Láthatatlan szenvedés

Rengetegen élnek gyulladásos bélbetegségekkel

2017. május 19. - Kontent

Egy hirtelen jött emésztési probléma egy egészséges ember életét is alaposan megkeseríti - iszonyú kellemetlen, amikor például úton vagyunk, és folyton rohannunk kell a mosdóba. Szinte lehetetlen küldetés ingyenesen használható, tiszta mellékhelyiséget találni a belvárosban, ráadásul gyorsan. Ha mindez puffadással és erős hasi fájdalommal jár, az egész felér egy katasztrófával. Le kell mondanunk a programjainkat, nem akarunk emberek között lenni, és az egészet szeretnénk a lehető leggyorsabban elfelejteni.

Sokan vannak azonban körülöttünk, akiknek ez a rémálom a hétköznapok része. Nem valamilyen ritka, egzotikus betegségben szenvednek, hanem egy olyan kórral élnek, ami csak Magyarországon 45 ezer embert érint. Egy közepes városnyi embert.

shutterstock_457810429.jpg

Tovább

Badacsonyi elegancia

Harminc évvel ezelőtt kapta Badacsonytomaj, hazánk egyik legjobb borrégiójának központja, a Szőlő és Bor Nemzetközi Városa díjat. Az évforduló alkalmából harminc badacsonyi borászat - a kistermelőktől a legnagyobb pincékig - mutatta be válogatott borait a kóstoló közönségnek, a New York Palotában.  A kóstoló mellett még két mesterkurzus is színesítette a jeles eseményt: Fiáth Attila, nemzetközi borakadémikus, Master of Wine jelölt és Sánta Zoltán, borakadémikus előadásával folytatódott a nap.

c.jpg

Tovább

A léböjtről első kézből

Beköszöntött a tavasz, közeledik a Húsvét, tart a böjti időszak. Ebből az alkalomból beszélgettünk Kulik Mária természetgyógyásszal, aki az interjú során elmesélte nekünk, mikor és miért fordult a böjt felé, mit adott neki ez a fajta megtisztulás, milyen tematikus táborokat szerveznek böjtölni vágyóknak és kinek ajánlja jó szívvel a részvételt.

1_5.jpg

Tovább

Geek közlekedési eszközök

The Last Mile Problem – azaz az utolsó mérföld problémája. Amit az okoz, hogy a tömegközlekedési eszközök sajnos nem visznek el minket a házunktól a munkahelyünkig. Vagyis annak az utolsó egy mérföldnek a legyőzését tűzik ki célul a cikkben szereplő eszközök, amik a városi közlekedési csomópontoktól elvezetnek minket munkába vagy éppen haza. A legtöbb jármű kiváló csapatmunka eredménye, a tervezés mellett finanszírozási szempontból is, hisz a majdnem mind közösségi alapon valósul meg (Kickstarter, Indigogo).

Aki ráül vagy áll ezekre, az lehet a sebesség szerelmese, vagy épp techmániás kocka, garantáltan mosolyogva indul munkába.

electricskateboardfoot.jpg

Tovább

A kék ezer árnyalata

Szardínia alig 190 km-re található Olaszország partjaitól, mégis olyan, mintha egy másik kontinensre érkeznénk. A sziget legendásan tiszta vízű strandjaihoz gránitsziklák adnak vadregényes hátteret, a misztikus, ősi kőépítmények és „Európa Grand Canyonja” miatt pedig érdemes elszakadni a tengertől, legalább egy kis időre.

panoramio9.jpg

Tovább

A palotáktól az alkoholos kávéig

Inter és Milan, divat és dizájn, opera és méregerős eszpresszó – ezek ugranank be először Milánóval kapcsolatban. A város azonban ennél sokkal több izgalmat tartogat, például érdemes eltévedni egy kicsit a Brera-negyed utcáiban, vagy kikérni egy caffé correttót az egyik alkohol-, vagy filmtörténeti jelentőségű kávéházban.

shutterstock_524913025.jpg

Tovább

A lakberendezésőrült karácsonya

Az őrület jó egy éve kezdődött, és akkor még nem gondoltam, hogy beszippant az örvény. Minden egy kis ártatlan tervezgetéssel kezdődött: ideje, hogy ráncfelvarrást kapjon a lakás! De milyet? Pompázzon majd divatos minimalista letisztultságban, vagy tűnjenek fel némi retró elemek? Ragyogó fehér falak övezzék vagy élénk, geometrikus mintákat kapjanak a felületek? A tökéletes válasz megtalálásáért elkezdődött a búvárkodás a lakberendezési magazinokban, órákig való szörfözés a neten és képgyűjtemények összeállítása a különféle burkolat-, konyha- vagy fürdőszobaötleteket felsorakoztató fotókból, valamint a barkácsáruházakban és csempeboltokban eltöltött hétvégék.

1_20.jpg

Tovább

Az élet értelme Rómában

Semmihez sem hasonlítható pörgés, időutazás és gasztronómiai csodák: Róma életre szóló élményeket kínál, ha tudjuk, hol találjuk a legjobb helyeket, ugyanakkor számos turistacsapdát tartogat, ha csak sodródnánk az árral. Néhány tipp következik, hogy ki tudjuk hozni a legjobbat egy római utazásból.

1_21.jpg

Tovább