Milyen a jó kutyajátszótér?

2017. április 05. - Kontent

Nemcsak tiszta és biztonságos, hanem a kutyák és a gazdáik szociális életéhez is teret biztosít. Sokat fejlődtek a városi kutyás terek, de még van hová tovább lépni.

1_22.jpg

Fotó: Adrián Zoltán/Képszerkesztőség

Az ideális kutya-gazda kapcsolat esetén nagyon fontos a sok közös játék, a kutyáknál ugyanis alapvető a szociális igény, a gazdás program. Nem elég azonban a hely és lehetőség arra Budapesten és más nagyvárosokban, hogy a kutyák póráz nélkül fussanak és játszanak. A hatályos rendeletek értelmében szabálysértésnek számít, ha a kutyánkat a település belterületén arra ki nem jelölt helyen póráz nélkül sétáltatjuk, illetve hagyjuk kóborolni.

A póráz nélküli futás és játék legális színterei a városban a kutyafuttatók, ill. kutyajátszóterek.  Az önkormányzatoknak nem kötelességük kijelölni területet a kutyásoknak, és mivel a létesítmények kritériumaival kapcsolatban egyelőre nincsen kötelező előírás, a meglévők között is kevés olyan van, ami minden szempontból megfelel a gazdik és a kutyák igényeinek is.

Mielőtt sorra vennénk, milyen eszközökkel rendelkezik a jó kutyajátszótér, fontos megemlíteni, hogy nem minden négylábú kedvenc alkalmas arra, hogy itt vezesse le a felesleges energiáit. Fontos például, hogy csak egészséges kutyával menjünk közösségbe: legyen meg a féreghajtó, kullancs, bolha elleni kezelése, valamint a szükséges oltásai.

És lehet, hogy azt gondoljuk, a mi kutyánk teljesen ártalmatlan, de azt nem tudhatjuk, hogy a többi kutya mennyire kiegyensúlyozott, és azt sem, hogy melyik eb hogyan reagál az alkalmi falkában kialakult erőviszonyokra. Ezenkívül vannak félősebb kutyák is, akik inkább kerülik a társaságot, és számukra a kutyajátszótéren töltött idő inkább stresszes, mint élvezetes.

Ha a kutyánk kellően szocializált, megfelelően tud viselkedni, és azt is tudja, ki a falkavezér, akkor semmi akadálya nincs a kutyafuttatók használatának. A jobb kutyafuttatókban a játékra alkalmas tér mellett „kutyajátékok”, azaz agility eszközök is találhatók.

2_20.jpg

Fotó: Adrián Zoltán/Képszerkesztőség

De milyen az ideális kutyajátszótér?

  • Biztonságos. Ideális esetben a kutyajátszótér bejárata zsilipes, így több fázisban történhet a belépés, és van visszaút, ha kiderül, hogy egy már bent tartózkodó kutya – vagy a gazdája – nem örül az érkezésünknek. A kerítés megfelelő magasságú, és nem foghíjas, így nem kell attól tartani, hogy a háziállatunk spontán felfedezőútra indul a környéken.
  • Jó az infrastruktúrája. Van hosszú, sprintelésre alkalmas rész, akadálypálya sok tereptárggyal és játékkal, és a futtató rendelkezik olyan tágas térrel, ahol a kutyák (és a gazdáik) szociális életet élhetnek.
  • Fű vagy apróbb kavics borítja. Fontos, hogy a kutyajátszótér ne jelentsen veszélyt a kutyákra. Ne legyenek éles kövek a földön, és bogáncsok vagy más szúrós növényektől is mentesnek kell lennie, amik az állatok szőrébe ragadhatnak.
  • Tiszta. A kutyafuttatók tisztán tartása az üzemeltetők és a gazdik közös feladata. Az alap, hogy a kutyák által elpottyantott dolgokat fel kell szedni, de gyakran előfordul, hogy a gyűjtők tele vannak, és sajnos az is, hogy a fedelük nem zárható. Az mindenképpen óriási előny, hogy a zárt kutyajátszóterek közegészségügyi szempontból is rengeteg előnnyel rendelkeznek, hiszen az itt-ott elhagyott, össze nem szedett kutyaürülék fertőzéseket okozhat.
  • Kényelmes. Az sem mindegy, hogy a kutyatulajdonsok – vagy éppen kutyaszitterek – milyen körülmények között töltik az időt a kutyajátszótéren. Jó, ha vannak árnyékos padok, ivókutak vagy csapok, és persze az sem hátrány, ha a kutyafuttatók az idősebb gazdák által is könnyen megközelíthetők.

