Ezért imádják a telekocsis utakat az autósok

2016. november 17. - Kontent

Idegenekkel utazni több száz, vagy ezer kilométeren át? Bár elsőre talán furcsán hangzik, a telekocsizás szuper élmény lehet, ha egy kicsit rugalmasak vagyunk. BlaBlaCar autósok meséltek.

blablacar_image_1.png

A telekocsizás előnyeit senkinek nem kell bemutatni: van, aki azért választja, mert gyorsabb, mint a tömegközlekedés, van, aki azért mert így akár háztól-házig is utazhat, és vannak, akiket a környezettudatosság vezérel. Mások sok cuccot vagy háziállatot szállítanak, és vannak, aki szeretnek társaságban utazni és új embereket megismerni. A telekocsi természetesen akkor is opció, ha külföld az úti cél, legyen szó ausztriai kiruccanásról vagy németországi munkavállalásról.

De milyen mindezt megélni a volán mögött? A autósok alapvetően imádják, hogy nem utaznak egyedül, és érdekes emberekkel ismerkedhetnek meg. (Különben miért hirdetnék meg a szabad helyeket?) Pedig egyáltalán nem könnyű a dolguk: elsősorban figyelniük kell az útra és a vezetésre hosszú órákon át, és arra, hogy ki, hol száll be és ki. Ráadásul a tapasztalatok azt mutatják, a vezető ilyenkor sokkal jobban figyel a szabályok betartására, utasai épsége érdekében. Ezenkívül foglalkozniuk kell az utasok kívánságaival is, és össze kell hangolniuk a különféle igényiket. Például az egyik ragaszkodik a légkondihoz, mert melege van, a másik fázik tőle, a harmadik szeretné minimális pihenőkkel megtenni az utat, a negyedik pedig amikor csak lehet, kiszáll, vesz valami kaját és rágyújt, stb. És ha az autósok néha egy kicsit morcosabbak, stresszesebbek emiatt elméletileg máris landolhat a profiljukon a negatív értékelés. Jellemzően persze az utasok alkalmazkodnak szállítójuk szokásaihoz, negatív értékelést pedig inkább olyan dolgok miatt szoktak adni, ha például késik az autós a megbeszélt találkáról.

4_2.jpg

Az evés összehoz

Gábor, aki rendszeresen visz utasokat Németországba, szinte csak kellemes emlékekről számolt be. Egyszer otthon hagyta az egész útra összekészített kajacsomagját, de végül örült, hogy így alakult. Az anyósülésen utazó idősebb hölgy ugyanis megosztotta vele a luxuskategóriás, sült húsos szendvicseit, a hátsó ülésről pedig előkerült a disznótoros is. Az utas nem tudta, hogy Svájcba csak 1 kg húst lehet bevinni személyenként, így sürgősen meg kellett enni a hazait útközben.

2_10.jpg

Máskor az autó összes utasa egyetértett abban, hogy belefér egy kis kitérő, ezért lekanyarodtak az autópályáról, és bedobtak Gábor kedvenc németországi éttermében egy gulyást. Vannak visszatérő utasai is, akik a hosszú úton részletesen elmesélik, hogy vannak, hol tart a magánéletük. Az egyikkel "végigcsinált" már egy válást, és nagyon örül, hogy végre újra megtalálta a törzsutas a szerelmet.

Persze a telekocsi vezetője is emberből van. Márk egyik nyáron Budapestről utazott a Balatonhoz egy fesztiválra, autósával hamar meg is találták a közös témákat és elmerültek a beszélgetésben. Annyira, hogy az autó vezetője megszokásból az M1-es autópályára kanyarodott, nem pedig az M7-esre, ahova kellett volna. Nem történt persze nagy gond, Márk jelezte neki, hogy szerinte nem erre kéne menni, és néhány kilométeres kitérővel ugyan, de újra jó irányba mentek tovább.

