Badacsonyi elegancia

2017. április 07. - Kontent

Harminc évvel ezelőtt kapta Badacsonytomaj, hazánk egyik legjobb borrégiójának központja, a Szőlő és Bor Nemzetközi Városa díjat. Az évforduló alkalmából harminc badacsonyi borászat - a kistermelőktől a legnagyobb pincékig - mutatta be válogatott borait a kóstoló közönségnek, a New York Palotában.  A kóstoló mellett még két mesterkurzus is színesítette a jeles eseményt: Fiáth Attila, nemzetközi borakadémikus, Master of Wine jelölt és Sánta Zoltán, borakadémikus előadásával folytatódott a nap.

c.jpg

A Badacsony a Közép-dunántúli régióhoz tartozik, mint borrégió pedig a balatoni régió egyik kiemelkedő része. Szerencsére ma már nem csak a szürkebarát az a borfajta, ami eszünkbe jut, amikor meglátjuk a Balaton legnagyobb hegyét. A térséget jellemzően a fehér szőlőfajták uralják: rajnai rizling, olaszrizling, kéknyelű, chardonnay, de itt-ott akad némi kékszőlő is: pinot noir, merlot, cabernet sauvignon.

Habár az érdeklődés igen nagy volt a rendezvényen, volt szerencsém nekem is megkóstolni egy-két bort. Ha pedig a borászokkal akartam néhány szót váltani a hozott tételekről, szemfülesnek kellett lennem, mert egy szabad percük nem volt ebben a pár órában. Mielőtt a borok kikerültek voltak a standokra, egy szakmai stáb vakkóstoló során ellenőrizte a borokat, hogy biztosan Badacsony legjobb borai kerüljenek a pohárba.

d.jpg

Ilyen bor volt például a Laposa pincészet egyik legújabb bora, az „Apukám világa” 2015-ös olaszrizling. Laposa Bence azt mondta a névválasztásról, hogy szerinte ennek a bornak a stílusa nagyon közel áll ahhoz, amit édesapja szeretett. Egy hordóban érlelt, fajtajelleges olaszrizling, nagyon gazdag, kerek bor csobánci és badacsonyi dűlőkről válogatva.

A következő tétel a Villa Tolnay pincészet 2006-os rajnai rizlingje volt. Akik a fajta fanjai, mindenképp kóstolják meg ezt a bort. Hordóban erjesztett és érett rajnai, magas alkohollal, nagy testtel, kellően petrolos illatjegyekkel, ásványossággal. „Ez egy nagyon kerek, leülős, beszélgetős bor, időt kell hagyni neki, hogy nyíljon” – hangzott el az asztalnál. Egyébként a bort adott esetben még dekantálni sem árt.

Azt, hogy milyen a badacsonyi vörösbor, a Domaine Edegger pincészet mutatta meg. Először egy 2013-as pinot formájában, majd egy 2009-es merlot, cabernet sauvignon házasításban, ami a Georg keresztnevet kapta. Az első nekem inkább vastag volt, mint olyan pinot-san széles, ettől függetlenül egy izgalmas tételeknek mondanám, bár hozzátenném, erősen megosztó tud lenni egy ilyen bor. A második egy könnyebb, inkább közepes testű, jó ivású, gyümölcsös vörösbor, puha tanninokkal, ami szintén nagyon meglepő volt a két szőlőfajtát elnézve.

a_2.jpg
Nem tudtam elmenni a Skizo Pincészet borai mellett sem. Azon kívül, hogy hozták az alapsorozatot, készültek a friss, alig 1-2 hónapja kikerült „Hegyeink” sorozattal is, ami a régi „SK” sorozatra emlékeztet engem. Komolyabb vonal, a főszerep most nem a reduktív, gyümölcsözön jegyeken van, de abszolút élvezhető, egyenes borok a termőhelyi adottságokkal: olaszrizling, kéknyelű, furmint, chardonnay.

Az eseményen természetesen találkozhatott még a nagyérdemű a Gilvesy Pincészet, Sabar Borház, Büttner Borászat, Bakó Ambrus és még számos kitűnő borász boraival.

A következő boresemény, amire mindenképp el kell nézni, a Rosalia lesz a Városligetben, ahol rengeteg kiváló, friss, gyümölcsbomba rozéval készülnek majd borászaink.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr8012405381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása