Segítség, kisbabánk lesz!

2016. december 07. - Kontent

Manapság, ha az emberek gyerekvállalásról kezdenek el beszélgetni az első pro és kontra érvek között szerepel a vele járó anyagi teher. Jogosan. Igen, egy kisbaba minden szépsége, vidámsága és belőle áradó szeretete ellenére valóban megterhelő lehet anyagilag a család számára. Pár praktikus tanáccsal szeretnék rávilágítani arra, milyen lehetőségei vannak egy esetleg nehezebb körülmények között élő, gyermekvállalás előtt álló párnak, vagy már családként működő kis közösségnek.

2_13.jpg

Hogyan spóroljunk otthon?

Készíts listát a várható kiadásokról és bevételekről!

Egy kisbaba érkezése során előfordulhat, hogy hirtelen váratlan kiadásaink lesznek. Érdemes előre tervezni pénzügyeinket, hogy feketén-fehéren lássuk, meddig nyújtózkodhatunk. Ajánlott egy állandó tartalékot képezni a nem várt események fedezésére is. Még mindenkinek új a helyzet, nincsenek megszokott sémák, bármikor előfordulhatnak olyan események, mikor jól jön, ha van egy „malacpersely”, amihez bármikor nyúlni lehet. Célszerű kicsit tudatosabban kezelni pénzügyeinket, lejegyezni havi kiadásainkat, bevételeinket. Fontos hogy a jelentéktelennek tűnő pénzmozgásokat is rögzítsük. Meglepő dolgok szoktak kiderülni már az első hónap végén.

Vásárolj tudatosan!

A csapból is az folyik, mennyi mindenre van szüksége egy kisbabának már a kezdeti időszakban. Alapos tervezéssel, utánajárással nagymértékben kiszűrhető mi az, amire valóban szükségetek lesz majd és mi végzi majd a szekrény aljában kihasználatlanul. Ha nagyon le akarom egyszerűsíteni, akkor egyik nagyon kedves jóga oktatómat idézném, aki erre a kérdésre csak annyit válaszolt „Az elején semmi másra nem volt szüksége a gyermekemnek csak rám és a mellemre.” Ha ennél egy kicsit tovább megyünk és őszintén átgondoljuk a napi rutint, meghallgatjuk a tapasztaltabb barátokat, családtagokat könnyen világossá válik, hogy a pelenka- babakelengye-hordozó mesterhármason kívül, miből is áll egy „kezdőcsomag” babaérkezéskor. Ezekhez a babadolgokhoz könnyen, gyorsan és főként olcsón hozzájuthatunk, ha figyelemmel kísérjük a meghirdetett akciókat és csatlakozunk online közösségekhez, ahol anyukák/apukák hirdetnek használt gyermekholmikat. Általában a több funkciós kiságytól kezdve a játékokon át, a babaápoló termékekig minden beszerezhető könnyen, gyorsan és némileg olcsóbban.

3_8.jpg

Törzsvásárlói előnyök

A boltok programjain keresztül is remek kedvezményekhez lehet jutni. Ehhez elegendő manapság már csak egy pontgyűjtő kártyát/füzetet igényelni akár helyben vagy online, regisztrálni az adott bolt oldalán és már élhetünk is a külön ennek a körnek meghirdetett akciókkal. Manapság szinte már mindenkinek van ilyen extra szolgáltatása.

Ilyen például a DM pontgyűjtő programja. A babatermék kínálatuk nagyon változatos és a hozzá kapcsolódó baba bónusz programjuk pedig kedvező feltételek mellett komoly kedvezményeket kínál a programban részvevőknek. A regisztrációval együtt ajándékként kapunk egy bónusz baba kezdőcsomagot is, babanaplóval együtt, illetve a DM applikáción keresztül kényelmesen, könnyen és gyorsan tudunk válogatni az aktuális ajánlatok között.

Fűts okosan!

A kisbabák szeretik a meleget, de nem a túl meleget. A túlfűtött otthon nem csak drága, de egészségtelen is. Érdemes lecsavarni egy picit a termosztátot. 1 °C-os hőmérsékletcsökkenés akár 6 százalékkal is csökkentheti a fűtésszámlánkat. Tovább csökkentjük a fűtésére felhasznált energiát, ha figyelünk rá, hogy éjszaka, illetve amíg nem tartózkodunk otthon, a hőmérséklet alacsonyabb legyen. Ezzel 7-15 százalékkal csökkenthetjük a fűtésszámlát.

4_5.jpg

Készenléti állapot? Mi az?

A számítógép, televízió, DVD-lejátszó és még jó néhány elektromos eszköz energiát fogyaszt akkor is, ha éppen nem használjuk. Márpedig egy kisbaba érkezésénél ezen eszközök a korábbi használathoz képest, lényegesen háttérbe szorulnak. Érdemes éjszakára kikapcsolni, áramtalanítani. Kényelmesebb megoldás lehet egy programozható időzítő kapcsoló, amivel automatikusan szabályozhatjuk,  milyen időszakokban legyen kikapcsolva az áram.

Dolgozz otthonról!

Idő és energia függvényében, otthon végezhető munkát vállalva az anyukáknak lehetőségük van a pici baba mellett is némileg hozzájárulni a család havi bevételeihez.  Az internet ehhez számos lehetőséget nyújt. A közösségi oldalakon sikeresen működnek külön erre a célra létrehozott aktív csoportok is, akik segítik a részmunkaidőben, otthonról dolgozni vágyó anyukák elhelyezkedését.

A posztot a Drogerie Markt támogatta.

a713_16_dm_baba-csr_index_640x360px.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr2212008130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tranquillius 2016.12.07. 11:45:21

Gondolom a "támogató" miatt maradt ki az az opció, hogy használj mosható pelenkát...

Stupid 2016.12.07. 18:10:50

Úgy sem sokkal olcsóbb... + macera (tárolás, szag, mosás, vasalás, teregetés, idő-energia)

Terézágyú 2016.12.09. 08:13:26

@Stupid:
Munka van vele? Akkó nem jó.

Tranquillius 2016.12.12. 13:01:16

@Stupid: De, sokkal olcsóbb. Megveszed egyszer, használod 3 évig, megnő a gyerek eladod árban ugyanannyiért. Valóban, ki kell fizetni a mosáshoz elhasznált vizet ami kb. 250 forint/1000 liter . Teregetés+vasalás heti +1 óra munka. Légmentesen záródó, fedélre belül felragasztott teafaolajos zsebkendővel a szag is kiküszöbölhető és nem kell nagyobb kukát venni azért, hogy a gyerek életében elhasznált egy tonna pelenkát legyen hová tenni (amiből hivatalosan ki kellene szedni a nagydolgot, mert az ugye nem mehet a kukába). ;)
süti beállítások módosítása