Egy új sport, amiben a legjobbak között vagyunk

2017. szeptember 19. - Kontent

Idén nyáron, júniusban zajlott Magyarországon az első Teqball világkupa, ahol csaknem húsz ország játékosai vettek részt, ami az elmúlt öt év sikeres fejlesztéseinek köszönhetően. Egyre több helyen található meg a játékszer, ott volt fesztiválokon, strandokon is a nyár folyamán. De mi is az a Teqball?

A Teqball, mint sportág két magyar ötletgazda, Borsányi Gábor, egykori NB II-es játékos és Huszár Viktor Dénes, a BME futsalcsapat elnökének a fejéből pattant ki pár évvel ezelőtt, Gattyán György, befektetővel kiegészülve. Lényege: vegyél egy focilabdát, hívj még három havert, és mehet is a tengó egy meghajlított síkú pingpong asztalon, azaz Teqboard-on. Az asztalnak jelenleg két típusa van, az összecsukható, és a fixen telepíthető, melyek akár közterületre, iskolákba, parkokba is alkalmasak.

A játék rendkívül intenzív, a koncentrációs készséget, állóképességet, labdatechnikát és a érzékenységet is fejlesztu, ezért kiválóan alkalmazható edzések során is. Azonban nem csak profiknak kedvez a Teqball, amatőr futballkedvelőknek is szórakoztató, különleges élményt nyújt, mint szabadidős sporttevékenység. Az új sporteszközt hivatalosan 2016-ban mutattak be, Ronaldinho, világhírű brazil futballista segítségével. Azóta akkorát ment a Teqball híre, hogy lassan a világ minden pontján, de legalábbis Angliától Ausztráliág ismerik már. Ez annak is köszönhető, hogy a Teqballt rengeteg neves edző, sportoló próbálta ki és véleményezte.

A Teqball ketten és négyen is kiválóan játszható sport, az asztal domború hajlításának köszönhetően a labda szinte mindig a játékoshoz pattan, így a szerencse sem nagyon állhat a játékosok közé, csak az asztal közepén elhelyezett plexi. Utóbbiból következik, hogy a pingponggal ellentétben itt a „csusza” ki van zárva. További nehezítő körülmény, hogy egy labdamenet során egy játékos csupán háromszor érhet a labdához, valamint a szabályok szerint a labdaérintésnek mindig más testrésszel kell történnie, így a mérkőzés során óhatatlan, hogy a gyengébbik lábát is igénybe vegye a játékos, a technikai tudás fejlesztése gyakorlatilag elkerülhetetlen. Fejenként négy szerva van, egy menet 12 pontig tart.

A most nyáron megrendezett I. Teqball világkupa óriási sikerrel zajlott, melynek helyszíne az Elek Gyula Aréna volt. A sporteseményre több mint 20 országból érkeztek játékosok. Még olyan világklasszisok is megfordultak, mint William Gallas. A résztvevő országok között ott volt például Brazília, Anglia, Franciaország, Lengyelország, Kanada, Mexikó. Magyarország pedig dobogós volt az egyéni- és a páros versenyszámban is. Előbbin az első helyen Blázsovics Ádám, a második helyen Szolga Máté kitűnő játékának köszönhetően. Párosban pedig az első helyezett Románia és a harmadik helyezett Szerbia között végeztünk.

Ha kedvet kaptál a Teqballhoz, jelenleg ezeken a helyeken tudjátok kipróbálni Budapesten: Bogdánfy utca 12., BME Sporttelep, Városháza Park, PopUP pihenőpark, a Fehér Marcell Emlékpark mellett, amit a BME I és Q épülete mögött találtok, valamint még Székesfehérváron, a Halesz Parkban.

Végre valaki velem is foglalkozik!

Vannak napok, amikor az ülőmunkával töltött órák után bármit megadnánk egy alapos masszázsért. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy a cége masszőrt foglalkoztat, ha pedig igen, simán előfordulhat, hogy éppen akkor gémberedik el a nyakunk, vagy fájdul meg a hátunk, amikor a szakember nincs az épületben.

zenta_vkapcs.jpg

Tovább

Így segíthetsz, hogy minden gyerek versenyképes digitális tudást kapjon!