Terézanyu a volán mögött

Miklós egyszer új munkahelyére vitte az egyik, külföldi munkavállalásban tapasztalatlan utasát. Végig nagyon rossz érzése volt az alapján, amit az éttermi munkáról az utas mesélt, a legszívesebben azt tanácsolta volna neki, hogy bele se kezdjen a dologba. Megbeszélték, hogy tartják a kapcsolatot, és kiderült, hogy az autós megérzése nem csalt. Az utasát a munkaadója kihasználta és nem fizette meg rendesen. Miklós rábeszélte a felmondásra, és segített neki új munkát találni egy üzemben.

blablacar_image_2.png

Kíváncsiak voltunk arra is, mivel lehet igazán kiakasztani az autósokat egy hosszú út alatt. Amit nem igazán szeretnek, az a hosszúra nyúlt cigiszünet: sok utas nem gondol bele, hogy néhány tíz perc plusz idő a végén több mint félórás kését eredményezhet. Sokan nem értik meg azt sem, hogy a telekocsi nem taxi: ha valaki háztól házig szeretne utazni, azt előre jeleznie kell, mert nem biztos, hogy a sofőr idejébe belefér a kitérő.

És hogy mitől lehet felejthetetlen emlék egy ilyen út? Mert tényleg bármi megtörténhet. Általában több utas van, hosszabbak a beszélgetések, igazi barátságok születnek, egy közös élmény pedig az út végére csapattá kovácsolhatja össze az együtt utazókat. A titok a rugalmasság: egy ilyen út egy izgalmas kaland, ahol lehet, hogy nem minden tökéletesen úgy alakul, ahogy elképzelted, a végén mégis mosolyogva érkezel meg.

A posztot a BlablaCar támogatta. Ha autósként vagy utasként kipróbálnád a telekocsizást, irány a BlablaCar.hu

blabla_autos_gif.gif

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr2711939395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

decoati 2016.11.17. 12:01:38

Budapest - Bécs 13200 Ft vonattal? Oké.

2016.11.17. 12:10:36

@decoati: Pontosan, manapság már csak diákedvezménnyel éri meg vasúttal utazni...

Labasmaz 2016.11.17. 12:33:31

Mit tetszik...? Sparschiene jegy valami 25 Euro, 4 napos retúr. Ésszel kell utazni, nem teljes árral. :)

decoati 2016.11.17. 12:41:11

@Labasmaz: volt itt egy másik ábra, csak gyorsan kicserélték. :)

Kontent 2016.11.17. 12:44:45

Tartalmilag kevésbé illett ide, mint a mostani, ezért cseréltük - Üdv, a Vivát blog csapata

Labasmaz 2016.11.17. 15:55:28

Cigis utas nálam pl. nem cigizik. Az egész úton, soha. Ha megállunk valamiért, akkor sem gyújt rá, mert nem azért állunk meg, hogy ő cigizhessen, ill. egyetlen cigi után is egy negyedórát bűzlik az ember, ami a többieknek nemigen kellemes. Evés dettó. Nem étkezőkocsi, az a vonaton van. Ha olyan hosszú az út, akkor megfelelő helyen és időben lesz rá lehetőség, hogy akár vegyen valamit, akár az otthonról hozottat elővegye és megegye. Az ivás az egyetlen, ami tolerálható az autóban, azután (remélhetőleg) nem kell takarítani. De még ott sem bírom az olyasmit, ami erősen szagos, pl. különféle ízesített teák, vagy pláne a redbull és társai. Erős szagú rágógumi dettó. Ne felejtsük már el, hogy fél méterre ülünk egymástól, és pár órán át egymás szagát is - szó szerint! - el kell viselnünk.

Lucifer Morningstar 2016.11.18. 07:58:18

@Labasmaz:

A szarrágás nagy úr. Valamit valamiért.

n3spr3ss0 2016.11.18. 10:14:45

Az sem lehet rossz,mikor kiderül a sofőr alkalmatlansága.

decoati 2016.11.18. 11:35:13

@n3spr3ss0: egyszer Lipcséből hoztak haza egy frissen vásárolt, próbarendszámos autóval, de Mosonmagyaróvárnál kiszedett minket a NAV. Két órát ültem az esztergomi NAV kirendeltségen. Nem volt vicces.
süti beállítások módosítása