3_13.jpg

Fotó: Adrián Zoltán/Képszerkesztőség

Sajnos ezek a feltételek sok esetben nem adottak Magyarországon, vagy nagyon sokat kell utazni a városon belül azért, hogy elfogadható kutyajátszóteret találjunk. Budapesten több mint 200 ezer kutya él, és mintegy száz kutyafuttató van. Sok előrelépés történt az elmúlt években, és talán nálunk sem lesz ritka az olyan, a tengerentúlon gyakori kutyafuttató, amelyhez vízfelület is tartozik, és ahol külön területet tartanak fent a kis- és a nagytestű kutyák számára, hogy elkerüljék a sérüléseket.

Bármelyik futtatót, játszóteret is használjuk, tökéletesen kell ismernünk a kutyánk viselkedését és természetét, emellett be kell tartanunk az ide vonatkozó írott és íratlan etikettet. Erről részletesebben itt olvashat, és nézhet videót. Az infrastruktúrát még lehet fejleszteni, az azonban biztos, hogy a kijelölt helyek és a szabályok jobban szocializált kutyákat „eredményeznek”, illetve a „kutyások” és a „nem kutyások” békés egymás mellett élését is szolgálják.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr3812399877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jarics 2017.04.05. 10:00:37

Azt persze minden kutyatulajdonos elfelejti, hogy a kutya vizelete milyen jótékony hatással van a környezetre...

inkvisitor 2017.04.05. 10:35:35

És elmagyaráznád hogy ezt hogyan gyűjtsék össze a kutyatulajdonosok? Valamint a kutyák nem csak ürítéskor vizelnek, hanem így írják a saját kis apróhirdetéseiket, amit a többi kutya negy lelkesedéssel "olvas", illetve maga is "hozzászól" a témához. Vagyis így facebookoznak.

pendinguser 2017.04.05. 10:38:53

A tökéletes kutyajátszótéren van egy hirdetőtábla ahol a nemcsak vonatkozó hirdetményeket, hanem a kutyatartás etikettjét, vonatkozó jogszabályokat, tippeket, és figyelmeztetéseket is olvashatnak a tulajok.

erol 2017.04.05. 10:54:07

@inkvisitor: Oh, ez nagyon aranyos, hogy ők "facebookoznak", de az egyszerű városlakó csak azt látja, hogy vastagon áll a húgy a falakon és járdákon. Egyszerűen nem hiszem el, hogy a kutyatartók nem érzik, hogy ez undorító. Erre kéne valami megoldási javaslat.
"És elmagyaráznád hogy ezt hogyan gyűjtsék össze a kutyatulajdonosok?"
Már elnézést, de ezt nekik kéne megoldani.

2017.04.05. 10:55:18

Ma reggel (is) láttam, hogy a gazdi a legnagyobb lelki nyugalommal hugyoztatja oldalba egy üzlet ajtaját. Nem csak olyan jelölőst, hanem rendes mennyiséget odarakott. Mégis, mi viszi rá a tulajdonosokat, hogy mások bejáratát, autóját, motorját lehugyoztassák?