Mennyire lehet versenyképes a munkaerőpiacon, vagy hogyan tud hatékonyan felvételire készülni  egy fiatal a 21. században, ha nem ért a számítógépekhez? És hogyan tehet szert az alapvető digitális „műveltségre”, ha soha nem volt saját laptopja, vagy táblagépe? Sok intézményben a digitális oktatás sajnos még mindig nem számít alapnak - ha van ötleted, hogyan lehetne segíteni az ügyet, legyél főállású segítő egy évig, fizetésért!

kepkivagas_1.JPG

Tovább

Így lesz menő a lakásod kevés pénzből

Több olyan élethelyzet is adódhat, amikor átmenetileg alacsony keretből kell megoldani a lakás berendezését. Ilyen lehet az első bútorozatlan albérlet, az első saját otthon, de az első összeköltözéskor sem fekteted egyből az addigi megtakarításaidat bútorokba (hiszen ki tudja, meddig tart a románc, amikor olyan gyakorlati dolgok is előtérbe kerülnek, mint a wc ülőke fel- és lehajtása.) Az is előfordul, hogy a tervezettnél többet költöttél a lakás- vagy házfelújításra, vagy kiadod az ingatlanod, és eleve nem akarsz nagyon értékes bútorokat venni.

Bármennyi is a keret, abból, hogy otthonos és igényes tereket alakíts ki, természetesen nem kell engedni. Nyugodtan meríts inspirációt a legmenőbb enteriőrökből. Ha a helyiség meghatározó elemét (kanapé, fotel, stb.) beszerzed, a hangulati elemeket és a kiegészítőket már olcsón, akár másodkézből is beszerezheted.

Három olyan enteriőrt mutatunk be, amelyet kis büdzsével is meg tudsz valósítani:

b_3.jpg

Tovább

Láthatatlan szenvedés

Rengetegen élnek gyulladásos bélbetegségekkel

Egy hirtelen jött emésztési probléma egy egészséges ember életét is alaposan megkeseríti - iszonyú kellemetlen, amikor például úton vagyunk, és folyton rohannunk kell a mosdóba. Szinte lehetetlen küldetés ingyenesen használható, tiszta mellékhelyiséget találni a belvárosban, ráadásul gyorsan. Ha mindez puffadással és erős hasi fájdalommal jár, az egész felér egy katasztrófával. Le kell mondanunk a programjainkat, nem akarunk emberek között lenni, és az egészet szeretnénk a lehető leggyorsabban elfelejteni.

Sokan vannak azonban körülöttünk, akiknek ez a rémálom a hétköznapok része. Nem valamilyen ritka, egzotikus betegségben szenvednek, hanem egy olyan kórral élnek, ami csak Magyarországon 45 ezer embert érint. Egy közepes városnyi embert.

shutterstock_457810429.jpg

Tovább

Badacsonyi elegancia

Harminc évvel ezelőtt kapta Badacsonytomaj, hazánk egyik legjobb borrégiójának központja, a Szőlő és Bor Nemzetközi Városa díjat. Az évforduló alkalmából harminc badacsonyi borászat - a kistermelőktől a legnagyobb pincékig - mutatta be válogatott borait a kóstoló közönségnek, a New York Palotában.  A kóstoló mellett még két mesterkurzus is színesítette a jeles eseményt: Fiáth Attila, nemzetközi borakadémikus, Master of Wine jelölt és Sánta Zoltán, borakadémikus előadásával folytatódott a nap.

c.jpg

Tovább

A léböjtről első kézből

Beköszöntött a tavasz, közeledik a Húsvét, tart a böjti időszak. Ebből az alkalomból beszélgettünk Kulik Mária természetgyógyásszal, aki az interjú során elmesélte nekünk, mikor és miért fordult a böjt felé, mit adott neki ez a fajta megtisztulás, milyen tematikus táborokat szerveznek böjtölni vágyóknak és kinek ajánlja jó szívvel a részvételt.

1_5.jpg

Tovább