Veszélyek az interneten, amikről jó ha tudsz!

2017. szeptember 29. - Kontent

Egy 14 országot érintő, reprezentatív felmérése szerint 10-ből 7 ember esik áldozatul a világhálón leselkedő veszélyek valamelyikének. Mutatjuk, mik a leggyakoribb veszélyek, és hogy tudsz biztonságosan internetezni.

A kutatásban 17 veszélyforrást azonosítottak, a terjedelmes lista első helyén pedig a kéretlen internetes kapcsolatfelvétel szerepel (a megkérdezettek 43 százaléka szembesült már ilyen helyzettel), ez történhet spam levél formájában, vagy a közösségi felületeken.

A második leggyakrabban előforduló veszély a rosszindulatú, gonosz bánásmód, a harmadik a trollkodás, a negyedik a kéretlen szexuális tartalmú üzenet, és ötödik helyen szerepel az online zaklatás. Utóbbi különösen veszélyes tud lenni, tekintve, hogy nincsenek időbeli és földrajzi korlátai, az okostelefonok révén ma már mindenki mindig és mindenhol elérhető. Ráadásul az egész a neten, nagy nyilvánosság előtt zajlik, így az áldozatok hatványozottan érzik a megalázottság és a kirekesztés érzését. Mint minden netes visszaéléssel, az internetes zaklatással kapcsolatban is nagyon fontos, hogy minél hamarabb fény derüljön rá, és megtörténjenek a szükséges lépések, amely akár a rendőrségi feljelentést is jelentheti.

A felmérés eredményei szerint a fiatalok ugyan technikailag képben vannak az internet használatával kapcsolatban, de csak kevesen képesek megvédeni magukat annak kockázataitól. 2016 -ban a tizenéves internethasználók 62 százaléka szembesült a veszélyek valamelyikével, de csak 45 százalék érezte magát elég felkészültnek és magabiztosnak ahhoz, hogy kezelje ezeket a kockázatokat. A válaszadók 52 százaléka pedig nem volt tisztában azzal, hol és hogyan kaphat segítséget az internetes veszélyek kezelésében.

Így netezz biztonságosan!

 

 

1. A képek letöltésével csak óvatosan!

Hiszen az interneten előforduló fotók között akadnak jócskán jogvédett, szabadon nem felhasználható fotók. Ugyanez igaz egyéb tartalmakra is, melyek letöltése „jogsértő”, vagyis büntethető cselekmény!

2. Ne adjunk ki magunkról az interneten sok információt. Idegeneknek meg pláne!

Ismerkedés esetén hajlamosak vagyunk óvatlanok lenni, megtévesztő tud lenni a nagy földrajzi távolság, vagy a másik arctalansága, de jó tudni, hogy sok bűnöző specializálódott az interneten kinyert információkra. Veszélyes tehát elárulni a személyes adatokat (pl.: cím, telefonszám, bankkártyaszám, bármilyen információ a családról, otthonról)! Beszélgetés során érdemes arra is figyelni, hogy mi látszik a webkamera által közvetített képen, ha lehet ne mutassunk túl sokat a helyiségből, főleg ha az történetesen az otthonunk.

3. Nem kell mindenkinek mindent látni! Különösen igaz ez a képekre, videókra...

A közösségi oldalak használata ma már a mindennapjaink része, de közben ez az egyik legnagyobb veszélyforrás is az interneten. Ezért már a regisztrációnál érdemes elgondolkodni, hogy kikkel milyen információt osztunk meg magunkról, hiszen amit ezeken a közösségi platformokon írunk, feltöltünk, azt a világon bárki láthatja. Pont ezért, mielőtt “kiengedünk” valamit az internetre, ne felejtsük el, hogy ez lesz a mi „digitális lábnyomunk”.

Amivel bárki vissza is élhet! Különösen igaz ez a magunkról feltöltött képekre, videókra, amelyek az internetes visszaélések egyik legnagyobb veszélyforrásai. Apropó diszkréció - ezt nemcsak magunkra, hanem másokra is érvényesnek kell tekintenünk, vagyis csak olyan képet töltsünk fel, aminek tartalma nem sérthet másokat! Feltöltés előtt szóljunk a képen, vagy videón szereplő ismerősöknek és kérjük a beleegyezésüket!

4. Tegyünk ellene!

Fontos a tájékozottság a témában. Ajánjuk például ezt, a témáról szóló hosszabb cikket, ami az Indexen jelent meg. Ezután, ha ön jogellenes, vagy kiskorúakra káros online tartalommal találkozik, használja az Internet Hotline bejelentő felületét, amit a linkelt cikk végén is megtalál.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr1212909010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

munkanélküli informatikus 2017.09.29. 11:58:51

A biztonságra odafigyelő okos ember nem ad meg magáról túl sok információt, a legokosabbak pedig semmit sem osztanak meg magukról nyilvánosan.
De a HR-esek azt tanulják, hogy automatikusan szemétbe kell dobni minden olyan ember önéletrajzát, aki nem figyelhető meg a Facebook-on, Twitteren, stb.
Így alakult ki az a helyzet, hogy Magyarországon a legokosabbak nem kaphatnak munkát.

John Doe3 2017.09.29. 12:57:56

Olvassa el a poszter a Sztv. 35.§.(1) bekezdését. Aztán gondolkodjon el az általa írt 1. értelmén (ide nem értve a lopott tartalmat, de azt meg honnan lehet tudni).

munkanélküli informatikus 2017.09.29. 13:23:43

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
Egy HR-esnek 200 megosztott információ is kevés, viszont már 2 személyes információt is lehet gonosz célra használni.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.29. 13:40:30

@munkanélküli informatikus:

Ha valaki rosszat akar neked, profil nélkül is megteszi.

Az én adataim 80 %-a nyilvános, s ezzel csak annyi veszélyem van, hogy kapok fenyegetőző ímáleket anpním makmoktól.

steery 2017.09.29. 14:10:09

Ezen a blogon a linkek világoskék színűek a fehér háttér előtt, ami nehezen olvasható. Jó lenne, ha a gazdája kicsit sötétebbre állítaná a színezését.

Mizantróp. 2017.10.01. 19:06:26

Több konkrétum jobb és hasznosabb lett volna.
süti beállítások módosítása