Duplaxiii 2017.04.05. 11:11:13

Érdekes írás, de főleg azért, mert olyan alapokat foglal össze, amit egy kutyásnak zsigerből tudnia kellene.
Ez jelzi, hogy nem a kerékpárosoknak kellene jogsi, hanem a városi kutyatartó laikusoknak.
Ma kutyán egyre inkább egy fiatal generáció kezd - divatból - tartani, például gyerekvállalás előtt tesztelére, akik semmiféle alappal nem rendelkeznek.
Itt a kutyafutattó lett kiemelve, de az alap itt sem!
Nem az a gond, hogy lakásban és milyen kutyát, hanem az, hogy az utcára szaró, hugyozó állatok után semmi értelme a zacskó meg a többi szabványos dolog.
1) A kutya lehugyozza a parkoló autók kereketi. A tulaj nem tud róla, hazamegy és beáll az udvarra, abban a tévhitben, hogy a tipegó kisgyereke ott biztonságban van. És a gyerek mit csinál? Megfogja a kereket.
2) A járdára szarik a kutya, a gazda összeszedi feltakarítja. A láthatókat... Te arra mész, a talpaddal szépen beviszed az boltba. A kosarakat pedig a vevők gyakra teszik a földre, padlóra, ahova bevitted a "maradékot. És a kosarakat egyberakják a bejáratnál, azaz a járda, talpad, üzlet, kosár alja vonal egyszerre a kosár belső felületéig ér, és te oda teszed a ennivalót...
3) Kis üzletek, trafikok előtt parkolást gátló dmeszky-oszlopok. A vevő oda köti a kutyát. Az oszlopot, ajtófélfát, fal részt már egyszer lehugyozta egy másik kutya, tehát az összes másik ott "kommunikál"! Mind szintén lehugyozza!
Érkezik egy család pici gyerekekkel, mi a picik jellemző tevékenysége? Az oszlop megfogása, megkapaszkodás stb.
De sorolhatnám hogy a panelben élő idős néni a szintén idős elhízott kutyáját a üzlet ajtajába hagyja, aki folyamatosan ugat, vonyít, mellette ne és bejutni lehetetlen! Másik üzletben bent rohangál egy divatkutya, mert a trendi kopasz paraszt és szilikonos csajavásárol! A harmadikba kézben hozza a nyalókutyáját a rohadék ribanc. És nem lehet vele megértetni, hogy ő a tetves kínai eledelének nyomait keni az élelmiszerre, a zsemlékre, a kenyerekre.
--
Szóval nem a kutyafuttató a kérdés, hanem a kutyaillemhely! Vagy szakértelem, hogy a kutyád a csatornanyílás felett, a kanálisba végezze a dolgát.
És a sok divatkutyásnak megértetni, hogy az ő társa a társadalom többi számára nem kötelező társz! Ő nyalogathatja a kutyája pofáját, aludhat vele, de másoknak ez nem kötelező és ha tiltakozik, az nem állatellenes!
A kutyatartás egy joga az embereknek, de nem magasabb, mint az eberek saját joga.
A kutyatartás szakma, a gyerekkorból származó szocializálódás része, mint a köszönés, a lábtörlés vagy a kézmosás.
Ma a többség nem ilyen és akik ez ellen szólnak, azok lesznek a kirekesztő, állatellenesek.

Duplaxiii 2017.04.05. 11:23:22

Még egy konkrét példa a mai jellemző kutyatartókra!
Angyalföld, kertváros. Családi ház, a járda és az utca között füves rész. Az a tulaj tartja rendben.
Az utcában épülnek az új társasházak, abba "idegenek" költöznek, akiknek semmi kötődésük, múltjuk nincs a területhez, így nem is ügyelnek arra!
A szembeni új házban egy 40-es nő a férjével, gyerek nincs így egy trendi nyalókutya a társuk. A lakásuknak van előkertje.
De a nő nem oda teszi a kutyáját, de még csak nem is a házuk előtti füves részt használják (és nem is a 15 méterre található 100 méternyi kihalt, volt ipari raktárak előtti részt), hanem áthozza a kutyáját 20 méterre a családi ház elé! És felháborodik, ha kapával mennek ellene és zavarják el!
A ház előtt (fotók, vidók vannak) összetakarított levélkupacot a szomszéfd új társasházak kutyatulajdonos hölgyei használják játszótének. A ház ablakán ömlik be az agykárosító női pletyka, a levélkupacok szérdúlva és minden összeszarva. Majd a nők szépen elsétálnak a társasházaikba.
Vajon milyen alapjog az, milyen mentalitás az, hogy mások tulajdonát szennyezed, mások életét zaklatod azért, mert te kutyát akarsz tartani?
Kicsit arréb a családi házasok tucatszám hordják sétálni a kutyákat és szaraják össze a másik kutyatulajdonos ápolt területeit.
Ha szólsz, te kutyaellenes vagy!
Erre kellen koncentrálni a kutyásszervezeteknek, ahogy a kerékpárosoknak is a saját bunkó futárjaival, a kockásinges rendszergazda jellegú kerékpárosokkal kellene kezdeniük a rendrakást! Itt meg nem a másokat kellene átalakítnai, hanem a divatkutyások (jellemzően fiatal nők és kánszeres kopasz "úrak") számára kellene infót adni, aztán a jog betartását VELÜK kezdeni!
Hamarabb lenne béke...

