ki, természetesen nem kell engedni. Nyugodtan meríts inspirációt a legmenőbb enteriőrökből. Ha a helyiség meghatározó elemét (kanapé, fotel, stb.) beszerzed, a hangulati elemeket és a kiegészítőket már olcsón, akár másodkézből is beszerezheted.

Három olyan enteriőrt mutatunk be, amelyet kis büdzsével is meg tudsz valósítani:

b_3.jpg

Tovább

Láthatatlan szenvedés

Rengetegen élnek gyulladásos bélbetegségekkel

Egy hirtelen jött emésztési probléma egy egészséges ember életét is alaposan megkeseríti - iszonyú kellemetlen, amikor például úton vagyunk, és folyton rohannunk kell a mosdóba. Szinte lehetetlen küldetés ingyenesen használható, tiszta mellékhelyiséget találni a belvárosban, ráadásul gyorsan. Ha mindez puffadással és erős hasi fájdalommal jár, az egész felér egy katasztrófával. Le kell mondanunk a programjainkat, nem akarunk emberek között lenni, és az egészet szeretnénk a lehető leggyorsabban elfelejteni.

Sokan vannak azonban körülöttünk, akiknek ez a rémálom a hétköznapok része. Nem valamilyen ritka, egzotikus betegségben szenvednek, hanem egy olyan kórral élnek, ami csak Magyarországon 45 ezer embert érint. Egy közepes városnyi embert.

shutterstock_457810429.jpg

Tovább

Badacsonyi elegancia

Harminc évvel ezelőtt kapta Badacsonytomaj, hazánk egyik legjobb borrégiójának központja, a Szőlő és Bor Nemzetközi Városa díjat. Az évforduló alkalmából harminc badacsonyi borászat - a kistermelőktől a legnagyobb pincékig - mutatta be válogatott borait a kóstoló közönségnek, a New York Palotában.  A kóstoló mellett még két mesterkurzus is színesítette a jeles eseményt: Fiáth Attila, nemzetközi borakadémikus, Master of Wine jelölt és Sánta Zoltán, borakadémikus előadásával folytatódott a nap.

c.jpg

Tovább