Az egyetemistától a pizzamesterig: telekocsival Németországba

2016. november 29. - Kontent

Hogyan lehet megtörni a jeget egy hosszú út elején? Miért jó az, ha több ezer kilométert utazunk idegenekkel „összezárva"? A BlablaCar közösség Németországba és Ausztriába ingázó utasai meséltek.

blabla_utas.PNG

Az első kérdés, ami felmerül a nemzetközi utakkal kapcsolatban, az a következő: miért éri meg ez, amikor annyi fapados járat közlekedik Németországba? A fapados jegyárakkal természetesen néha tényleg lehetetlen versenyezni. De ha utánaszámolunk, hogy a csomagért is fizetni kell, és a repülőtérről még el is kell jutni az úti célunkhoz, már nem olyan alacsony a végösszeg.

„Az egyre olcsóbb repülőjegyek ellenére azért szeretek telekocsival utazni, mert a repülőtérre való kijutás, becsekkolás, majd a megérkezés utáni hazajutás szinte ugyanolyan sok idő, mint az autópályán végigrobogni egy kényelmes autóval” – meséli Zsófi, aki Németországban élő barátaihoz jár ki rendszeresen. „A repülés nekem bonyolultabb, és a cuccaimat is cipelni kell, buszra, vonatra fel és le. Inkább fizetek egy kicsit többet, de háztól-házig kérem az utat, így nem kell folyton figyelnem, hogy mi, mikor indul, és még ki is alhatom magam, miközben utazom. A repülőn egyáltalán nem tudok aludni, és nekem elég stresszes az egész."

shutterstock_474492172.jpg

„Ha külföldre költözöl, és még nincsenek barátaid, csak ajánlani tudom, hogy telekocsival utazz” – mondja István. „Az ugyanoda utazó emberek között biztosan találsz olyat, akivel megvan a közös hullámhossz, és egy csomó jó tippet kaphatsz – hol vannak a legjobb bulik, hol keresgélj, ha nem jó az albérleted, stb. Több barátság is született már az ilyen utakon, sőt, még állásajánlatot is kaptam, és volt olyan, hogy én segítettem valakit munkához. Amíg utaztunk, volt idő átbeszélni, mit várunk egy-egy munkahelytől. A repülőn általában nem beszélgetsz a szomszédaiddal, és nincs idő komolyabb ismeretségeket kötni".

Hagyj elég időt!

A stresszforrást az ilyen utakon nem a társaság, hanem az idő jelentheti. Mindig van olyan, aki siet, akinek időre kell odaérnie valahová – ezek olyan tényezők, amikre érdemes már az út lefoglalásánál rákérdezni, és jelezni, hogy mikorra szeretnél megérkezni az úti célodhoz. Ilyen hosszú utakon mindig számolni kell azzal, hogy valami közbejön, hogy dugó lesz, stb. ezért soha ne vedd készpénznek a megadott menetidőt. Ha pl. este 10-re kell megérkezned, érdemes olyan autót keresni, ami a hirdetés szerint 7-8 óra körül lesz az úti célodnál, így nem fogod végigstresszelni az utat egy esetleges csúszás miatt.

shutterstock_514779856.jpg

Kapcsolatépítés csokival

Egy néhány órás belföldi utat akkor is simán ki lehet bírni, ha nem olyan jó a társaság, egy hosszabb, külföldi út során azonnal sokkal nagyobb kockázatot vállalunk. „Általában nagyon gyorsan eltelik az idő, mert beszélgetünk, de a biztonság kedvéért mindig készülök filmekkel, e-bookkal, ha esetleg mégse találnám meg a hangot az utasokkal. De erre szinte soha nem volt példa eddig” – meséli Gabi, aki havonta egyszer oda-vissza megteszi az utat az otthona és németországi munkahelye között. „Ha mégis előfordul, hogy valaki egy kicsit antiszociális, attól még nem lesz rossz a hangulat, hiszen utazik még veled egy autónyi jó fej utas.” És persze olyan is van, hogy valaki fáradt, vagy tényleg nincs beszélgetős hangulatban – ezt tiszteletben kell tartani. Regisztrációkor egyébként meg lehet adni, hogy ki, mennyire beszédes, választhatunk ez alapján is autóst.

Gabi egyébként azt élvezi a legjobban, hogy olyan emberekkel is beszélget a telekocsizás közben, akikkel valószínűleg soha nem ismerkedne meg, mert annyira különböző az érdeklődésük. „Utaztam már együtt vegán hippivel, beugrós kamionsofőrrel és olasz pizzamesterrel is, aki étteremről étteremre utazgatott a világban, és az volt a munkája, hogy betanítsa a szakácsokat a tökéletes pizza elkészítésére. Óriási élmény volt, azóta is használom a titkos receptet, amit sikerült kikönyörögni tőle."

blablacar_image_3.png

És ha már az ételeknél tartunk: több BlaBlaCar-os öreg róka véli úgy, hogy a közös nassolás mindig összehozza az embereket. Vigyél eggyel több szendvicset, és mindig legyen nálad csoki – állítólag ez mindig bejön, az pedig az egyik legjobb kezdet a beszélgetéshez, ha megkínálsz valakit.

A posztot a Blablacar támogatta. Ha utasként vagy autósként kipróbálnád a telekocsizást, irány a Blablacar.hu

blablagif_lassu.gifAz összehasonlításban last minute utazási árakat vettünk alapul.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr111968671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ceruza Peter 2016.11.29. 16:31:13

Borzalmasan egyoldalú szemét reklám. Arról nem ír amikor leamortizált rom kocsival kellene menni. A gumi tükörre kopva. Az utasok gusztustalanul nyomulnak.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2016.11.29. 17:35:48

Gusztustalan, hogy az összehasonlító adatokban simán átveritek az olvasókat. A busz 3 órán belül Bécsbe ér, kb. ugyanúgy, mint a vonat, a vonatnál meg az árat hazudtátok sokkal a valódi fölé. Úgy tudom, ilyen nyíltan hazudni még reklámban sem szabad.

sunabajnok 2016.11.29. 18:20:18

Drezdába megyek busszal két gyerekkel karácsony előtt. Az én jegyem 8500, a gyerekeké 5500/gyerek.. Ilyen telekocsikra 75 euró lett volna fejenként. A buszról láttam képeket, ismerősök alátámasztották. Kötelezően 4 óránkét pihenő, emiatt ugyan hosszabb az út, de legalább van lehetőség mozogni egy kicsit.

FikkFakk 2016.11.29. 23:19:08

Hat ez reklamnak inkabb visszatetszo.

Amikor az ismerosom blablacarnal regisztralt, inkabb kuldtek volna ki az smst neki... de az nem jott. Igy o nem lett blabla car felhasznalo

Szamiz67 2016.11.30. 21:46:42

@Ceruza Peter: Gondolom ezért kell megnézni az autó típiusát, évjáratát, a felöltött képet, továbbá olyan autóssal menni, akinek sok pozitív visszajelzése van.

Szamiz67 2016.11.30. 21:56:58

@sunabajnok: Én a nyáron vittem (egy dániai út kapcsán) 2 utast egy Hamburg melletti kisvárosba, A két utas 90 Eurot fizetett, max. 2 órát mentünk megállás nélkül, de ha bárki szólt, akkor rögötn megálltunk. Amit az utasok felróhattak, hogy túlpakoltuk magunkat és nekik kevás hely maradt, elfértek de csak azért mert nagyon csomagot hoztak magukkal.

Egyébként most is van fenn Karácsony előtti 35 Euro/fős út, nem tudom miért kell kamuzni.
A távolsági buszokat nyilván rendesen gyíilkolja a magyar oszkar és a nmezetközi rendszerek is, de az ijesztgetés aligha fogja vissza ezt a piacot.

Szamiz67 2016.11.30. 21:57:48

Természetesen nem utasokat, hanem utitársakat vittem/vittünk.
süti beállítások módosítása