Zorden 2017.04.05. 12:07:14

@erol Ebvizelet témával kapcsolatban annyi tudnivaló, hogy ha a gazdi tudja mi az az engedelmességi pórázolás (valamint ő a falkavezér), akkor ilyen nem fordul elő. Egy a baj, hogy nem tudják, valamint nem is akarják megtudni, vagy éppen arra már nincs keret hogy az ebet kiskorától kezdve hordja kutyaoviba! később kutyaiskolába, rögtön nem lenne probléma.

2017.04.05. 12:25:34

Zorden: Talán nem is akarják tudni. Van itt egy szép kis parkocska egy ház belső terében. Csomó tábla van kitéve, hogy 'nem kutya wc!' No persze sokakat nem érdekel. Miért teszik tönkre az emberek az élőhelyeiket? Itt az egész környék térdmagasságig össze van hugyozva, gyakorlatilag mindenhol. Pedig szép hely, itt a 9. kerület rehabilitált részében. Múltkor az ablakból láttam, hogy a nyugdíjas asszony a kis nyalókutyát szaratta a járda közepére, a végén óvatosan szétnézett, majd otthagyta. Másik alkalommal esküszöm rajzfilmbe illő jelenet volt: az Andrássy úton egy fiatal nő dán dogja remegő lábakkal nyomott ki egy uborkányi kulát a sétányra, miközben a gazdi illedelmesen másfelé nézett, majd továbbálltak. Fel nem fogom az eszemmel: miért? Miért nincsenek tekintettel az emberek egymásra? Miért sikerül ez civilizáltabb országokban?

wkker 2017.04.05. 12:25:43

Lehet, hogy nem ártana tényleg több kutyafuttató, de fizetősnek kéne lenniük (most nem százezrekre, csak párszáz forintra gondolok). Ha ez megvan, akkor szigorúbban kéne vennie a kutyásokat, én még sosem láttam közterületest, rendőrt meg főleg nem, aki rászólt volna pl a Bikás parknál, hogy ne a parkban sétáljanak, pláne ne póráz és szájkosár nélkül, gyerekek közt.

Vannak ott olyanok, akik nem is mennek be a futtatóba és vannak olyanok is, akik bemennek, de nem kerülik ki a parkot. Sokszor nagytestű "eleven" kutyások verődnek össze, néha ijesztő tud lenni. Mikor megtorpan a gyerek, akkor a parasztja netán odamordul, hogy nem bánt, aztán, ha vicsorog a kutya akkor nagy kegyesen elhúzza.
Nem csodálkozom, hogy nem is rég volt mérgezéses eset, bár inkább a gazdáikat kéne...

Plumper_ 2017.04.05. 12:34:57

kutyafuttatók több óvoda helyett például... erre költenek az önkormányzatok.
én megtiltanám a lakásban a közepes és annál nagyobb termetű kutyák tartását.
rettenet, hogy a belváros bűztenger tavasztól ősz végéig, amikor a meleg miatt a húgy még jobban érezhető. a sz@rt még csakcsak felszedik már sokan, de a húgyot odaengedik, ahol éppen kedvük tartja.
nem értem, az emberek miért nem emberi kapcsolatokat építenek és miért nézik állatkertnek a várost.
süti beállítások módosítása