Zöldlista: ezek Budapest legzöldebb kerületei

2016. október 05. - Kontent

A zöld felület kicsit olyan, mint a túrórudi: sosem elég. Hiszen mindenki szereti, ha az otthona és a környezete, ahol a családjával él, nem egy szmogos, szürke betongyár, ami ráadásul teljesen le is van aszfaltozva. Mennyivel jobb egy zöldellő liget sok madárral és virággal! Tiszta sor.

Ráadásul ez annyira így van, hogy én belvárosiként még a lichthofból is kertet csináltam. Komolyan! :)

Rossz hír viszont, hogy Budapest elég rossz helyen van a zöld városok rangsorában, így kijelenthető, hogy nem ez a település a zöldek Mekkája. Jó hír viszont, hogy van még pár kerület, ahol zölden pislákol a remény.

1_4.jpg

Hova költözzek Budapesten, ha a zöld nem csak egy szín számomra?

Meglepő, hogy olyan városrészek, amikről azt gondolnánk, hogy mennyire zöldek, még csak a budapesti átlagot sem érik el. Ilyen például Pest kertvárosának tartott Zugló, ami a maga 4,9%-os zöldfelületével még az első tízben sincs.1_1.png

Budapesti kerületek zöld felületei átlagvonallal

Drága nagyonzöldek

Kiugrik a kerületekből kettő, ahol már majdnem több a zöld, mint a szürke. Viszont nem véletlen, hogy ez a két hegyvidéki kerület az élen végzett. Mindkettő majdnem fele konkrétan erdő. Amitől persze jó ott a levegő és hangulatában is varázslatos, cserébe viszont négyzetméterárakban nem a legelérhetőbbek. Röviden: jogosan zöld és kertes része a városnak, de cserébe sokat kell gyűjteni rá.

Megfizethető átlagosak

A 10. 3. és a 8. kerület viszont egyáltalán nem tartoznak a vagyonokba kerülő kerületek közé, mégis átlagon felüli zöldfelülettel rendelkeznek. Jó, az igazsághoz hozzátartozik, hogy a 10. kerülethez tartozik a Népliget és a jelentős része nincs is beépítve, de ott nem park van, hanem csak a semmi. Meg gondolom parlagfű. Éreztem idén is. :)

2_1.png

A 8. kerület statisztikájába pedig besegít a Nemzeti Sírkert is, a maga nem elhanyagolható méretével. Viszont az igazsághoz tartozik az is, hogy ebben a kerületben azért vannak bőven közparkok is. Orczy, János Pál, és rengeteg kisebb is. Árakban vannak olcsó részek, ezek lepusztultak is, hisz nincsenek csodák. A János Pál pápa térnél viszont például normális áron hozzá lehet jutni ingatlanhoz, ráadásul metró is van.

Szürke belváros

A 6. meg a 7. kerület még az 1 %-ot sem érik el. Azaz 100 m2-ből több, mint 99 be van építve. Kár érte, mert attól, hogy egy városrész frekventált, még nem indokolja, hogy az összes talpalatnyi helyet beépítsük. Lásd az 5. kerületet, aminek azért mégiscsak maradt 3,9% zöld felülete, pedig történelmi belváros, sokszáz éve lakott terület.

Akkor most hova költözzek?

Ugyan Budapesten nincs sok zöld, de azért, ha gondosan keressük, rátalálunk. Persze mint a kakaós csigánál, itt is találunk drágábbat, meg olcsóbbat. Ne adjuk fel, mert egyáltalán nem lehetetlen jó áron zöld környezetben lakni. Végső esetben pedig mindig ott az agglomeráció, ahol kihasíthatsz egy darabot a Földből ami a sajátod, kitűzöd a zászlót és megalapítod rajta az új Kánaán-t. Én szurkolok!

A bejegyzés trackback címe:

https://vivat.blog.hu/api/trackback/id/tr3511766805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medgar 2016.10.05. 13:37:46

Ez csak a nyilvános zöld területek alapján lett számolva?

Serrin 2016.10.14. 14:57:03

A XIII. biztos hátrább csúszott az utolsó hetekben.
süti beállítások módosítása